De Eifel is een gebied in Duitsland en België vol groene glooiende heuvels, die ontstaan zijn door tienduizenden jaren oude, gedoofde vulkanen. Tussen al dat groen, op nog geen uur rijden van Maastricht, vind je pittoreske dorpen en steden die een bezoek waard zijn. Wij zetten de vijf leukste voor je op een rijtje. Ideaal voor een korte roadtrip en uiteraard stop je dan regelmatig voor een kleine wandeling door de prachtige natuur.

1. Monchau

In Monchau waan je je in een sprookje, terwijl je over kinderkopjes door straten met traditionele vakwerkhuizen loopt. Wit pleisterwerk tussen rechte en schuine houten balken en rode of groene kozijnen rond de ramen met bloembakken in de vensterbanken. De rivier de Roer stroomt midden door het stadje, waarboven je een oude ruïne op een heuveltop ziet staan.

2. Satzvey

Ook het dorpje Satzvey staat vol mooie vakwerkhuizen. De meeste bezoekers komen hier echter voor een ander gebouw: de Burcht Satzvey. De vele torentjes, dikke muren en kleine ramen met rood-witte luiken van deze veertiende-eeuwse waterburcht geven je het gevoel dat je in de middeleeuwen beland bent. Regelmatig worden hier middeleeuwse markten en voorstellingen georganiseerd.

Hotels in de Eifel

3. Cochem
Cochem ligt aan de rivier de Moezel, in een regio die bekend staat om zijn wijngaarden. In het stadje vind je één van de oudste mosterdmolens, en vele andere historische gebouwen. De Reichsburg, die op een 100 meter hoge rots boven de omgeving uit torent, mag je tijdens je bezoek zeker niet overslaan. Voor een mooi uitzicht de omgeving, neem je de stoeltjeslift naar het Pinner Kreuz, op 155 meter boven Cochem.

4. Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en staat vol historische gebouwen. Sommige van deze gebouwen staan er al vanaf de Romeinse tijd, zoals de stadspoort Porta Nigra uit 180 na Christus en het Amfitheater. Ook de Sint Petersdom en Onze-Lieve-Vrouwe kerk staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Trier is met al zijn historische bouwwerken en rijke geschiedenis perfect voor een stedentrip.

5. Monreal

Met zijn burchten en vakwerkhuizen mag Monreal niet missen op je rondreis door je Eifel. Breng een bezoek aan de burchten Löwenburg en Philippsburg. Vanaf de gratis te bezoeken Philippsburg heb je een mooi uitzicht over de Vulkaaneifel waarin Monreal ligt. Verder staat het dorp bekend om zijn drie oude stenen bruggen over de rivier de Elz.

Meer tips en inspiratie voor deze zomer? Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland en België.