Varen op de Friese Meren
De vele grote en kleine meren in het Friese Merengebied zijn met elkaar verbonden via vaarverbindingen. Zo kun je vanaf het water vrijwel heel Zuidwest- en Midden-Friesland ontdekken. Het Sneekermeer is waarschijnlijk het bekendste meer in dit gebied. Hier wordt jaarlijks de Sneekweek georganiseerd, een groot zeilevenement dat gepaard gaat met veel gezelligheid in Sneek en omgeving. De rest van het jaar is het rustiger op de Friese Meren, en kun je in alle stilte wakker worden aan Marrekrite aanlegplaatsen. Aan deze aanlegsteigers mag je boot tot drie dagen gratis liggen, zodat je wakker kunt worden met het geluid van water, wind en vogels. Ook een mooie plek om de dag af te sluiten met wat yoga oefeningen en helemaal zen te worden.

online watersport webshop

De Friese Meren van boven beleven
Wie liever boven de Friese Meren wil varen, gaat met een luchtballon op pad. Vanuit diverse locaties in Friesland kun je met een luchtballon de lucht in. Terwijl de luchtballon rustig over het landschap vaart, zie je onder je de Friese Meren als blauwe vlakken in vele vormen tussen al het groen. Een stukje verder zie je de Waddeneilanden liggen. Eén keer per jaar wordt in Joure het luchtballonnenfestival gehouden. Meerdere dagen achter elkaar gaan hier dan luchtballonnen in alle vormen, maten en kleuren de lucht in. Een mooi gezicht, zeker boven de meren.

Fietsen en wandelen langs de Friese Meren
Of je nou een dag of een week de tijd hebt, ook fietsend en wandelend kun je de Friese Meren goed beleven. Je kunt zelf een route samenstellen met behulp van fietsknooppunten, of een al samengestelde route volgen. De ultieme route is natuurlijk langs de Friese elf steden. Deze route is ongeveer 265km lang. De route is gemarkeerd met nieuwe Elfstedenroute bordjes. De groene borden zijn voor de route met de klok mee. De blauwe borden zijn voor de route tegen de klok in. Je kunt de route in één dag fietsen, maar leuker is natuurlijk om een overnachting te boeken in één van de Friese steden waar je doorheen komt. Wandelend kun je ook prima delen van deze route lopen. Bijvoorbeeld van Stavoren naar Hindeloopen is 11 km, en je kunt dan makkelijk terug naar het beginpunt met de trein.

Andere regio'sFiets-Fun