Het grootste en enige Noord-Hollandse Waddeneiland, waar je net zoveel schapen als inwoners kunt tellen: Texel. In ongeveer 20 minuten vanaf Den Helder zet je voet op het meest afwisselende eiland in de TVTAS reeks, weet je het nog? Er is op Texel veel te beleven, maar eilandhoppen is ook erg leuk om te doen!

Erik-Jan Leusink

Natuur van zuid naar noord

Texel bestaat voor 1/3 deel uit natuurgebieden. Zeven unieke dorpen hebben zich verspreid over het eiland en de grote variatie aan landschappen en haar winderige karakter zorgt voor elke natuurliefhebber wat wils.

In het zuiden zie je veel ongerepte en ruige natuur. Zandplaat De Hors en de vele duin- en natuurgebieden brengt de rust in je naar boven. De ruimte en zuurstofrijke lucht geeft je energie. Heerlijk om te wandelen en De Hors is voor kinderen en honden een fantastische plek om aan het rennen te slaan. In het noorden vind je het unieke natuurgebied, De Slufter, die vrolijk gekleurd wordt door zoutwaterplanten en zeekraal. Tijdens het trekseizoen kun je hier zeldzame vogels spotten. Ook de bekende rode vuurtoren staat op het meest noordelijke puntje van het eiland. Voor de ontstaansgeschiedenis van het eiland ben je aan het goede adres in het middenstuk van Texel. Hier ligt onder andere De Hoge Berg, het oudste deel van het eiland. Het is niet letterlijk een berg, maar een 15,3 meter hoge opstuwing uit de ijstijd. Een ander oud natuurreservaat is de Polder Waalenburg uit de 17e eeuw. Als je door dit deel gaat fietsen of wandelen, is het nog mooier als je iets van de achtergrond weet.

Voor ieder wat wils in het bos

Een plek in de natuur om ietwat te ontkomen aan de wind is Het Dennenbos. Aangeplant voor de productie van hout, maar inmiddels voorzien van een netwerk aan wandel- en fietspaden, speeltuintjes, een mountainbikeroute en een barbecueplaats. Om te genieten van de omgeving, klim je naar de top van de uitkijktoren.

Dag en nacht uitwaaien

Heb je zin om juist wel de haren in de wind te gooien? Het strand is de perfecte plek om letterlijk uit te waaien. Ga hier naartoe voor een fijne strandwandeling, om te vliegeren of om het avontuur op te zoeken en op een van de aangegeven stranden te kitesurfen. Wil je de Texelse zonnestralen van het begin tot het eind van de dag ervaren? Huur een strandhuisje!

Yoline

Natuur en dier

Het zal je niet ontgaan zijn dat er op Texel veel gewandeld kan worden. Behalve de wollige viervoeters kun je ook Schotse hooglanders op je wandelpad tegenkomen. Ze zijn wandelaars gewend en zullen blijven staan als je langsloopt. Ondanks dat is het toch aan te raden minimaal 30 meter afstand te houden. Kijk als je op het strand loopt om je heen of je de kop van een zeehond boven het water uit ziet steken.

Marlon Paul Bruin

Nachtje weg
Texel biedt een scala aan accommodaties. Van vakantiehuizen tot hotels en van Bed & Breakfast tot het meebrengen van je eigen tent. Wat past het beste bij jou?

Twijfel je nog of je ‘Tessel’ of ‘Teksel’ dient te zeggen? Het maakt de lokale Texelaars niet uit, je bent van harte welkom!

Lees ook: Texel bezoeken met kleine kinderen