De Opaalkust in Frankrijk is de ideale bestemming voor een mooie roadtrip. Het is dichtbij Nederland en je vindt er prachtige natuur en idyllische badplaatsen om te kunnen ontspannen. Ontdek in vier dagen de route langs de indrukwekkende kapen in het noorden van Frankrijk, van Calais naar Le Touquet!

Uriel Mont

Kapen aan de kust

De Franse Opaalkust is de kustlijn tussen Calais en Berck-sur-Mer in de Franse provincie Pas-de-Calais. De Opaalkust, ook wel Côte d’Opale genoemd, dankt zijn naam aan de mooie blauwe kleur van de zee in combinatie met het lichtgekleurde strand en de hoge witte krijtrotsen. De Franse schilder Édouard Lévêque vergeleek de verscheidenheid van veranderende kleuren met een opaal steen. Aan het einde van de 19e eeuw bouwden de rijke Fransen en Engelse hier luxe villa’s langs de kust. Deze villa’s zie je nog terug in de badplaatsen Le Touquet, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en Wissant. Tijdens je roadtrip bezoek je deze badplaatsen allemaal! Tour over smalle wegen met constant de schitterende zee aan je zijde, bon voyage!

Iris

Route van Calais naar Le Touquet

Dag 1: Start je roadtrip langs de Opaalkust in Calais en rijd in 20 minuten naar Cap Blanc-Nez. Vanaf de witte kaap, met een hoogte van 134 meter boven de zeespiegel, heb je een fantastisch uitzicht. Op heldere dagen kun je zelfs de witte kliffen van het Engelse Dover zien. Vanaf het strand zijn de krijtrotsen trouwens nog indrukwekkender! Bij het informatiecentrum Maison des Deux-Caps leer je meer over het gebied en kun je fietsen huren om de kust te ontdekken.

Vervolg je reis naar de knusse badplaats Wissant voor een heerlijke lunch of diner. Wandel over de boulevard en ontdek het centrum met haar gezellige terrassen en winkels. Het dorpje is gelegen aan de voet van de Cap Blanc-Nez en heeft landinwaarts een uitgestrekt landschap. Overnacht hier en geniet ’s avonds van de Franse sfeer.

Clement Remond

Dag 2: Nog niet genoeg gehad van de prachtige witte kliffen? Bezoek dan de volgende ochtend nog even Cap Gris-Nez. Vanaf het parkeerterrein is het vijf minuten lopen naar het mooie uitkijkpunt. Rijd vandaag door naar het dorp Wimereux. Eveneens een leuke badplaats met een fijn uitgestrekt strand. Het dorp wordt gekenmerkt door de gekleurde pittoreske villa’s en de schattige strandhuisjes. Inhaleer de zilte zeelucht en geniet van een dagje strand!

Dag 3: De volgende stop is Boulogne-sur-Mer. Hier vind je de grootste vissershaven van Frankrijk! De haven is zeker een bezoek waard, maar ook het grootste zeeaquarium van Europa is een leuk uitje. Voldoende vis dus geniet in één van de restaurants van heerlijke oesters of van andere schelp- en schaaldieren. Glaasje wijn erbij en je proeft de Franse kust!

Thomas John

Dag 4: Rijd vanuit Boulogne-sur-Mer naar de volgende badplaats: Le Touquet. Wist je dat dit de eerste toeristische badplaats was van Frankrijk? In 2012 vierde het dorp zijn honderdste verjaardag! Het natuurpark Baie de Canche is prachtig voor een wandeling of fietstocht. Bezoek de vuurtoren en bewonder de bossen en de zee.

Wandel langs de Opaalkust

Met de auto langs de Opaalkust rijden is fantastisch, maar voor de echte avonturier is er ook een wandelroute van 175 kilometer. De langeafstandswandelroute GR120 loopt van Panne, in het zuiden van België, naar Berck-sur-Mer in Frankrijk. Je passeert net als met de auto havens, de witte kliffen, badplaatsen en afwisselende natuur! Durf jij dit sportieve avontuur aan? Tijdens je roadtrip een klein stukje van deze wandelroute afleggen kan natuurlijk ook!

Arthur Guiot

Deze reis maken?

We hebben een voorbeeldreis samengesteld van deze roadtrip met daarin opgenomen hotels, excursies en enkele leuke, onmisbare bezienswaardigheden. Je kunt deze voorbeeldreis direct boeken, maar ook nog heel gemakkelijk zelf aanpassingen doen om de reis helemaal naar wens te maken. Makkelijker kan bijna niet!

Boek deze reis