De stad van de liefde verliest nooit haar glorie en magie, zelfs niet in een pandemie. Wellicht komt het doordat Parijs nooit ver is vanuit Nederland, of door de vele liefdes die met hangsloten aan de Pont des Arts zijn bevestigd, maar in tijden van corona zijn Nederlanders de groep toeristen die het meest in Parijs komen.

Hoewel veiligheid altijd vooropstaat (blijf thuis bij klachten!) is het heel goed mogelijk om Parijs ook in deze tijd te ontdekken, of je nu voor het eerst gaat of niet. Hieronder vind je drie manieren om dat te doen.

Op culinaire reis tussen de Fransen

Parijs heeft vele culinaire avonturen te bieden, waarvoor je normaal gesproken als toerist heel lang in de rij moet staan óf weken tevoren moet boeken. Maar dat hoeft nu niet! Bovendien ga je nu op lokaal avontuur, gezien de populairste Parijse restaurants vol zitten met Fransen. Ook nemen de restaurants adequate maatregelen om hygiëne te waarborgen tijdens COVID-19.

Probeer bijvoorbeeld Miss Ko in Parijs, een bijzondere sushifushion-tent met DJ. De toerist die eerder de traditionele Franse ervaring zoekt kan naar Bouillon Chartier met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, waar normaal gesproken áltijd een rij voor staat, maar nu zelden! Voor een drankje naderhand kun je naar de vele studentikoze kroegen in Quartier Latin, net ten zuiden van het Ile de la Cité (bekend van de Notre Dame).

Genieten in de buitenlucht

Marie Antoinette heeft waarschijnlijk nooit ‘laat ze maar gebak eten’ gezegd, maar dat betekent niet dat jij er niet van kunt genieten! Ga bijvoorbeeld voor de lunch naar de plaatselijke boulangerie (vergeet daarbij niet wat macarons te proeven!) en neem vervolgens plaats in één van de vele parken die Parijs kent: in de Franse hoofdstad kan je namelijk uitstekend buiten leven.

Wie zijn ontgroening in Parijs beleeft, is het Champ de Mars een uitstekend veld om te relaxen, met prachtig uitzicht op de Eiffeltoren. Ben je meer op zoek naar natuur? Ga dan naar het enorm uitgestrekte Bois de Boulogne, aangelegd door Eugene Hausmann bij de grote verbouwing van Parijs in de negentiende eeuw. De Jardin des Tuileries bij het Louvre is fantastisch om te relaxen tijdens een lange wandeltocht. ’s Avonds is Canal Saint-Martin prettig, om onder het genot van zelfbereide hapjes en een flesje te reflecteren op het leven.

Het Louvre

De kunst op je laten inwerken zonder rijen en drukte
De ontelbare musea in Parijs herbergen een enorme schat aan cultuur. Doorgaans moet je je door massa’s toeristen wurmen en ellelange rijen trotseren. Dat leidt nogal af van de kunst. Dit keer hoeft dat niet. In de musea zijn mondkapjes verplicht, om hygiëne te waarborgen.

Je kunt nu het Louvre in vol ornaat bewonderen (tip: schaf wel eerst online een kaartje aan!) zonder in de rij te staan. Ook het Natuurhistorisch Museum is een aanrader, waar skeletten van dinosaurussen en dierenledematen in sterk water staan alsof ze direct uit de geschiedenis zijn overgeleverd (en dat is waarschijnlijk ook zo).  

Rivier de Seine

Extra tip: Ga te voet in plaats van met de metro
Om zeker te blijven van de hygiëne, is het aan te raden om zo min mogelijk de Parijse metro te gebruiken, zeker tijdens de spits (tussen half negen en half tien ’s ochtends, en half vijf en half zeven ’s avonds). Hoewel de metro op zichzelf indrukwekkend is, zijn de gangen nauw en de treinstellen druk. Maar Parijs is een uitstekende stad om in te wandelen, door de brede avenues, verkoeling van de Seine en leuke tentjes langs de route. Bovendien houd je ook zo je conditie op peil – en dat is niet verkeerd, in een periode van voornamelijk thuiswerken!

Leukste activiteiten in ParijsHotels in Parijs