Bij de steden van de Elfstedentocht, denk je misschien niet aan dit kleine stadje. Veel watersporters overnachten hier en het ligt ongeveer drie kilometer van de meer bekende stad Sneek. Ook overdag is het een bezoek waard; dompel jezelf onder in de geschiedenis van de eeuwenoude straten met zijn oude tuinen.

Mirjam

Even voorstellen: wij zijn Tom en Stefano, allebei parttime werkzaam bij Transavia in de cabine als purser (leidinggevende). Ondanks dat wij met veel plezier in de cabine werken, droomden wij al jaren van een eigen bedrijf. Op een gegeven moment vonden wij het tijd om te stoppen met dromen en de sprong in het diepe te wagen. In 2016 hebben wij het altijd drukke Amsterdam verruild voor het rustige IJlst in Friesland. In IJlst lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Historisch Elfstedenstadje

Het waren uiteindelijk de mooie foto’s van een monumentale woning met bedrijfsruimte op een makelaarssite die ons naar IJlst hebben gelokt. Tot die tijd hadden wij nog nooit van dit pittoreske middeleeuwse Friese Elfstedenstadje gehoord. Nadat de eerste intuïtieve ingeving om hard weg te rennen was verdwenen, zagen wij toch de mogelijkheden die het deftige, maar erg verwaarloosde pand bood. Ook zagen wij de charme van het stadje met de overtuintjes, die zo heten omdat de weg overgestoken moest worden om er te komen. Vroeger werden deze veldjes gebruikt om de witte was in de zon te bleken. Daarnaast vind je in IJlst mooie landerijen met de uiterst zeldzame Friese Roodbontkoe. Wij waren verkocht!

Tom

De geschiedenis van IJlst gaat terug tot de vroege middeleeuwen. In vroegere tijden speelde IJlst een centrale rol in de invoer van hout uit Scandinavië en werden hier op grote schaal boten en schepen gebouwd. In 1913 werd begonnen met de bouw aan het iconische fabrieksgebouw van de firma Nooitgedacht, die hoogwaardig gereedschap, schaatsen en speelgoed produceerde.

Het iconische gebouw uit 1913 betrof één van de eerste fabrieksgebouwen die volledig was opgetrokken uit beton. Helaas is het gesloopt in 2004. Wat wel is overgebleven van de fabriek en een nieuwe bestemming heeft gekregen is het Gele Steentjesgebouw, uit 1893. In het museum Houtstad-IJlst leer je alles over de geschiedenis van deze fabriek, maar ook over de geschiedenis van de houtindustrie en scheepsbouw van IJlst.

Houtstad-IJlst

IJsmeesters

Na een gedegen opleiding was het in juli 2017 zover! Trots openden wij de deuren van onze traditionele ijssalon Noccio (uitgesproken als Notsjoo). Twee jaar later was de opening van een andere droom: Pottertom Ceramics, een pottenbakkerij gevestigd in het Gele Steentjesgebouw. In de pottenbakkerij werkt Tom aan zijn lijn van servies en decoratieve artikelen voor in huis en geeft hij workshops.

Varen in Friesland

Tussen de bedrijven en het vliegen door proberen we bewust te genieten van de mooie omgeving die wij tegenwoordig thuis noemen. Voor ons huis hebben wij direct toegang tot de vele waterwegen die Friesland rijk is. Een dagje varen met vrienden op de meren, wateren en kanalen is één van onze favoriete uitjes. Op het water krijg je bij uitstek mee hoe mooi en wijds het Friese landschap is.

Met de boot kun je op aangename wijze de sfeervolle stadjes en dorpjes in de omgeving bezoeken. De dorpen en steden aan het water zijn over het algemeen uitgerust met passantenhavens waar overnacht kan worden. Je hoeft overigens geen bootbezitter te zijn om het water op te gaan; er zijn veel botenverhuurbedrijven actief in Friesland. Werf IJlst-Sinnehusker verhuurt verschillende vaartuigen; van skutsje tot sloep. Een vaarbewijs is verplicht voor het varen met een motorboot (al dan niet opblaasbaar) die bij vol gas sneller kunnen dan 20 km per uur. Bij het varen met pleziervaartuigen met een lengte tot 15 meter is geen vaarbewijs nodig.

Ian Keefe

Beleef de Elfstedentocht zelf

‘It giet oan’ zijn woorden die voor het laatst in 1997 wereldkundig zijn gemaakt in Nederland, toen de laatste Elfstedentocht op de schaats werd gereden. De populaire Fietselfstedentocht wordt al meer dan 100 jaar op Pinkstermaandag georganiseerd. Deze tocht begint en eindigt in Bolsward. Maar er zijn nog veel meer manieren om de Elfstedentocht te beleven. Je kunt het Elfstedenpad lopen maar ook met step, oldtimer, motor, solex of tractor kun je de tocht ervaren.

Veelzijdig IJlst

De vele wandel- en fietspaden, de rijke geschiedenis, de diverse landschappen, de charmante en gastvrije Friezen, de omgeving, de mooie steden en dorpen en de centrale ligging, maakt Friesland een fantastische plek om te wonen en werken. Ver weg? Welnee, het is een uur en een kwartier rijden vanaf Amsterdam. Je bent er zo!

Lees ook: Maak een roadtrip over de bodem van de Zuiderzee