Benny Neyman zong het al onder begeleiding van André Rieu: ‘Maastricht, stad met een eigen gezicht, parel van het Limburgse land!’ De prachtige architectuur en de hoffelijke Limburgers zorgen ervoor dat het lijkt alsof je in België of Frankrijk bent. Veelzijdig Maastricht biedt voor ieder wat wils!

Melvin Bertelkamp

Geschiedenis

Limburg is misschien wel de meest ‘on-Nederlandse’ provincie van Nederland. Zo vormt de 322 meter hoge Vaalserberg namelijk het hoogste punt van Nederland en kun je België en Duitsland doorkruisen bij het drielandenpunt op de top. Maastricht was vroeger al een belangrijke stad vanwege de ligging ervan. Door het heuvelachtige landschap werd de zuidelijke stad behoed van verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat deze stad ook uniek maakt, is dat hier in 1992 het EU-Verdrag getekend werd. Ook wel bekend als het Verdrag van Maastricht en deze diende ter oprichting van de Europese Unie. Zo komt Plein ’92 aan zijn naam. Het echte verdrag is nog altijd te zien in het gouvernement van de provincie Limburg in Maastricht.

Over uniek gesproken: wist je dat de eerste overblijfselen van de grootste dinosaurus die onder water leefde in Maastricht gevonden zijn? Een replica van deze ‘Mosasaurus’ is te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum.

Hotels en terrassen

Omringd door historische gebouwen, bekend als decor voor de zomerconcerten van André Rieu en gevuld met hotels en talloze terrassen: het Vrijthof. Veel bezocht door bezoekers én Maastrichtenaren zelf. Je vindt daar één van de oudste cafés van Nederland: In den ouden Vogelstruys. Liever zonnen aan de Maas? Ga naar Zuid langs de toneelacademie, of slenter rond in stadsdeel Wyck. Een verborgen parel in het Sphinxkwartier is dakterras Bold bovenop The Student Hotel! Om te overnachten vind je, buiten het Vrijfhof, de meeste andere hotels rond het NS station en Onze-Lieve-Vrouweplein.

Miel Moonen

Culinair

Maastrichtenaren kunnen het bourgondische leven wel waarderen. Als je graag op je vakantie goed wilt eten en lekker wilt drinken, is er in Maastricht ruim keus. Zo is er het exclusieve Michelinrestaurant ‘Beluga Loves You’ op Plein ’92. De eerlijkheid van producten en wijnen die op een verantwoorde manier zijn gemaakt zijn hierbij leidend en respect voor het milieu staat heel hoog op de lijst. Daarnaast staat Maastricht ook bekend om het Aziatische restaurant ‘Dadawan’, waar het beste van de Oosterse en Westerse keuken samenkomt.

Architectuur

Sommige van de indrukwekkendste gebouwen van het land staan in Maastricht. Denk aan de stadsbibliotheek ‘Centre Ceramique’, waar je op een regenachtige dag goed kunt vertoeven. Of loop rond in de meeste verrassende wijk van Maastricht: het Sphinxkwartier. Overnacht, winkel of volg een workshop in deze veelzijdige wijk. Liever naar de film? Ga naar filmtheater ‘Lumière’ in een oude fabriek en geniet nog van dit rijksmonument met een drankje achteraf.

Even weg van de massa? Bezoek de grotten, Fort Sint Pieter en de kazematten (bunkers) van Maastricht. Ze vormen letterlijk het fundament van Maastricht.

Natuur en avontuur

Houd je van een actieve vakantie? Dat kan zeker in Maastricht. Huur een fiets, ga naar de Sint Pietersberg en neem een rondleiding door de oude grotten. Maar pas op en blijf bij je tourgids, want nog steeds zijn niet alle grotten in kaart gebracht. Als je van de route afwijkt, loop je het risico te verdwalen en er niet meer uit te komen! Als je liever boven de grond blijft kun je ook van de Limburgse heuvels genieten. Zowel wandelend als fietsend kun je hier je hart ophalen!

Miel Moonen

Uiteraard zijn de heuvels niet te vergelijken met de Franse bergstreken zoals de Vogezen of de Pyreneeën, maar in dit zuidelijkste puntje van Nederland kan prima warmgelopen worden met het aantal hoogtemeters dat het te bieden heeft. Geniet bijvoorbeeld van het uitzicht langs de voormalige ENCI groeve of bewandel de langste trap van Nederland, die tegen de Wilhelminaberg aan ligt. De soms pittige tochten worden iedere keer weer beloond met fantastisch uitzicht over de uitgestrekte landschappen!

Lees ook: De leukste mountainbikeroutes in Zuid-Limburg