In de stad waar ik graag kom is Rembrandt geboren en hebben pelgrims zich in 1609 gevestigd. Met de oude panden en straten heeft het iets gezelligs en het ligt niet ver van Alphen aan den Rijn; mijn woonplaats. Ik kom er al heel wat jaren, maar bekijk deze stad nu met andere ogen. Benieuwd waarom?

Janita Blom

Even voorstellen: ik ben Lisette, 54 jaar jong en sinds 1996 werkzaam in de cabine bij Transavia. Na drie jaar werd ik purser (leidinggevende) en ondertussen werk ik er al bijna 25 jaar! Corona strooide wel ineens roet in het eten, dat was even slikken. Mijn werkzame leven zoals ik dat kende is niet meer hetzelfde, maar tegelijkertijd opende dat nieuwe deuren. Samen met een collega organiseerde ik een groot intern online evenement. Daarna kwam Transavia Dichtbij op mijn pad en kon ik mijn energie hier kwijt als één van de vier content creators. Een hele leuke uitdaging waar wij keihard en enthousiast aan werken.

Mijn favoriete plek dichtbij

Met de oude panden en straten heeft Leiden iets gezelligs en het ligt niet ver van Alphen aan den Rijn; mijn woonplaats. Je kunt er gezellig winkelen en aansluitend een kop koffiedrinken, een broodje eten of aan het einde van de dag dineren. Rond kerst is er altijd een drijvende kerstmarkt met daarnaast een ijsbaan en op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet gevierd en herdacht. Zoals veel oude steden heeft Leiden een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt hier geboren is en dat de pelgrims zich hier in 1609 hebben gevestigd? De pelgrims wandelroute leidt je langs veel interessante plekken door Leiden.

De pelgrims

De pelgrims worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. Ze kwamen uit Engeland en voelden zich niet thuis bij de Anglicaanse kerk. Men was verplicht om deze staatsreligie aan te hangen. Voor de pelgrims was dit een reden om Engeland te ontvluchten en richting Amsterdam te vertrekken. In Amsterdam aangekomen scheidde een groep pelgrims die uit Scrooby kwamen zich af en vertrokken naar het vrijdenkende Leiden. De pelgrims kwamen voornamelijk van het Engelse platteland en moesten erg wennen aan het stadse leven. Toen het twaalfjarig bestand van de Spaanse oorlog dreigde af te lopen vertrokken de pelgrims in 1620 richting Amerika met het schip ‘The Mayflower’.

De Vlietbrug

Al waren de pelgrims maar twaalf jaar in Leiden, ze hebben toch hun sporen achtergelaten. Zo bestaat de Vlietbrug nog steeds waar zij onderdoor voeren naar Delfshaven waar ‘The Mayflower’ op hen wachtte. Je bevindt je op deze eeuwenoude brug op een fotogenieke plek waar je de oude huizen ziet weerspiegelen in de gracht. Naast de brug staat een beeld ter nagedachtenis aan de pelgrims. 

Lisette Harzing

De Vlietbrug is één van de vele bezienswaardigheden die je op de pelgrims wandelroute tegen kunt komen. Zo kom je onder andere langs de Pieterskerk, de Kloksteeg, het Leiden American Pilgrim Museum, de Burcht, de Waag en nog vele andere leuke plekken. Natuurlijk ga ik die nu niet allemaal belichten, want het is zoveel leuker om dit allemaal zelf op deze route te ontdekken!

Lisette Harzing

Zwervend door de straten, waar je anders waarschijnlijk nooit gekomen zou zijn, kom je langs verschillende leuke lokale restaurants en koffietenten waar de eigenaren hun eigen stempel op hebben gedrukt. Het leuke aan deze wandelroute is dat je de stad goed kunt leren kennen. Ik kom er al heel wat jaren, maar bekijk Leiden nu met andere ogen, ik ben eindelijk eens afgedwaald van het centrum! Ik voelde de geschiedenis en kwam erachter dat Leiden nog zoveel meer te bieden heeft. Deze route raad ik je dan ook van harte aan.

Verken je Leiden liever onder leiding van een gids die al jouw vragen kan beantwoorden? Dit is mogelijk, boek jouw rondleiding bijvoorbeeld via Hi, hi Guide.