Al heel mijn leven woon ik in Amsterdam, waarvan inmiddels acht jaar in de Bijlmer. Dit stukje Amsterdam, waar verschillende culturen samenkomen, staat misschien niet direct bovenaan je lijst om te gaan bezoeken. Toch is het de moeite waard. Ik vertel je graag waarom dat zo is! Benieuwd naar mijn ervaringen?

Even voorstellen: ik ben Shariva, 31 jaar jong en sinds 2012 werkzaam als stewardess bij Transavia. In 2019 ben ik purser geworden; leidinggevende in de cabine. Ik woon in de wijk Ganzenhoef, de G-buurt, waar ik van alle gemakken ben voorzien. Zo is er een winkelcentrum om de hoek en elke zaterdag is hier een markt te vinden. Sinds drie jaar staat circulair Restaurant Elixer ‘in mijn achtertuin’; een goed restaurant met een groot en vaak zonnig terras. Restaurant Elixer is een mix van een restaurant en een buurthuis. Er worden namelijk regelmatig verschillende buurtactiviteiten georganiseerd. Zo ben ik ooit naar een gratis ontbijt geweest, waarbij Restaurant Elixer en de buurt elkaar konden leren kennen.

Shariva

Hoewel ik bijna mijn hele jeugd in Amsterdam Noord heb gewoond, voelde ik me in de Bijlmer gelijk thuis. Er woonde namelijk al veel familie van mij in de Bijlmer en als klein meisje ging ik hier elke week naar dansles in buurthuis NoLIMIT. Danseres worden was vroeger één van mijn vele dromen, net als het worden van model, modeontwerper en natuurlijk stewardess!

In mijn vrije tijd zit ik vaak achter de naaimachine en ben ik graag met mode bezig. Op de foto hieronder zie je één van de vele kledingstukken, met bijbehorende accessoires, die ik heb gemaakt. Tijdens de coronaperiode heb ik hier veel tijd voor gehad en heb ik na kunnen denken over dromen en doelen die ik nog zou willen najagen. Alles kwam in deze periode samen en van daaruit ben ik vorig jaar mijn eigen webshop AveryJane Accessoires begonnen. Via de webshop verkoop ik sieraden, tassen, schoenen en andere leuke accessoires! Het kleine meisje is nu een jonge vrouw die haar dromen werkelijkheid ziet worden. Het worden van danseres laat ik maar achterwege, dit doe ik wel op familiefeestjes!

Shariva

Het Nelson Mandelapark

In het Nelson Mandelapark (voormalig Bijlmerpark) is voor jong en oud van alles te beleven! Het park heeft een skatebaan, basketbalveld en een theater, het Bijlmer Parktheater. Daarnaast kun je in het Bijlmer Sportpark verschillende sporten uitoefenen. In de ochtenduren wandel of sport ik graag in dit park, samen met een paar dames uit de buurt. Het is echt heerlijk om je dag zo te beginnen!

Kwaku

In juli wordt in het Nelson Mandelapark het Kwaku Summer Festival gehouden. Dit multiculturele festival is in 1975 begonnen als een kleinschalig voetbaltoernooi om jeugd die bijvoorbeeld niet op vakantie kon gaan een leuke zomer te kunnen bezorgen. Al snel groeide dit uit tot een groot evenement waar inmiddels dans, film, muziek en lekker eten centraal staat. Je kunt genieten van een oase van lekker eten, er treden artiesten op en in het Bijlmer Parktheater zijn mooie theatervoorstellingen te zien.

Mijn ouders werkten vroeger op het Kwaku Summer Festival en daardoor kom ik er al 25 jaar! Als klein meisje ging ik naar de opvang van het festival en als tiener ging ik er samen met mijn nichten naartoe om alle optredens te zien van de artiesten die toen populair waren. Nu, als volwassene, ga ik graag met mijn vriendinnen naar Kwaku om lekker te eten en te dansen. Een uurtje in de Latin sferen, daarna lekker los op Afrobeats en vervolgens eindigen met traditionele Surinaamse muziek. Ja, dat is Kwaku!

Proef van verschillende culturen

Ken je dat gevoel wanneer je met een paar vrienden wat wilt gaan eten, maar je wilt weer eens iets nieuws proberen? Dan moet je zeker bij World of Food zijn! Van Surinaams en Afrikaans tot Antilliaans en Indisch, voor ieder wat wils! Vroeger functioneerde deze plek als parkeergarage (Develstein), maar nu is het met een oppervlakte van 3000 m² de grootste eetgelegenheid van Amsterdam! Voor nog meer heerlijke gerechten en snacks moet je bij winkelcentrum de Kameleon in de wijk Kraaiennest zijn. Wanneer je flink wilt tafelen, dan is restaurant De Smeltkroes een aanrader. Bij dit restaurant kun je verschillende Javaanse en Surinaamse gerechten bestellen.

Pille-Riin Priske

Voor de kunstliefhebber

Er zijn genoeg redenen om de Bijlmer eens te gaan bezoeken, maar wist je dat je als kunstliefhebber ook je hart kunt ophalen? Bij Centrum Beeldende Kunst Zuidoost kun je terecht voor actuele beeldende kunst met inspiratie uit alle delen van de wereld, kunstwandelingen, educatieprojecten en workshops! Ook is er veel street art te vinden in dit deel van Amsterdam. Sla het Museumplein eens over en kom naar de Bijlmer!