Een mooi en groot dorp vlakbij het strand in Noord-Holland: hier vind je een rijk oorlogsverleden, een geweldige natuur en het is ook nog eens goed bereikbaar met de trein. Ik neem je mee op ontdekkingstocht in en om mijn woonplaats Castricum en de dichtbijgelegen duinen, waar ik graag kom om te sporten!

Even voorstellen: ik ben Joost, 46 jaar en ik ben in 1998 begonnen bij Transavia als copiloot. Sinds 2004 ben ik gezagvoerder en vlieg nog altijd passagiers met veel plezier naar hun bestemming. Ik woon in het Noord-Hollandse Castricum samen met mijn vrouw en drie kinderen. Ik ben hier opgegroeid en heb een paar jaar ergens anders gewoond, maar ik ben nu alweer twintig jaar terug. De coronaperiode heeft natuurlijk impact op mijn leven en mijn werk als gezagvoerder, maar gelukkig zit ik in de vliegende groep. De piloten zijn namelijk onderverdeeld in een vliegende en niet vliegende groep om veiligheid te waarborgen en de coronaperiode te overbruggen met een sterk team.

Desondanks had ik heel veel tijd voor andere dingen. Zo ben ik afgelopen periode fanatiek gaan sporten. Waar ik voorheen hooguit één keer per week de deur uit ging, ga ik nu zeker wel drie keer! De duinen van Castricum zijn dichtbij mijn huis, ik kom hier graag! Tien minuten fietsen op mijn mountainbike en ik ben in dit fantastische natuurgebied! Hoewel het strand ook heel dichtbij is, kom ik hier maar zelden, ik ben meer een zoetwater liefhebber. Varen met mijn motorbootje en het beoefenen van verschillende watersporten op het Alkmaardermeer is meer mijn ding.

Joost

De duinen en de Kunstbunker

De duinen van Castricum zijn prachtig voor lange wandelingen en fietstochten. Het bezoekerscentrum De Hoep van PWN is een ideale start voor een bezoek aan dit gebied, zij verkopen verschillende routekaarten. Geïnteresseerd in het oorlogsverleden van de regio Castricum? De Hoep en lokale historicus John Heideman hebben ook een zeer betaalbare fiets- en wandelroute samengesteld, waarbij je onderweg verschillende feiten en verhalen krijgt te lezen en zien over de Tweede Wereldoorlog in deze regio.

Joost

Bijzonder is dat er in de duinen van Castricum een kunstbunker ligt. Deze bunker werd 1939 in opdracht van de gemeente Amsterdam gebouwd. In de oorlog werden hier kunstschatten van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum opgeslagen. Er lagen schilderijen van onder andere Frans Hals, van Gogh, Rubens, Vermeer, Jan Steen en ook het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Eind 1941 namen Duitse bezetters de kunstbunker in gebruik voor in beslag genomen fietsen en werden de schilderijen ergens ander ondergebracht. De kunstbunker wordt nu nog steeds gebruikt als opslag. Er liggen kwetsbare en zeer brandbare nitraatfilms van het filmmuseum Eye Amsterdam. Een aantal nitraatfilms is al meer dan honderd jaar oud! Helaas kun je de bunker niet bezoeken, maar een blik van buitenaf is al indrukwekkend en mysterieus.

De kunstbunker ligt in het Geversduin vlakbij het voormalig jachthuis Hof van Kijk-Uit. Sinds 2010 is dit een theehuis met een heerlijk terras in de oude duintuin. Het is tevens een dagbesteding voor mensen met een beperking. Leuk feitje: hier heeft De Nachtwacht op het gras gelegen voordat het opgerold de kunstbunker in werd gedragen!

Vakantie aan zee

Als je wel een strandliefhebber bent, is Castricum aan zee, ook wel Bakkum aan Zee genoemd, een prachtig strand! Het heeft geen drukke boulevard en naast het gedeelte met een aantal strandpaviljoens heeft het ook een rustig gedeelte: het Stille Strand. Het Stille Strand is alleen per fiets of te voet bereikbaar. Vergeet niet om een PWN Duinkaart te kopen als je via het Noord-Hollandse duinreservaat loopt of fietst naar dit strand.

Joost

Camping Bakkum is een mooie oude camping waar sinds jaren veel Amsterdammers komen om vakantie te vieren! De camping wordt ook wel Amsterdam aan Zee of Mokum aan Zee genoemd en ligt in het Noord-Hollandse duinreservaat. Naast de vaste plaatsen (veelal stacaravans) zijn er ook veel plekken voor tenten en campers. Je vindt hier zowel rust, ruimte als reuring!

Culinair Castricum

Het Ruiterhuys is een supermooi restaurant met een enorm terras in een oude traditionele schuur in Castricum. Heerlijk om na een lange wandeling hier neer te strijken en een drankje te drinken. Naast een speelweide en kinderboerderij, heeft Het Ruiterhuys paardenstallen waar je doorheen mag lopen. Op de website krijg je een alvast rondleiding door het restaurant en over het terras!  

Joost

Tegenover de camping Bakkum lig Johannas Hof; een pannenkoekenhuis in een oude duinboerderij. Huur hier fietsen om de bosrijke omgeving te ontdekken en geniet daarna van een heerlijke Hollandse pannenkoek. 

Wil je ook een keer genieten van de tips van Joost? Plan dan snel een bezoek aan Castricum en de omgeving hiervan! 

Lees ook: Groeten vanuit Zaandam!