Januari is op de helft, het salaris is nog niet gestort en het is flink koud geworden. Goede voornemens hebben we opgegeven en het liefst liggen we onder een dekentje op de bank. Tenminste, het is maar hoe je het ziet! Blue Monday hoeft niet deprimerend te zijn! Met onze tips kom je goed gemutst de dag door!

Louis Renaudineau

Blue Monday schijnt de meest deprimerende dag van het jaar te zijn volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall, de bedenker van de term Blue Monday. De term is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’ (je somber voelen). Vroeger stond de kleur blauw in de zeilscheepvaart voor rouw. Wanneer een bemanningslid verloren ging, werd de rand het het schip blauw geverfd. Op deze manier kon iedereen bij thuiskomst zien dat er gerouwd werd.

Goed gemutst

Dat deze dag een deprimerende lading heeft gekregen, betekent niet dat het ook zo hoeft te zijn. Het ijzige weer in deze periode kan zorgen voor prachtige natuurtaferelen en het blijft steeds langer licht. Een goed excuus om in het bos of de stad eropuit te gaan en een flinke wandeling te maken, maar wel goed gemutst! Laat Blue Monday je er niet onder krijgen. Een goed humeur en een warme muts zijn essentieel voor deze dagen. Een winterdipje en koude oren… daar zit niemand op te wachten!

Winters avontuur

Op pad met kinderen? Ga op zoek naar pootafdrukken van dieren in de sneeuw of een laagje ijzel, kijk of je bevroren spinnenwebben kunt vinden of ga bijzondere vogels spotten in het bos. Maak er een spelletje van en sluit het uitje af met een knusse winterpicknick. Rijk belegde broodjes en warme chocolademelk uit een thermosfles doen het altijd goed. Of ga vooraf samen in de keuken staan om appel-kaneel muffins te bakken! Vers en nog lekker warm voor onderweg!

Arunas Naujokas

Binnen genieten

Ben je een huismus en vind je het winterse weer maar niks? Dan kun je natuurlijk de winterpicknick naar binnen verplaatsen. Op een kleed bij de kachel, samen genieten van lekkernijen. Daag elkaar uit met een online quiz of pak ouderwets een spelletje uit te kast. Vergeet niet naar buiten te kijken! Anders mis je misschien de stiekeme vlokjes die naar beneden komen dwarrelen.

Genessa Panainte