Bij Zuid-Limburg denk je vaak gelijk aan Maastricht, de prachtige glooiende heuvels en de mergelgrotten. De culinaire fijnproevers onder ons denken waarschijnlijk direct aan vlaai, zuurvlees, asperges, bier en wijn. Ga bourgondisch genieten in Zuid-Limburg en krijg het gevoel alsof je in het buitenland bent!

Dilyara Garifullina

Eten en drinken is vaak een belangrijk onderdeel van je vakantie of weekend weg. Sterker nog, sommige mensen kiezen een bestemming specifiek vanwege de lokale lekkernijen! Nu hoef je niet de grens over om te kunnen genieten van fantastisch eten en drinken, ook in Nederland vind je plekken die voor Bourgondiërs om van te smullen zijn! Voor inspiratie lees je hierna enkele Zuid-Limburgse klassiekers.

Vlaai

Vlaai is typisch Limburgs! Voor één van de beste traditionele vlaaien uit Zuid-Limburg, moet je bij De Bisschopsmolen in Maastricht zijn. In de watermolen aan de Jeker, in hartje Maastricht, zit de bakkerij en het smaaklokaal van De Bisschopsmolen. De vlaaien en broden worden gemaakt met streekgranen. In de bakkerij kun je ook een workshop vlaai bakken volgen. Zoals ze zelf zeggen: trek je bakkersschort aan en stroop je mouwen op. Of ga zitten en proef het Limburgse land!

Wijn

Dankzij de goede mergelbodem is Zuid-Limburg zeer geschikt voor het verbouwen van wijn. De Apostelhoeve is één van de oudste en grootste wijndomeinen van Nederland. Deze hoeve, gelegen op de Louwberg, is zeker een bezoek waard! Zij produceren mooie witte en mousserende wijnen. Bij de Apostelhoeve kun je de wijn direct kopen en op de website kun je een rondleiding met proeverij boeken. Wil je meerdere wijngaarden bezoeken op één dag? Ontdek dan deze vier wijnroutes die je te voet kunt afleggen. En een groot voordeel, als je gaat wandelen hoef je dat extra glaasje wijn niet te laten staan!

Árpád Czapp

Asperges

Het witte goud, zoals de asperges ook wel genoemd worden, serveer je traditioneel met gekookte ham, een gekookt ei en gesmolten, geklaarde roomboter. Om je vingers bij af te likken, erg gezond en caloriearm (afgezien van de gesmolten roomboter dan). Bij veel aspergeboeren in Limburg kun je vanaf begin april tot eind juni asperges bestellen en kopen.

Leuk feitje: de witte asperges groeien onder de grond, maar de groene en paarse (ja die bestaan ook) groeien boven de grond en hebben meer zon gezien, waardoor ze meer kleur krijgen. Groene asperges worden veel gebruikt in de Italiaanse keuken.

Waldemar Brandt

Zoervleis

Zoervleis, oftewel zuurvlees, is een typisch traditioneel Maastrichts recept en wordt vaak gegeten met lekkere frieten! Het gerecht lijkt op stoofvlees en hachee en wordt gemarineerd in azijn. Het zuur van de azijn wordt gecompenseerd door toevoeging van ontbijtkoek en stroop. Het vlees is daardoor behoorlijk zoet van smaak. Het beste frietje met zuurvlees haal je op de markt bij Reitz in Maastricht. In de rij staan voor een frietje zuurvlees is hier geen uitzondering. Overigens kun je in bijna alle friettenten in Limburg deze lekkernij krijgen.

Bier

Bier wordt veel gedronken en gemaakt in Zuid-Limburg. Eén van de bekendste Zuid-Limburgse brouwerijen, is die van Gulpener in Gulpen. De familiebrouwerij bestaat al sinds 1825 en inmiddels hebben acht generaties het bedrijf gerund. Het bier wordt gebrouwen met bronwater uit eigen bronnen, hop uit eigen hoptuin en gerst van boeren uit de regio. Hierdoor is het bier volledig van Nederlandse bodem en laat het een lage ‘voetafdruk’ achter. Leuk is, dat je bij Gulpener nu online een live bierproeverij kunt volgen met je vrienden, familie of collega’s. Het pakket met biertjes krijg je opgestuurd!

Wil Stewart

Zin gekregen om ook Bourgondisch te genieten dichtbij huis en deze streekproducten en -gerechten te proeven? Plan dan snel een bezoek aan Zuid-Limburg, echt keileuk!

Lees ook: Haal je hart op in veelzijdig Maastricht