In deze historische stad komen geschiedenis, kunst, cultuur en natuur samen. Dit zijn voor mij de ingrediënten die een stad interessant maakt. Ik neem jullie mee naar de stad Utrecht die dichtbij mijn woonplaats ligt en die veel te bieden heeft voor een dag of weekend weg. Ik neem je mee naar mijn favorieten!

Julia Snijders

Even voorstellen: mijn naam is Jorenzo Mos en ik ben 20 jaar. Sinds 2020 werk ik als steward in de cabine bij Transavia. Als kleine jongen droomde ik al van een carrière in de luchtvaart; het vliegtuig is de plek waar ik mij inmiddels het meest thuis voel. Voordat ik begon met vliegen, heb ik een opleiding tot luchtvaartdienstverlener gevolgd in Rotterdam en heb ik veel ervaring opgedaan als grondsteward op luchthaven Schiphol. Vorig jaar was een bewogen jaar. Er werd bijna niet gevlogen en mijn leven werd even op pauze gezet. Ik kan niet wachten tot er weer op ‘play’ gedrukt wordt, maar de tijd van corona heeft ook laten zien dat niet alleen vliegen belangrijk is voor mij. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen in een verzorgingstehuis waar ik voor veel lieve, dementerende ouderen mag zorgen. Ik heb er zelfs een parttimebaan aan overgehouden in datzelfde verzorgingstehuis! Wanneer ik even niet aan het werk ben, kun je me vaak in de stad Utrecht vinden.

Jorenzo Mos

De trots van Utrecht

Je ziet hem bijna overal in de stad en met een beetje geluk, als de wind in een gunstige richting staat, hoor ik de klokken al in de verte luiden: de Domtoren. Deze toren, die is gebouwd in 1254, is met de hoogte van 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland! Dat voel je ook in de benen wanneer je besluit de 495 treden te beklimmen, maar je kunt dan wel gelijk een workout afvinken. Helaas staat de toren de komende jaren in de steigers. Een tijdelijke lift brengt je binnen drie minuten naar een fantastisch uitzicht over de stad.

Eten en drinken

Heb je een beetje trek? Geen zorgen, Utrecht heeft enorm veel horecagelegenheden. Voor een geslaagde lunch neem ik vaak bij Broodje Mario het gelijknamige ‘broodje Mario’ aan de Oude Gracht! Een heerlijke Italiaanse bol gevuld met salami, kaas, chorizo, rauwkost en groene pepertjes. Hierna kun je bij wijze van spreken zo weer de Domtoren op, met een gevulde buik dan wel!

Utrecht heeft zoveel heerlijke locaties te bieden waar je lekker kunt eten! Als ik ze allemaal zou benoemen, ben ik morgen nog niet klaar. In plaats daarvan vertel ik je over mijn persoonlijke favoriet, waar de gastvrijheid en het eten excellent is: STAN&CO! Vlees, vis en sandwiches; STAN&CO heeft het allemaal! Én een leuk voordeel is dat een aantal gerechten ook vegan bereid kan worden! Als ik nog een andere tip mag geven: neem STAN’s Burger! Als je deze hebt geproefd, hoef ik niet meer uit te leggen waarom deze ook op mijn favorietenlijst staat. Proberen dus!

Nijntje Museum

Ondanks dat icoon Dick Bruna in 2017 is overleden, zal Nijntje altijd voort blijven bestaan. Als kleine jongen kwam ik er graag, maar ook als volwassene kun je genieten van de wereld van Dick Bruna in het Nijntje Museum. Hier kunnen peuters en kleuters leren en ontdekken met Nijntje in de hoofdrol en ouders mogen ook meegenieten!

Jorenzo Mos

Utrechtse natuur

Laat de trams, fietsbellen en bussen achter je en verplaats je in nog geen half uur naar de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied bestaat uit bossen met een grote variatie aan bomen en planten. Op de prachtige hei kom ik helemaal tot rust. Natuurlijk vind ik het jammer dat er tegenwoordig weinig vliegtuigen overvliegen, maar je kunt hier genoeg kleinere vliegers spotten in de vorm van ruim honderd verschillende vogels.

Kunst en cultuur

Bij Tivoli Vredenburg ga ik graag met vrienden wat eten en borrelen en daarna genieten van een concert, poëzie of lekker dansen! Van klassieke muziek tot rock, alles komt in deze mooie en grote muziektempel aan bod. Het bevindt zich vlak naast het centraal station van Utrecht en is een aantal jaar geleden helemaal herbouwd. Een leuke plek voor een compleet avondje uit op een toplocatie.

Jonne Mäkikyrö

Utrecht ligt midden in het land en is vanuit alle hoeken van Nederland goed bereikbaar, vooral met de trein! Kom je ook een keer naar dit  bruisende ‘stadsie’ zoals de Utrechters hun stad noemen?