Als geboren Friezin geniet ik van mijn leven in de Randstad. Mijn favoriete plek is dichtbij en heeft een strand, rust, ruimte en natuur. Deze plek is uniek in Nederland. Zie je hier een vrouw met felgekleurde hardloopsokken rennen? Grote kans dat ik het ben! Weten wat deze plek zo bijzonder maakt?

Akke

Even voorstellen: ik ben Akke en sinds 2004 in dienst bij Transavia in de cabine. In 2008 ben ik na een interne opleiding purser (leidinggevende) geworden. Ik ben trotse moeder van een negenjarige zoon: Jurre. We wonen dichtbij het strand en in het weekend gaan we daar vaak uitwaaien. Mijn grote passie is hardlopen en dat doe ik graag langs of op het strand. Het liefst doe ik aan trailrunning: hardlopen door de natuur en over smalle paadjes. Wat dat betreft woon ik dus precies op de juiste plek! Naast trailrunning doe ik ook aan ultrarunning: lange afstanden lopen van wel 45 kilometer of meer!

Unieke plek dichtbij

Om dus maar met de deur in huis te vallen, mijn favoriete plek is het strandreservaat Noordvoort! Tussen Noordwijk en Zandvoort (tussen strandpaal 73 en 70) ligt dit drie kilometer lange reservaat. Uniek aan deze plek is dat je hier mag je lopen over de buitenste duinenrij, wat nergens anders in Nederland is toegestaan. Het Zeereeppad, welke over de buitenste duinenrij loopt, is speciaal aangelegd om vogels en zeehonden op het strand rust te geven. Als je op het strand loopt, ga je via de duinen met een bocht langs het reservaat, als een soort omleiding. Wandelen met je hond is hier dan ook niet toegestaan. Het gebied van het natuurreservaat wordt gemarkeerd door lange rijen met robuuste houten palen op het strand. Om toch vogels en zeehonden te kunnen spotten op het strand, zijn er drie uitkijkpunten gemaakt. Neem daarom vooral je verrekijker mee! Ik zie echt dat zeehonden hier steeds vaker komen!

Henriette Valkema

Respect voor natuur en dier

Ik vind het prachtig dat er door dit strandreservaat zoveel respect is voor de natuur. Een plek waar vele vogels die onze Nederlandse kust aandoen, hier een vreedzaam plekje vinden en waar zeehonden aan land kunnen komen. Je kunt hier wandelen zonder hekken of vuilnisbakken tegen te komen. Hierdoor vind je hier alleen maar rust en natuur. Ik heb hier veel prachtige foto’s van herten en reeën gemaakt. Ook die kun je tegenkomen!

Door weer en wind

Graag ga ik hier hardlopen en genieten van de duinen, het strand en de rust. Ik laat me daarbij niet tegenhouden door een beetje regen en ook als het hard waait kun je me hier nog vinden. Het ziet er hier elke dag weer anders uit en juist daar geniet ik zo van! Zelf loop ik er altijd via de Amsterdamse Waterleidingduinen naartoe (ingang De Zilk), maar je kunt er ook komen via het fietspad dat van Noordwijk naar Zandvoort loopt, of andersom!

Akke

De natuur een handje helpen

Naast vogels, zeehonden, herten en reeën, zie je in Noordvoort ook bijvoorbeeld zandhagedissen en insecten zoals de parelmoervlinder. De variatie aan planten en bloemen in dit gebied maakt het voor mij helemaal af. Dat is er echter niet vanzelf zo ontstaan. Hoewel een duin dit van nature al heeft, verdwijnt deze verscheidenheid aan flora en fauna wanneer een duin te snel dichtgroeit. Dat is precies wat hier gebeurd is en daarom zijn er stuifkuilen gegraven. Waar het op neer komt is dat deze kuilen ervoor zorgen dat kalkrijk zand zich weer kan verspreiden. Nadat Waternet en projectpartners deze stuifkuilen in 2013 hebben aangelegd, is het hier weer een prachtige omgeving vol dieren en planten geworden. Daarnaast kunnen de duinen, door de verstuiving van zand, weer meegroeien met het zeeniveau.

Akke

Zin gekregen om ook een keer naar Noortvoort te gaan en zelf over het Zeereeppad te lopen? Bij Roompot in Zandvoort kun je prachtige moderne vakantiehuisjes boeken en een paar dagen genieten van de omgeving. De huisjes liggen in de duinen en als je op je tenen gaat staan zie je de zee! Wandelschoenen aan, verrekijker mee en maak je voort naar Noortvoort!