Amsterdam heeft zoveel meer te bieden dan alleen het wereldberoemde, veelzijdige centrum. Juist in de wijken rondom het centrum van de stad ontdek je het ‘echte’ Amsterdam. Levendig, hip, multicultureel, minder toeristisch en vol met cultuur, winkels en horeca. Echt, deze wijk in Amsterdam heeft het allemaal!

Even voorstellen: ik ben Nico en werk sinds twee jaar op kantoor bij Transavia als ‘Investment Lead New Business’. Dat vraagt misschien om enige uitleg. Ik ben lang zelfstandig ondernemer geweest en met die ervaring help ik nu jonge ondernemers en startups met de ontwikkeling van hun bedrijf. Samen met Transavia kijken we hoe we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Buiten mijn werk reis ik graag en geniet ik van alles wat de stad Amsterdam te bieden heeft. Ik kijk graag naar voetbal (uiteraard Ajax) en wat dat betreft heeft Amsterdam mij veel te bieden, zoals je verderop in dit artikel kunt lezen. Inmiddels woon ik al bijna dertig jaar met veel plezier in Amsterdam-Oost en neem jullie graag mee naar de pareltjes hiervan! 

Wil je Amsterdam-Oost heel goed leren kennen op een leuke interactieve manier? Dat kan met Secret City Trail! Je krijgt via je telefoon aanwijzingen (zonder dat je een app hoeft te downloaden) en door raadsels op te lossen kun je de route volgen. Natuurlijk kun je ook zelfstandig op pad gaan. Bezoek in dat geval zeker de zeven onderstaande hotspots! 

De multiculturele Dappermarkt

Op de Dappermarkt geniet ik van het grote aantal culturen dat hier samenkomt. Ik kan meestal de verleiding niet weerstaan en eet dan een fantastisch lekkere döner bij ‘Beste Döner, aan de kant van de Zeeburgerdijk. Op de Dappermarkt vind je ook verse vis, warme stroopwafels, diverse kledingzaken en Surinaamse Pom.  

Wist je dat de Dappermarkt door Lonely Planet zelfs in de top 10 beste winkelstraten ter wereld werd geplaatst? 

Anastase Maragos

Ontdek de tropen in het Tropenmuseum

Wanneer ik er voorbijfiets ben ik telkens weer onder de indruk van dit mooie gebouw, wat misschien wel het ijkpunt van het stadsdeel is. Bekijk de wereldberoemde collectie over New Guinea, leer over ons koloniaal verleden in Indonesië of maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Naast de vaste tentoonstellingen heeft het Tropenmuseum steeds weer nieuwe tentoonstellingen, waar ik graag naar toe ga. Voorlopig kun je online genieten van de topstukken van dit museum.

The Black Archives

Geïnspireerd door het Tropenmuseum, wilde ik meer te weten komen over het koloniale verleden van Nederland en bezocht The Black Archives, wat op slechts een steenworp afstand van het Tropenmuseum ligt. The Black Archives is een historisch archief en richt zich op de geschiedenis van gekleurde Nederlanders. Wil je hierna alle opgedane kennis rustig op je in laten werken? Dan adviseer ik je even te ontspannen in het vlakbij gelegen, gezellige Oosterpark. In het Oosterpark kun je wandelen, joggen, picknicken en kunnen de kleintjes fijn spelen en plonzen in het pierenbadje. 

Ajax in het Park ‘de Meer’

Als Ajaxliefhebber voel ik me helemaal thuis in het Park ‘de Meer’. Op deze plek, waar vroeger het Ajax Stadion ‘de Meer’ stond, zijn de straten vernoemd naar verschillende voetbalstadions in Europa en de bruggen naar Ajaxspelers uit de jaren zeventig. Bewonder hier een enorme muurschildering van voetbalheld Johan Cruijff. Steek ook de straat over naar Betondorp, om door de straten te lopen waar Cruijff opgroeide in de Akkerstraat. Daarnaast is Betondorp hét voorbeeld van een tuindorp, wat begin vorige eeuw veel gebouwd werd voor arbeiders. 

Marise Smit

Tijd voor een glas bier

Na een week hard werken zijn mijn vrouw en ik regelmatig te vinden op één van de vele terrassen van Amsterdam-Oost. De meeste bieden in coronatijd ook een drankjeto go’ aan. Strijk neer bij Elsa’s Café voor een ode aan de Amsterdamse kroeg of breng een bezoek aan het terras van Café 1900, wat ligt aan het mooiste plein van Amsterdam op de Hogeweg. Je waant je hier in een Frans dorp. In Amsterdam-Oost zijn verschillende bierbrouwerijen te vinden. Ga voor een speciaalbier bijvoorbeeld naar Brouwerij Poesiat en Kater, dat zelf zijn bier brouwt gebaseerd op eeuwenoude Amsterdamse recepturen. Het heeft een geweldig groot en mooi zonnig terras, gelegen aan de ringvaart van de Watergraafsmeer.

Nico

Het Flevopark

Ondanks dat ik in een stad woon, hoef ik mijzelf geen natuur te ontzeggen. Amsterdam-Oost kent namelijk drie topparken: park Franckendael, het Oosterpark en het Flevopark. Het Flevopark is niet alleen rijk aan vele grasvelden, die zich uitstekend lenen voor een picknick of barbecue, maar is ook nog eens verbonden met de Amstelscheg: ‘de groene long’ van Amsterdam. Vanuit het Flevopark sta je zo aan het Amsterdam-Rijnkanaal, maar ook het Diemerbos ligt binnen handbereik. Er is genoeg te zien voor een verfrissende wandeling of fietstocht! 

Eten, drinken en shoppen in de Javastraat

Al het moois wat Amsterdam-Oost te bieden heeft komt samen in de Javastraat. Hier kun je lokaal bier drinken en oesters eten, maar je koopt er ook een nieuw tapijt of kandelaar én je kunt boodschappen doen bij de lokale Turkse supermarkt. Wandel de straat door en ga op zoek naar een nieuw outfit, strijk neer op een terras voor een cocktail of stop voor een boek bij de Java Bookshop. De falafel van Tigris en Eufraat, die je vindt op nummer 20, wordt de beste falafel van Amsterdam genoemd en ik kan dat absoluut beamen! 

Ook in eigen land valt dus een heleboel te leren en proeven van andere culturen. Wil je meer tips over Amsterdam-Oost? Download de speciale Transavia Tips appHier vind je nog veel meer tips, ook voor andere steden. Tot ziens in Amsterdam-Oost!

Lees ook: Groeten vanuit de Bijlmer!