Je kent wel iets wat hier vandaan komt. De Albert Heijn en Verkade koekjes zijn je vast niet onbekend. De stad waar dit vandaan komt, zit vol geschiedenis met de Zaanse Schans en het Hembrugterrein. Ik heb het natuurlijk over Zaandam! Deze stad is perfect voor een compleet en gezellig dagje uit in Nederland.

Even voorstellen: ik ben Lisa Thiel23 jaar oud en ik woon in Zaandam. In 2020 ben ik begonnen als stewardess in de cabine bij Transavia. Een langgekoesterde droom die eindelijk uitkwam! Helaas gooide corona flink wat roet in het eten en zit ik nu thuis. Ik hoop dat alles snel weer het oude wordt en dat ik weer lekker mag gaan vliegen! Het werk mis ik enorm en ik realiseer mij nu des te meer hoe leuk ik het vind om te doen.

Voordat ik bij Transavia begon met werken, heb ik de opleiding luchtvaartdienstverlening gevolgd in Hoofddorp. Daarnaast heb ik als grondstewardess gewerkt op Schiphol. Ik ben hard op zoek naar een nieuwe, tijdelijke baan en hoop ik deze zomer misschien nog in het buitenland te gaan werken, als de omstandigheden dat toelaten. Momenteel vermaak ik mij met sporten en het maken van lange wandelingen op het Hembrugterrein, dat achter mijn huis ligt!

Het Hembrugterrein

Het terrein is vernoemd naar de spoorbrug die over het Noordzeekanaal lag en dat naast het terrein ligt. Deze brug is in 1983 vervangen door een ondergrondse tunnelmaar je vindt er nog steeds een deel van de brug. Het Hembrugterrein is bijzonderomdat het een rijke oorlogsgeschiedenis heeft. Er werd op deze locatie, in de Tweede Wereldoorlog, namelijk munitie gemaakt. Je vindt er nog steeds een voormalige commandobunker en een ondergrondse schietbaan. Tot 2014 is het defensieterrein geweest en was het niet toegankelijk voor publiek. Dit maakte het voor mij als kind heel interessant! Gluren over het hek en onderzoeken wat daar was. Sinds 2014 is het toegankelijk voor iedereen, dit nadat de grond helemaal schoongemaakt was van munitie en mosterdgas. Vanaf dat moment is het terrein in kleine gedeeltes opengesteld. Inmiddels is het een populair gebied geworden voor onder andere evenementen. Ook zit er een restaurant, een museum en zijn er verschillende bedrijven gevestigd.

Lisa Thiel

Het is een heel mooi terrein met veel groen. Je kunt er komen door met de Hempont het Noordzeekanaal over te steken vanaf het Hempontplein in Amsterdam. Ook is er de Zaanferry, waarmee je donderdag tot en met zondag vanaf Amsterdam Centraal naar Zaandam kunt varen en recht voor het terrein afstapt. Ik raad iedereen aan om hier een kijkje te nemen en lekker te gaan wandelen. Als je er dan toch bent, kun je gelijk een drankje drinken bij Lab 44; een restaurant dat zich bevindt in een historisch gebouw uit 1918.

Mijn favorieten

In het centrum van Zaandam bevinden zich diverse winkels. Eén van mijn favoriete winkels is banketbakkerij Buter. Hier vind je de lekkerste gebakjes, koekjes en taarten. Mijn favorieten zijn de bokkenpootjes en slagroomtruffels! Daarnaast vind je hier ook verschillende leuke restaurants, maar mijn favoriet is toch wel echt Panchos Cantina; een Mexicaan. Hier vind je het lekkerste Mexicaanse eten en waant je echt even in de sferen Mexico. Het restaurant is snel gevonden, doordat het hele gebouw in vrolijke kleuren geschilderd is. En ook belangrijk: super betaalbaar! 

Lisa Thiel

Echt Zaans

Waar Zaandam natuurlijk om bekend staat, zijn de Zaanse huisjes. Deze karakteristieke groene, houten huisjes zijn nog op veel plekken te vinden in Zaandam. DE afgelopen jaren is er een nieuw station, een hotel en verschillende winkels in deze stijl gebouwd. De echte oude Zaanse huisjes vind je natuurlijk op de Zaanse Schans. Hier moet je zeker naartoe als je in Zaandam bent. Je vindt er de Zaanse molens, het Verkade museum en de allereerste winkel van Albert Heijn.

Aswathy N

Toeristen ontdekken Zaandam steeds meer en zijn dol op de rijke historie van de stad. Kom jij ook een keer naar Zaandam? Ontdek hoe het is om toerist te zijn in eigen land!

Lees ook: Op stap met een lokale natuurgids