Als je een toerist vraagt wat typerend is voor Nederland, staan tulpen zeker in het rijtje. Nederland is één van de belangrijkste exportlanden van tulpen(bollen). Tulpen en andere bloemen zijn in allerlei kleuren te vinden en in sommige streken in Nederland kun je zelf gaan plukken! Dé tip voor een dagje uit!

Priscilla Du Preez

Een stukje geschiedenis van de tulp

Anders dan veel Nederlanders denken, werden de eerste tulpen niet in Turkije gevonden, maar in het Himalayagebergte, waar ze door handelaren meegenomen werden naar verschillende landen. In de zestiende eeuw kwamen de eerste tulpen naar Nederland. Carolus Clusius, een Fransman die hoogleraar was in Leiden, kreeg de toen nog onbekende bloemsoort uit Turkije cadeau: de tulp. Clusius ging tulpen kweken in de universiteitstuin, de huidige Hortus botanicus. Het verhaal gaat dat een onbekende man tulpen uit deze tuin stal en die verhandelde in de bollenstreek. De rest is geschiedenis. Nederland is dé snoepwinkel in bloembollenland en bezet naar schatting 85 procent van de wereldhandel. Onze tulpen, krokussen, hyacinten, sneeuwklokjes en vele andere bloembollen vinden hun weg naar de tuinen over de hele wereld.

Populaire bloemenattractie Keukenhof

In Lisse vind je de wereldberoemde Keukenhof, waar al in oktober miljoenen bloembollen geplant zijn. Door wisselende thema’s ziet het park er ieder jaar anders uit. De Keukenhof hoopt weer snel open te mogen. Als alternatief plaatst de Keukenhof online regelmatig filmpjes om jou virtueel mee te laten genieten. Houd de website van Keukenhof in de gaten en wie weet kun jij binnenkort toch live genieten van al dit moois.

Bollenstreken

In Flevoland is de Tulpenroute uitgezet in de gemeente Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere. In de eerste drie genoemden is deze vrolijke route ook wandelend en per fiets te beleven en volgens National Geographic is het één van de mooiste (auto)routes ter wereld. Tickets zijn verkrijgbaar via de website. In Noord-Holland vind je boven de lijn van Schagen naar Medemblik een aaneengesloten bollengebied, waarbij het dorp Breezand het centrum van de kleurrijke regio vormt. Het duingebied biedt een perfecte grond voor de bollen, wat zorgt voor een extra goede groei van de bloemen. Combineer het dagje uit met de velden in West-Friesland: Andijk, Enkhuizen, Bovenkarspel en Hoorn. Bollenvelden die veelal vlak bij elkaar liggen, zijn te vinden in Graauw, Lamswaarde en Absdale, in Zweeuws-Vlaanderen. Het meest bekende gebied is de veertig kilometer lange Bollenstreek, tussen Leiden en Haarlem. In alle omgevingen zijn diverse auto-, fiets- en wandelroutes uitgezet. Belangrijk: hoe aantrekkelijk het ook is om tussen de bloemen een uniek kiekje te maken, blijf uit de velden vandaan, hoe voorzichtig je ook bent. De boeren kunnen te maken krijgen met bollenziektes en stellen het daarom niet op prijs. Vanaf de zijkant kun je ook prachtige foto’s maken. Om toch tussen het bloemenrijk de lopen, kun je terecht bij de vele telers die hun veld specifiek hebben opengesteld om zelf bloemen te plukken.

Eric Muhr

Zelf plukken bij pluktuinen

Bloemen zijn leuk om te geven en staan gezellig in huis. In plaats van een bos bloemen kopen, kun je in verschillende streken in speciaal aangegeven velden, ook terecht om zelf een bos samen te stellen. Dé tip voor een dagje uit voor iedereen en het is ook nog eens coronaproof! Rond half april zijn de pluktuinen weer geopend en kun je lekker rondstruinen met een mandje in de hand door de velden. Vergeet niet vooraf de openingstijden te bekijken.

Bloemfontein Bergen is de grootste pluktuin van Nederland en wordt gerund door de familie Hopman. Wanneer ze in april opengaan, kun je naar hartenlust bloemen plukken en natuurlijk genieten van koffie of thee met wat lekkers.

Pluktuin la Fleur heeft verschillende tuinen in Noord-Brabant en Zeeland. Het enthousiaste team achter deze tuinen rekent op jouw vertrouwen, want de tuinen zijn namelijk onbemand. In iedere pluktuin liggen schaartjes op een werktafel om hier de bloemen netjes mee af te knippen en daarna kun je ze zelf samenbinden en afrekenen.

Pluktuin Amstelveen was ooit een rozenkwekerij, maar nu is het een prachtige pluktuin met een divers aanbod en kun je deelnemen aan een bloemenworkshop. Belangrijk om te weten is dat er voor beide van tevoren gereserveerd moet worden. Ook bij deze pluktuin kun drinken bestellen met wat lekkers.

Tulpenpluktuin Drenthe heeft een zelfbedieningssysteem, hierdoor kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat komen plukken. In de maanden september, oktober en november kun je bij een verkoopkraam terecht voor bloembollen, die ook online te bestellen zijn. Op deze manier kun je jouw eigen tuin ook kleur geven voor in het voorjaar.

Amelis’Hof in Bunnink heeft velden met meer dan 150 soorten bloemen om een fleurig boeket mee samen te stellen. Je kunt hier vanaf eind mei plukken tijdens de openingstijden van de tuinwinkel, waar je verse biologische groenten, fruit en kruiden kunt verkrijgen. Ook kun je er op je gemak rondkuieren en er staat altijd een kopje kruidenthee klaar.

Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen biedt de mogelijkheid te genieten van Flevopolder, de natuur en de mooiste bloemen op één hectare grond. Rond april kun je tulpen met de hand komen plukken, met eventueel de bol er nog aan. Een paar maanden later staat het veld vol met diverse andere bloemen voor een mooi veldboeket.

Victor Delgado

Plan jouw trip langs de gezelligheid die de bloemenvelden met zich meebrengen. Tot ongeveer eind mei kun je genieten van het kleurenfestijn en pluk je jouw eigen boeket voor jezelf of om te geven. Zeg het met een bos tulpen! De kleuren hebben namelijk ieder een betekenis. Zo staat oranje voor enthousiasme, roze voor geluk, geel voor blijheid als iemand een oppepper kan gebruiken, rood voor liefde en vriendschap, paars voor koninklijk en wit voor vergiffenis als iemand iets goed te maken heeft.

Lees ook: Maak een roadtrip over de bodem van de Zuiderzee