Verlaten gebouwen, steden en dorpen hebben een aantrekkingskracht op veel mensen. Het wekt nieuwsgierigheid. Wie hebben er gewoond? Wat is de geschiedenis van deze plek? Neem je camera mee en trek door de Benelux om deze verlaten plekken te ontdekken. Informeer van tevoren goed welke gebieden je mag betreden.

Rob

Urbex

Het ontdekken van verlaten plekken heet ‘Urban exploring’ en wordt steeds populairder. Urban exploring wordt vaak afgekort tot urbex en betekent vrij vertaald ‘het ontdekken van de stad’. Al zijn echte urbex fanaten ook buiten de stad te vinden. Het is niet altijd legaal om te doen, omdat het vaak om het betreden van een privéterrein gaat en bovendien is er in veel onbewoonde gebouwen instortingsgevaar. Neem dus geen risico en ga niet op zoek naar plekken waar je niet hoort te zijn!

In dit artikel lees je de plaatsen waar je legaal mag komen. Soms kun je er op eigen houtje rondstruinen, maar voor veel plekken zijn ook rondleidingen te boeken.

Drunen: Het Land van Ooit

Het Land van Ooit was een kinderthemapark die is opgericht in 1989. Het park is meerdere malen in betalingsmoeilijkheden geraakt. Het park moest sluiten op 21 november 2007, omdat het niet meer ging. De attracties zijn verkocht en zou je kunnen missen als je er als kind ooit geweest bent. Het vroegere roze kasteel, dat inmiddels bruinrood is geschilderd, en de soldaten van de Slag bij Waterloo staan er nog wel. Leuk voor een foto! Verder is het een mooie omgeving om te wandelen. Stel je navigatie in op Poort van Heusden.

Berlijn: Vliegveld Tempelhof

Voordat hier in 1922 een vliegveld werd gebouwd, was het een plek waar veel mensen hun vertier zochten. In de Tweede Wereldoorlog werd de bouw tijdelijk stilgelegd en maakte de Duitse luchtmacht gebruik van het vliegveld. In 1948 had Rusland West-Berlijn geblokkeerd en werd Tempelhof door de Amerikanen als luchtbrug gebruikt om allerlei zaken als eten, drinken en medicijnen Duitsland in te voeren. Dit vliegveld is sinds 30 oktober 2018 gesloten, maar op 26 juni 2010 maakte er toch nog een eenmotorig vliegtuigje een noodlanding, waarbij gelukkig niemand gewond raakte.

Tempelhof is weer geworden wat het ooit was. Er kan genoten worden van een dagje weg in het, naast het luchthavengebouw gelegen, stadspark waar je gewoon kan lopen over de oude landingsbanen! Het verlaten gebouw zelf kun je onder begeleiding van een gids ontdekken. Een bezoek aan deze plek met zoveel historie mag zeker niet missen wanneer je naar Berlijn gaat.

Lian Tomtit

Doel (België)

Ooit was Doel een industriedorpje met 1300 inwoners, maar tegenwoordig woont er bijna niemand meer en doet het met afgebladderde puien en dichtgespijkerde ramen spookachtig aan. Het is niet toegestaan de lege huizen te betreden vanwege instortingsgevaar. Een bezoek aan Doel is goed te combineren met het bezoeken van het naastgelegen Antwerpen.

Berlijn: Spreepark

Over spookachtig gesproken! In Oost-Berlijn ligt een verlaten pretpark waar alle vervallen en vaak geroeste attracties nog aanwezig zijn! Bijzonder, want in de meeste gevallen worden deze al vroegtijdig verkocht. In het weekend zijn er rondleidingen die je vooraf kunt boeken.

Vitor Fontes

Zierikzee: gevangenis Gravensteen

Even terug in de tijd. De eerste steden van het huidige Gravensteen werden al gelegd in 1358! Helaas moest er in 1524 besloten worden om de gevangenis te sluiten vanwege verval. In de gijzelkamer kun je op de eikenhouten wanden en deuren nog teksten en afbeeldingen zien die door de gevangen ingekerfd zijn. Voor wie erin gelooft: het schijnt er ook nog te spoken! Om meer te weten te komen over deze gevangenis, is het erg leuk om een rondleiding te boeken. Zo leer je meer over de geschiedenis en weet je waar de verschillende ruimtes voor dienden.

Nieuwsgierig geworden naar deze verlaten plekken? Tip: bezoek ze vaker dan één keer, wellicht ontdek je weer nieuwe dingen en vergeet je camera niet mee te nemen!

Plan je reis