Maak de ultieme roadtrip dichtbij! Reis in vier dagen door de Belgische Ardennen, Noord-Frankrijk, Luxemburg en de Duitse Eifel. De autoroute van ongeveer 1000 km brengt je langs de mooiste dorpen, steden en landschappen. Geniet elke dag van de bourgondische levensstijl die eigenlijk al in Maastricht begint!

Natalie Rhea

Dag 1: Belgische Ardennen (route van ongeveer 230 km)

Verlaat Nederland via Maastricht en ga verder naar het dorp Aywaille, het noordelijkste punt van de roadtrip, op dertig minuten rijden van Luik. Op de route passeer je vele gezellige dorpen met elk zijn eigen specialiteit. Zo staat Spa bekend om de natuurlijke waterbronnen en het resort, Houffalize om de bierbrouwerij van Achouffe, Bouillon om zijn langgerekte burcht en Dinant om zijn huisjes langs het water. Geniet van een stadwandeling, gevolgd door een drankje op één van de vele gezellige terrassen.

Natuurlijke bezienswaardigheden in de Ardennen

Op een autoroute door de Ardennen is natuurlijk ook genoeg te beleven in de natuur. Rijd, wandel of fiets door de uitgestrekte dennen- en loofbossen en geniet van de vergezichten vanaf de heuveltoppen. Een uitzichtpunt dat zeker niet mag ontbreken op je lijstje is die in Botassart. Vanaf de heuvel kijk je uit op Le Tombeau du Géant (het graf van de reus), een heuvel in een bocht van de Semois rivier. Verderop langs de rivier ligt het dorpje Herbeumont, met zijn kasteelruïne op een heuvel. Vanaf de ruïne kun je prachtige wandelingen langs het water maken. Liever op avontuur onder de grond? De Grot van Han is naar zeggen één van de mooiste grotten van Europa.

Andere bezienswaardigheden in de Ardennen

Voor nog meer bezienswaardigheden, wijk je een stukje van de route. Bezoek de stad Bastenaken, of Bastogne, die in het teken staat van de Slag om de Ardennen. De vele monumenten en musea in de stad geven je een kijkje in de geschiedenis. Bezoek ook de eeuwenoude handelshuizen en het stadhuis van Neufchâteau, gevolgd door een frisse duik in het nabijgelegen meer. Ook de kleinste stad van de Ardennen, Durbuy, is met zijn historische centrum en ligging aan de Ourthe zeker een bezoek waard.

Overnacht in: Dinant, België

Pauline Jurkevicius

Dag 2: Noord-Frankrijk (route van ongeveer 300 km)

Het gezellige Givet, het noordelijkste stadje van de Franse Ardennen, ligt direct aan de oevers van de Maas en aan de voet van een rots met op de top het fort van Charlemont.

De grootste stad in dit rijtje is Charleville-Mézières. Dankzij de oorlogen die hier uitgevochten werden, zie je hier weinig historische gebouwen, zoals je in zo’n grote stad zou verwachten. Charleville is het nieuwste deel van de stad, en werd 400 jaar geleden gebouwd nadat Mézières grotendeels verwoest was. Inmiddels zijn de beide stadjes samengevoegd tot één grotere stad, die nu vooral bezocht wordt om de gezellige terrassen op het Place Ducale.

In Sedan vind je het grootste fort van Europa, met een oppervlakte van 35.000 m². Het kasteel wordt sinds het start van de bouw in het jaar 1424 continu versterkt. Ook Sedan heeft grote oorlogen meegemaakt, waarover je alles kunt leren in het interactieve museum. De (audio)rondleiding geeft je een kijkje in het leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier vroeger leefden. Je kunt ook overnachten binnen de muren van het kasteel, al is het er nu wel comfortabeler dan een paar honderd jaar geleden.

