Een reis door de tijd aan de Zuid-Engelse kust

Wie de veerboot van Calais in Frankrijk naar het Engelse Dover neemt, ziet vlak voor aankomst witte kliffen uit het water opdoemen. De beroemde 24 kilometer brede kliffen van Dover zijn een attractie op zich.

Hoe komen de kliffen zo wit?
De witte kliffen van Dover zien er, zeker op een zonnige dag, bijna onnatuurlijk uit in het landschap. Toch zijn ze heel natuurlijk, omdat de kust hier uit (witte) krijtrots bestaat. Op sommige plekken zijn de rotsen wel 110 meter hoog. Als je jaren achter elkaar naar Dover vaart, zie je steeds andere kliffen. Per jaar verdwijnt er ongeveer een centimeter van de rots als gevolg van erosie. Van een afstandje zal dit je niet opvallen, tenzij er grotere brokken rots naar beneden vallen. De erosie zorgt ervoor dat de rotsen wit blijven, omdat alle (groene) begroeiing door de erosie in zee valt.

Natuur rondom de kliffen
Vanaf de kliffen heb je een mooi uitzicht over het Nauw van Calais, het water tussen Engeland en Frankrijk. Bij helder weer zie je de Franse kust liggen. Op en in de rotsen leeft unieke flora en fauna, zoals vlinders, vogels en wilde bloemen. De wandeling van de haven van Dover naar de vuurtoren van St. Margaret’s at Cliffe is een aanrader. Hoe hoog de kliffen zijn, besef je je als je van het strand van Dover of de nabijgelegen St. Margrets Bay omhoog kijkt.

Bezienswaardigheden rondom Dover
Leer meer over de kliffen in het National Trust Visitor Centre. Breng tijdens je verblijf in Dover ook zeker een bezoekje aan het kasteel van Dover. Leden van de Koninklijke familie verbleven in dit kasteel, en tijdens de tweede wereldoorlog werden de ondergrondse tunnels als hospice gebruikt. Tijdens de rondleiding door het nabijgelegen Fan Bay Deep Shelter leer je meer over de rol die Dover speelde in de Tweede Wereldoorlog.

Andere regio'shuur een camper