Zandpaden, wilde dieren, heide en de brandende zon op je hoofd. Voor velen eerder een associatie met Frankrijk dan met ons eigen kikkerlandje. Maar vergis je niet, ook in Nederland is genoeg natuur te ontdekken. Trek daarom je wandelschoenen aan, smeer een boterham en vul een flesje water. Op naar de Veluwe!

Sander Weeteling

De Veluwe is een groot natuurgebied in Gelderland en heeft een oppervlakte van ongeveer 1.000 km². Er bestaan geen officiële grenzen waarbinnen de Veluwe zich bevindt. Globaal gezien ligt dit mooie gebied ingesloten tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Op de Veluwe kun je onder andere zandverstuivingen, heide, vennen, bossen en beken vinden.

De Veluwe bereiken met de auto of trein

Het zou kunnen dat je eerst een lange afstand moet afleggen om de Veluwe te kunnen bereiken. Heb je geen auto? Geen zorgen. Er zijn genoeg alternatieven zodat ook jij de schoonheid van de Veluwe kunt ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld met de trein naar Dieren reizen. Vanuit daar kun je een NS-wandeling dwars door Nationaal Park Veluwezoom maken. Je wandelt dan via een bosrijke route door het voormalige jachtdomein van het Nederlandse Koninklijk Huis. De tocht eindigt op een open heide die in de zomer ook nog eens prachtig in bloei staat! Er komen op de Veluwe verschillende soorten heide voor zoals struikheide en dopheide, maar ook een aantal zeldzame soorten zoals kraaiheide en lavendelheide.

Heb je er wel eens aan gedacht om een auto te huren voor bijvoorbeeld één dag? Aan het huren van een huurauto binnen Nederland denk je misschien niet zo snel dan wanneer je in het buitenland op vakantie bent. Ook in eigen land is het een goed alternatief voor gebieden die met het openbaar vervoer lastiger te bereiken zijn. Zo rijd je vanuit je eigen woonplaats zo de natuur in! Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van welke gebieden je wel of niet mag betreden met een auto. Lees ook de informatie op borden aan het begin van wandel- en fietspaden. Hierop staan belangrijke regels en vaak een informatief stukje over het gebied. Wijk niet af van de aangelegde of door de jaren heen ontstane paden. Op deze manier wordt de omgeving niet verder aangetast. Het is de bedoeling dat de Veluwe ieder een jaar een voller bosrijk gebied wordt. Hier wordt met veel liefde aan gewerkt door Staatsbosbeheer.

Archit Dharod

Maak er een familietrip van

Vroeger ging je waarschijnlijk graag met je ouders mee op vakantie. Bij veel volwassenen staat wekenlang kamperen met de familie vaak niet bovenaan het verlanglijstje, hoe fijn het vroeger ook kon zijn. Draai de rollen eens om en neem je ouders mee eropuit! Tijdens een overnachting is er tijd genoeg om veel nieuwe herinneringen te maken en wellicht herinneringen op te halen. Begin met een fietstocht of wandeling, plof vervolgens neer op een terras en verblijf samen in een Tiny House in de omgeving voor een ultiem knusse beleving.

Sluit de mini-vakantie de volgende ochtend af met een stukje cultuur snuiven in het Kröller-Müller museum of, voor de echte sportieveling, plak er nog een paar extra kilometers aan vast. Voor ieder wat wils!

Studio LuukLees ook: Droomovernachtingen bij Droomparken