De inwoners van Noord-Frankrijk hebben regelmatig te maken gehad met oorlog. Tijdens de Frans-Duitse oorlog en de twee wereldoorlogen zijn hier belangrijke veldslagen uitgevochten. Zo was de Slag om Verdun in 1916 één van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Het ondergrondse gangenstelsel dat hier aangelegd was, speelde hierbij een belangrijke rol. Met een treintje kun je deze gangen, genaamd Citadelle souterraine de Verdun, vandaag de dag veilig bezoeken. Ga terug in de tijd in het Verdun Memorial Museum of Des Flammes à la Lumière, de jaarlijkse openluchtvoorstelling waarin de slag wordt nagespeeld.

Overnacht in: Luxemburg stad, Luxemburg

Mike van den Bos

Dag 3: Luxemburg (route van ongeveer 150 km)

Het dal van de rivier de Eisch wordt ook wel de ‘vallei van de zeven kastelen’ genoemd. Maak een roadtrip van Koerich naar Mesch en bezoek de zeven kastelen die dit dal zo beroemd maken. Je vindt deze kastelen in Koerich, Colpach-Haut, Septfontaine, Ansembourg, Hollenfels, Schoenfels en Mersch. Sommige zijn nog in originele glorie, anderen slechts nog een ruïne van wat het ooit was. Neem goede schoenen mee, sommige van deze kastelen bereik je enkel na een stevige wandeling.

Overnacht in: Trier, Duitsland

Ryan Grady

Dag 4: Duitse Eifel (route van ongeveer 290 km)

De oudste stad van Duitsland is Trier, en staat vol historische gebouwen. Sommige van deze gebouwen staan er al vanaf de Romeinse tijd, zoals de stadspoort Porta Nigra uit 180 na Christus en het Amfitheater. Ook de Sint Petersdom en Onze-Lieve-Vrouwe kerk staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Trier is met al zijn historische bouwwerken en rijke geschiedenis perfect voor een stedentrip.

Cochem ligt aan de rivier de Moezel, in een regio die bekend staat om zijn wijngaarden. In de stad vind je één van de oudste mosterdmolens en vele andere historische gebouwen. De Reichsburg, die op een honderd meter hoge rots boven de omgeving uittorent, mag je tijdens je bezoek zeker niet overslaan. Voor een mooi uitzicht de omgeving, neem je de stoeltjeslift naar het Pinner Kreuz, op 155 meter boven Cochem.

Met zijn burchten en vakwerkhuizen mag Monreal niet missen op je rondreis door de Eifel. Breng een bezoek aan de burchten Löwenburg en Philippsburg. Vanaf de gratis te bezoeken Philippsburg heb je een mooi uitzicht over de Vulkaaneifel waarin Monreal ligt. Verder staat het dorp bekend om zijn drie oude stenen bruggen over de rivier de Elz.

Ook het dorp Satzvey staat vol mooie vakwerkhuizen. De meeste bezoekers komen hier echter voor een ander gebouw: de Burcht Satzvey. De vele torens, dikke muren en kleine ramen met rood-witte luiken van deze 14e eeuwse waterburcht geven je het gevoel dat je in de middeleeuwen beland bent. Regelmatig worden hier middeleeuwse markten en voorstellingen georganiseerd.

In Monschau waan je je in een sprookje, terwijl je over kinderkopjes door straten met traditionele vakwerkhuizen loopt. Wit pleisterwerk tussen rechte en schuine houten balken en rode of groene kozijnen rond de ramen met bloembakken in de vensterbanken. De rivier de Roer stroomt midden door de stad, waarboven je een oude ruïne op een heuveltop ziet staan.

Overnacht in: Aken, Duitsland

Guillaume Henrotte

Rijd op dag 5 vanuit Aken terug naar Nederland. De afstand van Aken tot Maastricht is ongeveer veertig kilometer. Hopelijk heb je genoten van deze prachtige roadtrip!

Deze reis maken?

We hebben een voorbeeldreis samengesteld van deze roadtrip met daarin opgenomen hotels, excursies en enkele leuke, onmisbare bezienswaardigheden. Je kunt deze voorbeeldreis direct boeken, maar ook nog heel gemakkelijk zelf aanpassingen doen om de reis helemaal naar wens te maken. Makkelijker kan bijna niet!

Boek deze reis