Verdun
De inwoners van Noord-Frankrijk hebben regelmatig te maken gehad met oorlog. Tijdens de Frans-Duitse oorlog en de twee wereldoorlogen zijn hier belangrijke veldslagen uitgevochten. Zo was de Slag om Verdun in 1916 één van de bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. Het ondergrondse gangenstelsel dat hier aangelegd was, speelde hierbij een belangrijke rol. Met een treintje kun je deze gangen, La Citadelle souterraine, vandaag de dag veilig bezoeken. Ga terug in de tijd in het Verdun Memorial Museum of de jaarlijkse openluchtvoorstelling Des Flammes à la Lumière, waarin de slag wordt nagespeeld.

Sedan
In Sedan vind je het grootste fort van Europa, met een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. Het kasteel wordt sinds het start van de bouw in 1424 continu versterkt. Ook Sedan heeft grote oorlogen meegemaakt, waarover je alles kunt leren in het interactieve museum. De (audio)rondleiding geeft je een kijkje in het leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier vroeger leefden. Je kunt ook overnachten binnen de muren van het kasteel. Eén ding is zeker, het is nu een stuk comfortabeler dan een paar honderd jaar geleden.

Charleville-Mézières
Charleville-Mézières is de grootste stad in dit rijtje, maar dankzij de oorlogen die hier uitgevochten werden, zie je hier weinig historische gebouwen zoals je in zo’n grote stad zou verwachten. Charleville is het nieuwste deel van de stad, en werd 400 jaar geleden gebouwd nadat Mézières grotendeels verwoest was. Inmiddels zijn de beide stadjes samengevoegd tot één grotere stad, die nu vooral bezocht wordt om de gezellige terrassen op het Place Ducale.

Givet
Bij het noordelijkste stadje van de Franse Ardennen, Givet, stroomt de Maas de Belgische grens over. Het gezellige Givet ligt direct aan de oevers van de Maas, en aan de voet van een rots met op de top het fort van Charlemont.

Ecodesign outdoor accessoires

Meer tips en inspiratie? Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland en België.