IJsland of IJsselmeer? © denisegielenfotografie

1. Varen op het IJsselmeer
Wie wil er nou niet kunnen zeggen dat hij op het grootste meer van Nederland gevaren heeft? Ga bijvoorbeeld suppen of zeilen vanaf Makkum of Enkhuizen. Ook leent het IJsselmeer zich goed voor kanoën, kajakken en kitesurfen. Voor snellere en grotere boten moet je een speciaal vaarbewijs hebben om op het IJsselmeer te mogen varen.

Je kunt mooi varen rondom het eiland Marken of forteiland Pampus. Vergeet niet dat het IJsselmeer zo groot is, dat er soms dezelfde gevaren zijn als op zee. Informeer je vooraf goed en ga eventueel onder begeleiding met een groepje mee.

© denisegielenfotografie

2. Oudhollandse dorpjes en stadjes langs het IJsselmeer
Het IJsselmeer ontstond 90 jaar geleden, toen de afsluitdijk gebouwd werd om de voormalige Zuiderzee af te sluiten van de Noordzee. De dorpen rond het IJsselmeer stammen uit de tijd dat de golven van de ruige Zuiderzee nog tegen de kades van hun havens sloegen. In de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Urk, Marken en Volendam zie je die geschiedenis nog terug. Ook de VOC-steden Hoorn, Enkhuizen en de Friese Hanzestad Stavoren hebben een interessant verleden, dat je terugziet in de straten.

3. Musea langs het IJsselmeer

Leer meer over de rijke geschiedenis van de dorpen rondom de voormalige Zuiderzee in de vele musea. Zo leert het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen je alles over de geschiedenis van het IJsselmeer. Een stukje noordelijker krijg je op de afsluitdijk in het Kazemattenmuseum een kijkje in het leven rond de tweede wereldoorlog. Het Friese Museumdorp in Allingawier gaat honderd jaar terug in de tijd. In dit openluchtmuseum leer je hoe de mensen hier toen leefden en werkten. In museum Batavialand in Lelystad land leer je alles over; de Swifterbant mensen die hier al 4500 jaar v.Chr. leefden, de vroegere scheepsvaart op Zuiderzee inclusief vergane schepen en een replica van de Batavia, en de ontstaansgeschiedenis en drooglegging van Flevoland.

© denisegielenfotografie

4. Een rondje om het IJsselmeer
Kun je niet kiezen uit alle leuke dingen om te doen rond het IJsselmeer? Maak autorijdend, fietsend of lopend een rondje van 400 kilometer om het IJsselmeer. Je komt dan onder andere langs bovenstaande attracties, over de afsluitdijk en door de natuur van de Oostvaardersplassen en de Weerribben. Met overal langs de route een fantastisch uitzicht over het IJsselmeer.

Andere regio's