Goed voorbereid en veilig fietsen
25 March 2021Nederland, fietsland. Naar schatting wordt er per jaar 15 miljard km op de fiets afgelegd. Volgens de brancheverenigingen BOVAG en RAI zijn er meer dan 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Dit betekent 1,3 fiets per inwoner en dat is uniek in de wereld! In ons land kan er over ongeveer 35.000 km aan fietspaden gereden worden met de omafiets, oude treinfiets, e-bike, mountainbike of racefiets.

Buiten zijn is gezond, dus waarom niet vaker fietsen? Je bouwt er ook nog eens je conditie mee op. Een half uur tot een uur fietsen per dag is daarvoor voldoende. Dat lijkt misschien veel, maar als je voor alle kleine stukjes de fiets pakt, in plaats van de auto, kom je er al gauw aan. Even naar de supermarkt, de apotheek of naar een kennis een paar straten verderop, pak dan de fiets! Natuurlijk bouw je op de E-bike minder snel conditie op, omdat je minder hard hoeft te trappen. Toch beweeg je wel, want zonder trappen komt de fiets niet in beweging. Je bent vanwege het gemak eerder geneigd wat verder weg te fietsen en dat compenseert weer een beetje. Bovendien ben je dan toch weer wat langer buiten.
Fietsongelukken
Een minder luchtig maar toch erg belangrijk onderwerp is veilig fietsen. Een precies cijfer is niet bekend, maar het aantal ernstige verkeersverwondingen per jaar ligt volgens Slachtofferwijzer voor twee derde bij de fietsers. Zaken zoals met elkaar praten tijdens het fietsen, muziek luisteren, telefoneren, gladheid en een slecht wegdek spelen een grote rol bij het ontstaan van ongelukken op de fiets. Uit een onderzoek van Veiligheid.nl bleek dat 44% van de slachtoffers hun eigen gedrag als oorzaak aangeven en daarom blijft opletten het allerbelangrijkst. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Lees hierna wat je zelf kunt doen ter voorkoming van fietsongelukken.

Onderweg met een smartphone
Hoewel het volgens Veiligheid.nl niet eens de grootste factor is, kan het niet vaak genoeg herhaald worden: het gebruik van smartphone en verkeer zijn geen goede combinatie. Wanneer je tijdens het fietsen op je smartphone kijkt, zie je niet meer wat er om je heen gebeurt, mis je borden en tekens op de weg en reageer je niet snel genoeg op andere weggebruikers. Het is sinds 1 juli 2019 ook bij de wet verboden om je smartphone te gebruiken op de fiets. Handsfree gebruik is wel toegestaan, bijvoorbeeld via oordopjes, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je de omgevingsgeluiden nog hoort. Gebruik je jouw telefoon als navigatie, gebruik dan een smartphonehouder. Dan houd je die 95 euro, wat een bekeuring kost, lekker in je zak.
Wel of geen fietshelm?
Fietshelmen zijn allang niet meer alleen voor mountainbikers en wielrenners. Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld. Een goede fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het kan hersen- en letselschade voorkomen. Waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf van een fietshelm? Het is ten eerste belangrijk dat de slaap en het achterhoofd goed beschermd zijn. De helm moet goed vastzitten op je hoofd, een duimdikke breedte tussen kaak en riempje is goed. Wanneer je jouw helm laat vallen, is hij niet meer veilig. Bovendien is ook na drie tot vijf jaar jouw fietshelm aan vervanging toe. In de binnenkant van de helm vind je een label met productie- of houdbaarheidsdatum. Op Fietssport.nl vind je een nog uitgebreidere lijst met veiligheidsvoorschriften waar een fietshelm aan moet voldoen.

Gladheid
Fietsen tijdens glad weer is een hele uitdaging, voor je het weet val je van fiets. Neem zeker geen kind achterop, maar ga lopen of neem de auto. Het is raadzaam om op fietspaden te fietsen die niet direct naast een weg liggen waar auto’s rijden. In de winter ben je vanwege de donkere dagen minder zichtbaar dan bijvoorbeeld in de zomer. Om jouw zichtbaarheid te verhogen kun je reflecterende kleding of strepen dragen, en doe je jouw fietsverlichting ook overdag aan. Verdeel je bagage zoveel mogelijk over twee kanten om een goede balans te houden en neem voordat je een bocht ingaat op tijd snelheid terug door langzaam uit te rollen, in plaats van plots te remmen. Ook zorgt een goed profiel op je banden voor meer stabiliteit en daardoor meer veiligheid.
Fietsen over de grens
Of het nou goed of slecht weer is, in ons kikkerlandje is de fiets niet weg te denken. Al is een fietsvakantie in het buitenland ook erg populair. In andere landen gelden wel vaak andere regels dan in Nederland en het is dan ook raadzaam eerst na te gaan welke regels er in het betreffende land gelden. Het internet is daarvoor een goede vraagbaak en de ANWB heeft van een paar Europese landen waar vaak gefietst wordt, de (fiets)verkeersregels op een rijtje gezet.
Misschien ben je na het lezen van dit artikel een beetje geschrokken. Het is best confronterend om te lezen wat er allemaal fout kan gaan. Dat is absoluut niet de bedoeling, fietsen is vooral heel leuk, met als grote voordeel dat je het altijd en overal kunt doen. Maak er een sociale bezigheid van door samen met vrienden te fietsen. Fietsen zorgt voor ontspanning en helpt tegen stress en slapeloosheid. Bovendien verlaagt het de kans op ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is ook de perfecte manier om extra kilo’s kwijt te raken. Met tien minuten fietsen raak je al 97 calorieën kwijt. Het is sowieso een ideale manier van bewegen, omdat je gewrichten bijna niet belast worden. Doordat je op het zadel zit, hoeven je knieën en enkels je gewicht niet te dragen.

Nu je deze tips hebt gelezen ga je al een stuk veiliger op pad, dus blijf vooral genieten van het fietsen. Stap op je stalen ros en geniet van het buiten zijn!