Hier zie je geen hoge gebouwen langs het strand en ook geen drukke boulevard. Hier vind je alleen maar alleen langgerekte stranden, duinen en leuke strandtenten. Naast een bosrijke omgeving vind je er ook veel ouderwets gezellige dorpjes, geschiedenis en cultuur. Kom eens langs, want het is de moeite waard!

Even voorstellen: mijn naam is Yolande en ik ben sinds 2014 werkzaam bij Transavia in de cabine. Ik werk vijftig procent en ben moeder van een tweeling; een dochter en een zoon. Ongeveer vijfentwintig jaar geleden werkte ik nog als cabin attendant bij Martinair, maar met een jonge tweeling was dat niet meer te combineren en ben ik daar destijds gestopt. Dit ging me best aan het hart en ik heb het vliegen altijd gemist. Nu voel ik me weer helemaal thuis in de cabine bij Transavia.

Ik woon in de kleine familiebadplaats Renesse en vind het heerlijk om zo dichtbij het strand te wonen. In mijn vrije tijd wandel ik graag met mijn Griekse adoptie hond Sana op het strand. Wanneer ik vrij ben, ben ik vrijwel altijd op het strand te vinden. Zodra het water zeventien graden is, ga ik met een aantal buren direct de zee in om te zwemmen. Af en toe voel je in het wat iets tegen je benen aan zwemmen, dat zijn de zeehonden die regelmatig een stukje met ons meezwemmen. Dit komt steeds vaker voor, het lijkt wel of ze elk jaar meer lef krijgen. Ik heb al twee keer een jonge zeehond die zijn moeder kwijt was op het strand gevonden. A Seal Zeehondenopvang Stellendam brengt zo’n ‘huiler’, zoals dat heet, dan naar een rustige plek waar het niet gestoord wordt door toeristen of loslopende honden. Met diervriendelijke verf wordt een stip op de rug van de huiler aangebracht voordat ze het loslaten. Zo kunnen zij de jonge zeehond in de gaten houden en kijken of alles goed gaat. Als het nog niet goed gaat, dan gaat het jong naar de opvang waar er heel goed voor gezorgd wordt. Het bezoekerscentrum van A Seal is ook te bezoeken! Je kunt deze zeehonden dan op een gepaste afstand komen bekijken.

Lisette

Burgh-Haamstede

Vanuit Renesse ben je snel in Burgh-Haamstede; een ander klein,  gezellig en ouderwets stranddorp. Via een bosrijke omgeving fiets ik in nog geen twintig minuten ernaartoe. Een bezoek aan Bakkerij Sonnemans sla ik nooit over. Ze maken daar, naar mijn mening, de lekkerste Zeeuwse bolus van Zeeland. Altijd supervers! De winkel van de bakkerij lijkt wel een klein museum, dat mag je echt niet missen! Voor de lekkerste appeltaart raad ik je lunchroom La Baquette aan. Wil je nog even cultuur snuiven? In Burgh-Haamstede ligt het natuurmonument Slot Haamstede dat op bepaalde dagen van het jaar te bezoeken is. Het natuurgebied eromheen is ook zonder bezoek aan het slot de moeite waard. Op de website van Natuurmonumenten vind je verschillende mooie wandel- en fietsroutes. Enkele kilometers van Burgh-Haamstede ligt het drieëntwintig meter hoge rijksmonument de Plompe Toren. Wanneer je naar boven geklommen bent, kun je genieten van het prachtige uitzicht. De omgeving van de Plompe Toren is erg mooi en rustgevend. Natuurmonumenten heeft ook hier een wandeling van bijna vier kilometer uitgezet.

Brouwersdam

Veel mensen kennen de Brouwersdam vanwege het bekende Concert at SEA. Ik ga regelmatig naar de Brouwersdam om bij één van de vele strandtenten te genieten van het uitzicht op de kitesurfers, golfsurfers of windsurfers op het Grevelingenmeer. Er worden zoveel sporten op Brouwersdam beoefend: beachyoga, beachvolleybal, suppen… te veel om op te noemen! Er is eigenlijk altijd wel leven in de brouwerij op de Brouwersdam. Ik kijk er graag naar onder het genot van een glas wijn vanaf het grote terras van strandclub Zee. Het terras staat op hoge palen en bij vloed kan het zijn dat je de rollende golven onder het terras hoort bulderen en je omgeven wordt door water, een bijzondere ervaring. Aan het Grevelingenmeer ligt ook de stad Brouwershaven met maar liefst negenenvijftig rijksmonumenten! Ik kan een stadswandeling door de authentieke binnenstad en aangrenzende straatjes echt aanbevelen.

Yolande

Enthousiast geworden?

Ik heb voor jullie met de reisplanner van Transavia Dichtbij een route gemaakt. Scroll even naar beneden voor het hele overzicht. Wanneer je op ‘ontdek’ klikt, zie je nog veel meer leuke plekjes en kun je zelf ontdekken wat jij leuk vindt om te bezoeken. De vorm van vervoer kun je aanpassen door op ‘change transport’ te klikken. Je ziet dan gelijk hoe lang je over de route doet. De reisplanner geeft ook suggesties voor een leuke plek om te overnachten. Als je op ‘selecteer een ander hotel’ klikt, krijg je nog meer opties zoals vakantiewoningen, Bed & Breakfasts of appartementen.

Bekijk de route

Ik twijfel er niet aan dat jij jezelf zal vermaken! Ontmoet de nuchtere, maar vriendelijke Zeeuwen en ervaar het slow-down vakantiegevoel dat je hier vanzelf krijgt. Hopelijk voel jij je ook zo thuis in Schouwen-Duiveland als ik!