Twee jaar geleden wist ik van het bestaan niet af. Nu kom ik er regelmatig met mijn camera, om een stuk te wandelen of om simpelweg te genieten van de uitzichten. Ik voel me dan even kind, met bijbehorende blijheid! Weet jij waar ik graag naartoe ga?

Adnan John

Even voorstellen: mijn naam is Marise, ik woon in Amsterdam en ik ben gek op vliegtuigen. Tijdens mijn opleiding ‘Toerisme Management’ werd ik nieuwsgierig naar de luchtvaart. Na een jaar op Schiphol te hebben gewerkt, ben ik in 2016 bij Transavia gaan werken als stewardess in de cabine. In mijn vrije tijd reis ik graag en houd ik mij bezig met foto- en videografie. Een fantastische combinatie om mijn creativiteit in te uiten. Doordat er nu minder gevlogen wordt, heb ik de kans aangegrepen om nieuwe dingen te leren en mijn creativiteit verder te ontwikkelen bij Transavia Dichtbij.

Hoe het begon

Als er iemand gefascineerd was door vliegtuigen, dan was het mijn opa wel. Dat werd mij nog duidelijker toen hij een rondvlucht vanaf Texel cadeau kreeg voor zijn tachtigste verjaardag. Ik heb het enthousiasme letterlijk overgenomen, want na zijn overlijden is mijn interesse in die ‘machtig mooie machines’ pas echt gaan groeien. Als onderdeel van mijn foto- en videohobby, verschijnt er daardoor in veel gevallen een vliegtuig op mijn scherm.

Het praktische deel

De luchthaven Schiphol is, na London Heathrow en Parijs Charles de Gaulle, de grootste luchthaven van Europa. Het is een belangrijk knooppunt voor allerlei soorten vervoer met economische betekenis. Daardoor is het een komen en gaan van meer dan honderd maatschappijen op de zes start- en landingsbanen die Schiphol rijk is: de Aalsmeerbaan, de Kaagbaan, de Buitenveldertbaan, de Zwanenburgbaan, de Polderbaan en de Oostbaan. Een paradijs voor spotters!

Marise Smit

Uitje naar de Polderbaan

De bekendste en meest bezochte spottersplek ligt langs de Polderbaan. Navigeer naar Spotters Spot Polderbaan en je komt uit op een parkeerplaats voorzien van bankjes, ecotoiletten en als je geluk hebt, heeft de patatkraam zijn luik geopend. Waar ik vaak naar het strand ga om uit te waaien, ga ik net zo graag naar de Polderbaan. Het parallel gelegen fietspad bewandel ik om de vliegtuigen nog beter te kunnen bekijken wanneer ze opstijgen of landen. Ik sta er in weer en wind, maar het allerliefst met een felgekleurde, ondergaande zon.

De Buitenveldertbaan heeft ook een toegankelijke spottersplaats, namelijk bij de McDonalds Schiphol Noord. De andere banen zijn minder makkelijk te bereiken, maar het is niet onmogelijk. De één is met de fiets het best te bereiken en bij de ander moet je de auto iets verder parkeren. Ik heb er zeker een loopje voor over. Zo ontdek ik steeds vaker een nieuw punt om mooie foto’s te kunnen maken.

Marise Smit

Speciale vliegtuigen

Naast het spotten van de ‘gewone’ vliegtuigen, hebben veel luchtvaartmaatschappijen één of meerdere speciale ‘liveries’ in de vloot, wat betekent dat het vliegtuig een ander uiterlijk heeft dan hoe deze er ‘normaal’ uitziet. Het is een leuke uitdaging om deze op de foto te zetten en aan de verzameling toe te voegen, omdat er vaak maar één van bestaat. Ja, ik ben regelmatig voor één vliegtuig naar Schiphol gereden. Gelukkig is het dichtbij mijn woonplaats…

Ik vind het fantastisch om het vliegtuigenthousiasme te delen. Ik heb op locatie al veel medespotters leren kennen en ik ga steeds vaker met vrienden en hun kinderen naar vliegtuigen kijken, de vele ‘wauws’ vind ik onbetaalbaar.

Jessica Rullmann

Vind jij het ook leuk om een keer te spotten? Om te voorkomen dat je voor niets gaat, bekijk van te voren welke banen in gebruik zijn. Als je er eenmaal bent, kun je op FlightRadar24 in de gaten houden welke vliegtuigen eraan komen. Misschien spot je wel een hele unieke!

Veel spotplezier, en misschien komen we elkaar wel eens tegen!