Eén van mijn favorieten plekken bevindt zich in mijn woonplaats en ik fiets er regelmatig naartoe. Langs een route van ongeveer 135 km zijn wel 45 van dit soort plekken te vinden! Samen vormen ze een UNESCO werelderfgoed monument. Weet jij over welk monument ik het heb? Ik wil ze graag allemaal gaan bezoeken!

GJ

Even voorstellen: ik ben Oscar en sinds 2003 ben ik in dienst bij Transavia als purser (leidinggevende) in de cabine. Met mijn smartphone maak ik foto’s van bijna alles wat er om mij heen gebeurt. Wanneer ik werk zijn ook mijn collega’s niet veilig voor mijn camera. Gelukkig vinden ze dat bijna nooit een probleem. Tijdens bijna elke vlucht maak ik wel een selfie samen met mijn collega’s; dit noemen wij een crewfie. Mijn Instagram staat er vol mee en veel van mijn foto’s hebben op het Instagram account van Transavia gestaan. In mijn vrije tijd stap ik graag op de fiets om lekker een frisse neus te halen in de Haarlemmermeer. Regelmatig fiets ik dan ook een rondje om Schiphol. Je kunt daar evenwijdig langs de Polderbaan fietsen en de ‘grote vogels’ zien binnenkomen en vertrekken.

Stelling van Amsterdam

Het UNESCO werelderfgoed monument waar ik het eerder over had, is de Stelling van Amsterdam. De bouw van de Stelling van Amsterdam vond plaats tussen 1880 en 1914. Het bestaat uit 45 forten en verschillende dijken en sluizen. Gezamenlijk vormen ze een verdedigingsring rondom Amsterdam. Als een vijand binnen zou willen dringen konden de sluizen open worden gezet en werd Amsterdam ineens een soort eiland. Het water was niet diep genoeg voor schepen om er doorheen te kunnen varen, maar te diep voor paard en ruiter om over te steken.

De Stelling van Amsterdam is weinig gebruikt als verdedigingsring. Met de komst van vliegtuigen is de Stelling al snel zijn doel voorbijgesneld. In de Eerste Wereldoorlog is de Stelling nog wel bemand geweest door ongeveer 10.000 militairen, maar gevochten werd er nooit. Nederland was in deze oorlog namelijk neutraal. In het begin van de Tweede Wereldoorlog werden er nog wel gedeeltes van de Stelling onder water gezet, maar al snel viel Nederland in Duitse handen.

Lisette Harzing

Activiteiten in en rondom de forten

Veel forten zijn tegenwoordig opengesteld voor het publiek en daardoor een bron van vermaak. Er worden, buiten coronatijd, veel leuke evenementen georganiseerd zoals speurtochten en rondleidingen. En hoe leuk is het om te eten in een unieke plek als een fort? In veel forten kun je een restaurant aantreffen. Of wat te denken van een kunsttentoonstelling, theater-, muziek- of dansvoorstelling. En dat allemaal terwijl je omringt wordt door een stuk geschiedenis.

Lisette Harzing

Het fort in Hoofddorp

Het fort in mijn woonplaats Hoofddorp is gerestaureerd en werd in 2020 heropend. Er is een visrestaurant gevestigd waar mijn man en ik, zodra het weer kan, graag willen gaan eten, het liefst in de zon op het terras. Uiteraard ga ik dan wel even binnenkijken, zo vaak krijg je tenslotte niet de gelegenheid om een fort van binnen te zien. Het fort ligt in een landelijke omgeving naast de korenmolen de Eersteling, deze molen werkt nog naar behoren. De winkel is open, je kunt hier verschillende soorten meel, bakingrediënten en heerlijke brood- en cakemixen kopen. Aan de andere kant van het fort ligt een fietspad waarlangs je naar het volgende fort in Vijfhuizen kunt fietsen.

Lisette Harzing

Het fort bij Vijfhuizen is in 1897 ontworpen en is één van de eerste gebouwen in Nederland die met beton is opgebouwd. Metselwerk was niet bestand tegen de allesverwoestende ‘brisantgranaat’, die in de jaren 80 van de negentiende eeuw werd ontwikkeld.

Een mix van geschiedenis en kunst

Nu is het fort een kunstfort waar veel internationale tentoonstellingen worden gehouden. Al wandelend over het terrein kun je diverse kunstwerken bewonderen. Indrukwekkend is het kunstwerk ‘Sluipweg, waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen’. Het is een 400 meter lang pad dat gemaakt is van gerecyclede grafstenen. Geschiedenis en kunst komen hier op een bijzondere manier samen. In het fort wordt ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam en het Fort bij Vijfhuizen. Ik beschrijf hierboven twee forten, maar zoals gezegd zijn er maar liefst 45! De forten bieden je een leuk dagje uit, gecombineerd met een stukje geschiedenis en cultuur. Er zijn veel fiets- wandel- en vaarroutes beschikbaar.

Momenteel kun je in het weekend bij verschillende forten iets lekkers te eten of te drinken kopen om bijvoorbeeld mee te nemen tijdens een wandeling.