De Hunebedden, TT Assen en Bartje (‘ik bid niet voor bruine bonen’) vind je allemaal in Drenthe. Dit is natuurlijk niet het enige wat je in Drenthe kunt vinden, want het is ook drie prachtige Nationale Parken rijk! Eén daarvan ligt direct voor mijn huis en daar neem ik je graag mee naartoe in dit artikel!

Even voorstellen: ik ben Irma en ik werk sinds 1992 bij Transavia. Naast mijn functie als purser (leidinggevende) heb ik ook een zogeheten nevenfunctie als Crew Support Officer. Met deze combinatie vervul ik in mijn werk wat ik graag doe: passagiers een fijne reis bezorgen en er zijn voor mijn collega’s op veel verschillende vlakken. Twee jaar geleden zijn mijn man en ik een van onze dromen gaan verwezenlijken: wonen in de natuur met onze paarden aan huis. Zo hebben wij de Randstad verruild voor Drenthe, is het Nationaal Park Dwingelderveld letterlijk onze voortuin geworden en worden we vroeg in de ochtend wakker gemaakt door het zingen van de vogels.

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Hier kunnen we urenlange bosritten met onze paarden maken, maar het park biedt nog zoveel meer. Bos wordt afgewisseld met grote open vlaktes, heide en vennen. Veel vennen zijn al ontstaan in de ijstijd. Hier kun je nog echt ervaren wat stilte is, je gelooft vaak niet eens dat je in Nederland bent. De schapen, de natuurlijke grasmaaiers in het gebied, maken het idyllische plaatje compleet. Leuk om ook de twee schaapskooien te bezoeken. 

Er is voor ieder wat wils: wandelingen maken, fietsen, mountainbiken, vogels en ander wild spotten, op pad met de boswachter en voor de kinderen is er ‘The Nature Game ontwikkeld. Een magische tablet game in de natuur. De game staat op één van de tablets die je van tevoren moet reserveren. 

Irma

Sprookjesachtig genieten

Mijn favoriete moment van de dag is tijdens zonsondergang. Het gebied krijgt dan iets magisch door alle sprookjesachtige kleuren en de reeën laten zich dan het beste zien. Er is echter veel meer wild te spotten: vossen, slangen, konijnen, eekhoorntjes, vogels en vlinders.

Slechts een dag vertoeven in dit natuurschoon is echt te kort. Een bijzonder gastvrije plek om te overnachten is De Sfeerhoeve. Wakker worden van het gezang van duizenden vogels met een heerlijk ontbijt, gun ik namelijk iedereen. Vanuit hier stap je zo het bos in. Honden en paarden zijn ook welkom en een (elektrische) stalen ros staat tot je beschikking. 

Irma

Ook in de avond prachtig

Met een overnachting heb je direct de tijd om een nachtwandeling te maken over het Dwingelderveld: uniek in Nederland. Er is hier nog geen lichtvervuiling, wat je de mogelijkheid geeft om van de sterrenhemel te genieten en het bos en de bewoners op een andere manier te ervaren. Gooi eens een takje omhoog en de vleermuizen duiken er direct achteraan.

Na het ontbijt de volgende ochtend kunnen de wandelschoenen aan om het prachtige plankenpad te lopen. Via een verhoogd pad loop je dan over de natte gebieden en krijg je weer een hele andere kijk op het park.

Irma

Culinair genieten

Van alle buitenlucht krijg je natuurlijk trek. Rickkies boer’n Bistro is een uniek restaurant direct aan het Dwingelderveld waar de gastheer ook de kok is en de boer de restaurateur. Hier wordt het menu met passie, plezier en (h)eerlijke producten bereid. Dit alles in een unieke ambiance, alsof je bij de boer thuis bent.

Wanneer je niet over de grens op vakantie wilt gaan, kies dan voor Drenthe: een andere wereld, zo dichtbij!

Lees ook: Bekijk de oudste monumenten van Nederland: de hunebedden