Een sportief dagje uit in de natuur? Ga een keer mountainbiken! Nergens in Nederland kun je beter heuveltraining doen op je mountainbike dan in Zuid-Limburg. Je vindt hier meer dan 500 kilometer aan gemarkeerde mountainbikepaden die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Het is een waar MTB-paradijs!

Alina Fedorchenko

De Vijlenroute

Het is waarschijnlijk de hoogstgelegen fietsroute van Nederland: de Vijlenroute. De bossen van Vijlen liggen 250 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) en de route zit dan ook vol beklimmingen en afdalingen. Het totale hoogteverschil van deze route is 580 meter, iets wat je op andere locaties in Nederland weinig ziet. Geniet van de koelte in het dichtbegroeide bos en de prachtige uitzichten over het Limburgse landschap vanaf de heuveltoppen. Bijkomen van de inspanning kan op het terras van Boscafé ’t Hijgende Hert, wat overigens een goed start en eindpunt is door de grote parkeerruimte.  

De Gulpenroute

Wie van een echte uitdaging houdt, fietst de Gulpenroute. Deze route wordt omschreven als ‘heel moeilijk’, wat mede te maken heeft met de flinke beklimmingen die in de route zitten. Met een stijgingspercentage van gemiddeld 5.8% beklim je de Gulperberg. Op zijn steilst is het zelfs 18% voor 200 meter! Het kost dus even wat moeite om de 157 meter hoge heuvel op te fietsen, maar het uitzicht vanaf de top is het meer dan waard. Sluit je mountainbike-avontuur af in het centrum van Gulpen bij Herberg dZwarte Ruiter voor een bourgondische maaltijd met een speciaalbiertje.

Frans Ruiter

De Brunssummerheide route

Wie lekker met zijn mountainbike door het zand wil ploegen, kan zijn hart ophalen op de Brunssummerheide route. Fiets over de vaak rulle zandpaden van de Brunssummerheide terwijl je geniet van het unieke landschap. De hoogteverschillen zijn in dit landschap kleiner dan in bovengenoemde gebieden, maar ook op deze route vind je pittige maar korte beklimmingen en afdalingen. Rijd de route aan het eind van de zomer om te genieten van de heide die prachtig paars bloeit.

De Sint Pietersberg route

Deze nieuwste mountainbikeroute in Maastricht is een technische en pittige route. Je fietst zowel in Nederland als in Belgiëde eerste grensoverschrijdende route van Zuid-Limburg! En zoals de naam van route al aangeeft, voert deze je over de bekende Sint Pietersberg. Om veiligheidsredenen kun je in maar één richting fietsen. De route is zo gesitueerd dat de meest kwetsbare ondergrond, bossen en natuurgebieden gespaard blijven. Goed om te weten: de bordjes voor deze route zijn in Nederland geel met groen, maar in België zijn deze wit met rood en zwart.

Thomas Schweighofer

Op zoek naar meer leuke routes? Op de website www.visitzuidlimburg.nlvind je een overzicht van alle 22 mountainbikeroutes in Zuid-Limburg. Kies zelf de moeilijkheidsgraad en/of de regio en met één klik op de knop kun je de gekozen route downloaden en bijvoorbeeld op je smartwatch zetten. Onderweg kun je natuurlijk ook de bekende mountainbikebordjes (met de twee bolletjes en het pijltje) volgen van jouw route. De kleuren van de routebordjes zijn bovendien zelfs goed herkenbaar voor mensen die kleurenblind zijn.

Mountainbiken door de mergelgrotten van Valkenburg

Samen met je collega’s, vrienden of familie de mergelgrotten van Valkenburg ontdekken op een wel heel bijzondere manier. Ga een keer grotbiken! Samen met een gids stap je op een speciale mountainbike, zonder kettingen, en fiets je door het ondergrondse gangenstelsel van de Sibbergroeve. Er is wel een aantal vereisten: je moet langer zijn van 1.40 m, geen ernstige gezondheidsklachten hebben, in staat zijn om een wenteltrap van 163 treden af te dalen en te beklimmen en, ook belangrijk, niet bang zijn in het donker!

Didier Weemaels

Ga goed voorbereid op pad! In de online mountainbikewinkel van de Decathlon vind je werkelijk alles voor een dag mountainbiken. Wist je dat ze zelfs elektrische mountainbikes verkopen en een ruim assortiment hebben voor kinderen? Ook handig: het ruime aanbod fietsendragers. Zo kun met je eigen mountainbike gemakkelijk naar het zuiden des lands. Mountainbiken: een sportief uitje voor zowel jong als oud waarbij je samen kunt genieten van de prachtige Zuid-Limburgse natuur!

Lees ook: Bourgondisch genieten in Zuid-Limburg