Drie verrassende roadtrips in Nederland
27 February 2020Een ideale manier om een land of nieuwe omgeving te verkennen is er met de auto doorheen te rijden. Je kunt gaan en staan waar je wilt en het is een avontuurlijke manier van ontdekken. Bij een mooie roadtrip denk je misschien al snel aan Route 66 of The Great Ocean Road, maar dichterbij huis valt ook genoeg te beleven. Met onderweg veel variatie aan natuur, cultuur en rijke geschiedenis zijn deze drie roadtrips een geweldige manier om Nederland beter te leren kennen! Geen auto? Huur er één.

De Zeebodemroute
Nog geen honderd jaar geleden stroomde de zee tussen Noord-Holland en Friesland ons binnenland in. Het Zuiderzeegebied was daardoor volledig overstroomd, wat veel mensenlevens heeft gekost en een grote economische schade heeft gecreëerd. Door de aanleg van de afsluitdijk in 1933, is het IJsselmeer ontstaan en ligt op de voormalige zeebodem nu de provincie Flevoland.
De Zeebodemroute van de ANWB neemt je 168 kilometer mee door de twee oudste polders van Flevoland: de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Breng onderweg een bezoek aan de voormalige eilanden Urk en Schokland, die de oudste geschiedenis van Flevoland vormen, rijd langs de oevers van het Ketelmeer en sluit de route af met een bezoek aan Batavia Stad; een winkelcentrum dat is gebouwd in de vorm van een vestingstadje.

De Strijd tegen het waterroute
De 77 kilometer lange Strijd tegen het waterroute van de ANWB neemt je mee over het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Op dit eiland vind je uitgestrekte stranden, met achter de duinenrij het grootste bos van Zeeland en een groen polderlandschap. Schouwen-Duiveland is een aantal gezellige kustdorpen rijk, met ieder een unieke eigenschap. Zo ligt in Burgh-Haamstede één van de mooiste mountainbikeroutes van Nederlanden, is Scharendijke is een paradijs voor watersporters en is Renesse bekroond met een blauwe vlag: een eco-label voor de schoonste stranden van Europa.
Ook de stad Zierikzee met zijn vele monumenten uit de veertiende eeuw is een bezoek waard. In het zuiden van Schouwen-Duiveland vind je het Watersnoodmuseum, waar je alles leert over het dramatische springtij van 1953. Even verderop ligt de Oosterscheldekering, die ervoor moet zorgen dat een dergelijke ramp nooit weer plaatsvindt.
De Elfstedentocht op wielen
De Friese Elfstedentocht vond voor het laatst plaats in 1997 en toch hopen schaatsfans elk jaar weer op een strenge winter om deze iconische tocht weer eens af te kunnen leggen. Als alternatief, zijn de elf steden van de Elfstedentocht ook via een prachtige route over het asfalt met elkaar verbonden. Geniet onderweg van de pittoreske tussenliggende dorpen, de diverse Friese natuur en de elf steden vol rijke historie. Zo rijd je door grote steden als de Friese hoofdstad Leeuwarden en Sneek, dat vooral bekend is van de Sneekweek, het zeilfestival in augustus. Ook de traditionele kleine steden zijn een bezoek waard. Bijvoorbeeld het vissersdorpje Hindeloopen aan het IJsselmeer, dat grotendeels beschermd erfgoed is. In 216 kilometer geniet je alle bezienswaardigheden op de route van de langste schaatswedstrijd van de wereld.
Goed om te weten: om deze route zichtbaar te krijgen, is het nodig een account aan te maken op te website van TomTom. De route is alleen als GPX bestand te downloaden, dat geplaatst kan worden op een GPS-apparaat.
