Op nog geen vier en een half uur rijden vanaf Utrecht ligt de Franse stad Reims en de omliggende Champagnestreek. Een ideale bestemming voor een lang weekend weg met de auto. Eet alvast een verse croissant en zet een leuke playlist op met Franse chansons. Ben jij klaar voor Tour d’Amour?

Zen Chung

C’est la vie

Reims is de ideale uitvalbasis voor een bezoek aan de Champagnestreek. Je kunt hier erg leuk winkelen en op elke hoek zit wel een gezellig plein waar je uiteraard een coup du Champagne kunt drinken. Wijnbar Le Clos is een aanrader en heeft een hippe binnentuin. Kinderen zijn hier welkom en er hangt een fijne en ontspannen sfeer. Daarnaast is de grote gotische kathedraal van Reims een ware eyecatcher. De kleurrijke lichtshow op zaterdagavond in de zomermaanden op de gevel van de Notre-Dame is fantastisch. Het duurt een half uur en is helemaal gratis. Je kunt de 250 traptreden van de Notre-Dame beklimmen of de kerk bewonderen terwijl je de audiotour luistert. Reims heeft een rijke geschiedenis, wist je bijvoorbeeld dat Jeanne d’Arc hier werd gekroond en dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de capitulatie hier werd getekend?

Reno Laithienne

Bubbels

De Champagnestreek kent vele autoroutes met verschillende prachtige uitzichten en leuke kleine Champagneboeren. Een bekende route is die tussen Reims en Épernay, de Montagne de Reims. De stad Épernay is echt het hart van de Champagnestreek en telt vele bekende Champagnehuizen. Wandel over de indrukwekkende Avenue du Champagne en kijk naar de prachtige 19e-eeuwse huizen en haar tuinen. Bizar is dat onder deze straat meer dan honderd kilometer aan Champagnekelders ligt! Plan voor je bezoek aan Épernay voor het gemak alvast een rondleiding en proeverij bij één van deze grote Champagnehuizen. De kelders zijn koel en liggen vol met duizenden flessen.

Deleece Cook

Vlakbij Épernay ligt het schattige, sfeervolle stadje Hautvillers dat zeker een bezoek waard is. Deze kleine stad is vooral bekend vanwege de hier begraven Dom Pérignon. Hij was een benedictijnse monnik die in de 18e eeuw de bereidingswijze van champagne ontdekte. De beste champagne van het wijnhuis Moët et Chandon is dan ook naar hem vernoemd. Hautvillers ligt tussen de groene glooiende wijngaarden en heeft twee schitterende uitzichtpunten, mocht je op zoek gaan: Point de vue de Hautvillers op de kaart. Het terras van Café d’Hautvillers midden in het dorp en het kleine Champagnehuis Fedyk zijn twee Franse topadresjes.

Lekker touren

Wil je een volledige roadtrip door de Champagnestreek maken, bezoek dan na Reims, Epernay en Hautvillers de stadjes Chalons-en-Champagne en Troyes en eindig je reis door linksom omhoog te rijden terug naar Reims. Zo maakt je echt een rondje door deze fantastische streek! Zie onderaan het artikel de gemaakte roadtrip in de Transavia Dichtbij reisplanner en maak deze eventueel nog helemaal eigen wens.

Georg Eiermann

Wat een feest

Goed om te weten is dat op 31 juli en 1 augustus 2021 het feest is in de Champagnestreek. De 25e editie van ‘Route du Champagne en Fête’ zal dan plaatsvinden. Verschillende dorpen worden versierd en veel Champagnehuizen stellen hun deuren open en organiseren activiteiten.

Een heerlijk weekend op nog geen vier en half uur rijden van Utrecht en je waant je als god in Frankrijk. Met een paar doosjes bubbels in de achterbak kun je thuis de Franse sfeer nog eens proeven!

Deze reis maken?

We hebben een voorbeeldreis samengesteld van deze roadtrip met daarin opgenomen hotels, excursies en enkele leuke, onmisbare bezienswaardigheden. Je kunt deze voorbeeldreis direct boeken, maar ook nog heel gemakkelijk zelf aanpassingen doen om de reis helemaal naar wens te maken. Makkelijker kan bijna niet!

Boek deze reis