De smaken van de Wadden
10 April 2020Zet jouw smaakpapillen aan het werk! De Waddeneilanden hebben een goudmijn aan smaken en impressies! Op culinair gebied valt er vast nog veel te ontdekken, want heb je wel eens zakkoek of een omelet van meeuweneieren geproefd? Laat je verrassen door de smaken van de Wadden! Ga op culinair onderzoek uit!

Lekkers uit de zee
Wanneer je verblijft op de Wadden, dan ben je natuurlijk omringd door water. Daardoor is het niet heel gek dat menukaarten vol staan met vis- en schaaldieren, maar ook zeewier en andere eetbare dingen uit de zee. Mosselen staan, in het mosselseizoen, meestal bovenaan de menukaart. De mosselen worden meestal rond juli geoogst en in een warm pannetje, vaak met bijgerechten, geserveerd.
Heb je al eens oesters gegeten?
Bij restaurant en viswerkplaats ’t Ailand liggen de oesters die in de ochtend geraapt worden, ‘s middags op je bord. Aan het plafond hangen visnetten en je zit aan tafel met een houten zeemeermin. Op tafel staan schalen vol vis, kokkels en zeewier van het wad. Tijdens een wadvistocht leer je koken met zeewier, zelf oesters opensteken en vissen rondom de eilanden.
Meeuweneieren en zakkoek
Vroeger reisde de elite regelmatig naar schapenboerderij de Waddel voor een omelet van meeuweneieren of voor zakkoek, ook wel ‘Jan in de zak’ genoemd. De boerderij serveert deze traditionele gerechten al sinds 1625! Deze lekkernijen worden dus al lange tijd gegeten, maar raken steeds meer hun bekendheid kwijt. Daarom doen boer Jan-Willem Bakker en schrijver Lodewijk Dros erg hun best voor de herwaardering van dit culinaire erfgoed. Binnenkort verschijnt het kookboek ‘Lekker Wads’ van Annette van Ruitenburg en Lodewijk Dros. Ga zelf aan de slag met een echt Wads gerecht!
Je kunt je vast enigszins voorstellen hoe een omelet van meeuweneieren eruitziet. Maar wat is zakkoek? Zakkoek is brood met rozijnen wat niet in de oven wordt gebakken. Het brood wordt langzaam gaargekookt in een pan met water, waardoor het brood geen korst krijgt. Het ziet er van kleur anders uit dan je misschien gewend bent, maar laat je verrassen door de smaak!
Een lunch of diner is niet compleet zonder een lekker drankje. Wellicht heb je een favoriet die je telkens weer opnieuw bestelt. Vaak wordt er in restaurants voor een glas wijn of bier gekozen. Ga je voor een lokaal gerecht? Combineer deze met een lokale drank!

Amelander bieren
Butenbiëntke, ‘t Leste Lot, Bikkelha’d; drie speciaalbieren uit de collectie van de Amelander Bierbrouwerij. Deze ambachtelijke brouwerij voorziet de verschillende soorten bier van een bijzondere, Amelandse naam. Probeer deze bieren als ‘niet-Amelander’ maar eens te bestellen. Gelukkig weten ze bij het proeflokaal van de Amerlander Bierbrouwerij precies wat je bedoelt. Het proeflokaal is een prachtige, grote ruimte met houtkachel, een biljarttafel en een ‘beerwall of fame’, met ongeveer 1400 verschillende bierflessen en -glazen.
Kruidenbitter en likeur
Bij de streekproducten vind je op bijna ieder eiland wel een eigen likeur of kruidenbitter. Denk bijvoorbeeld aan de Texelse kruidenbitter ‘Juttertje’ of de Amelandse likeur ‘Nobeltje’. Kruidenbitter, ook wel ‘bittertje’ genoemd, is vaak erg sterk van smaak door de kruidige samenstelling. Je moet ervan houden, maar wie er dol op is, heeft op de Waddeneilanden keuze uit ruim aanbod!
Texelse wijn
Niet alleen op het vaste land van Nederland, maar ook op Texel wordt op grote stukken grond druiven verbouwd die bestemd zijn voor het maken van wijn. Zo heeft wijngaard de Kroon een grondomvang van circa drie hectare, wat goed is voor ongeveer 6000 liter wijn! Van begin mei tot en met eind september kun je bij deze Texelse wijngaard rondleidingen bijwonen en deelnemen aan wijnproeverijen. Voor de echte kenner: de wijngaard telt 8500 druivenstokken met de Johaniter-, Solaris-, Riesel- en Regentdruif.

Wil je het liefst alle Waddeneilanden ontdekken en genieten van al het lekkers wat ze te bieden hebben? Ga eilandhoppen met Total Adventure! Je reist dan in elf dagen met een groep van Schiermonnikoog naar Texel en verblijft op verschillende campings in duinen of bossen. Genoeg tijd om op culinair onderzoek uit te gaan!
Lees ook: Alle natuur komt samen op Texel