Op de Drentse Hondsrug vind je de oudste monumenten van Nederland. Hunebedden werden duizenden jaren geleden als grafkamers gebouwd door hunebedbouwers. Zij hebben de loodzware zwerfkeien zo gestapeld dat ze een soort hut vormden. De hunebedden bevinden zich in een bosrijke omgeving; perfect voor wandelingen!

Denise Gielen

Vroeger werd gedacht dat de loodzware zwerfkeien door ‘huynen’ (reuzen) op hun plek werden gelegd. Hier komt de naam ‘hunebed’ vandaan. Hoe hebben mensen 20.000 kilo zware stenen weten te verplaatsen? Toch waren het echt de mensen van het trechterbekervolk die maar 1,65 meter groot werden en rechtop in de hunebedden konden staan. Waarschijnlijk zijn zij de eerste generatie landbouwers geweest in ons land. Het trechterbekervolk heeft de loodzware zwerfkeien zo gestapeld dat ze een soort hut vormden, bedekt onder zand en graszoden. Er was daardoor geen steen te zien, maar alleen een lange heuvel en de toppen van de dakstenen. Nu, duizenden jaren later, zien we vooral in Drenthe nog overblijfselen van die tijd. De meeste Nederlandse hunebedden staan op of net naast de Hondsrug. Een perfecte vakantiebestemming voor wie een kijkje wil nemen in de verre geschiedenis van ons land.

Hunebedden in Nederland

De hunebedden hebben geen aparte naam gekregen om ze te kunnen onderscheiden, maar er is besloten om ze allemaal een letter-nummer combinatie te geven. In Nederland zijn 54 hunebedden te vinden. In Drenthe vind je de hunebedden met letter-nummer combinatie D1 tot en met D54. Eén hunebed is afgebroken en D48 bleek achteraf geen hunebed te zijn. De twee overige hunebedden zijn net over de grens van Groningen te vinden. De grote N34 weg, die over de Hondsrug loopt, is omgedoopt tot de ‘Hunebed Highway’. Er liggen maar liefst 47 hunebedden langs deze weg! Bij vrijwel elk hunebed staat een informatiebord met achtergrondinformatie over het hunebed en wat voor archeologische vondsten daar gedaan zijn.

Het grootste hunebed van Nederland

Het grootste hunebed staat op de Hondsrug bij de plaats Borger, deze heeft letter-nummer combinatie D27. Dit hunebed is bijna 23 meter lang en waarschijnlijk 5400 jaar oud! Om de hoek van D27 is een Hunebedcentrum gebouwd. In dit museum krijg je een kijkje in het leven van het trechterbekervolk, en daarmee in de geschiedenis van Drenthe en Nederland. Het museum en de bijbehorende reconstructies van oude woningen zijn zowel voor volwassenen als kinderen een erg leuk uitje.

Denise Gielen

Genoeg stenen gezien?

Er is op de Hondsrug meer te zien dan alleen hunebedden. Loop tussen de toppen van de bomen over het Boomkroonpad, bezoek het kleinschalige attractiepark Drouwenerzand of bezoek het Openluchtmuseum van Ellert en Brammert; twee reuzen uit een Drents volksverhaal. Wandel- en fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de vele kilometers wandel- en fietspaden. Wil je alles ontdekken? Dit kan natuurlijk niet allemaal op één dag, boek dan een overnachting in een hotel of Bed & Breakfast in Drenthe.

Lees ook: Download de app Transavia Tips