Kamperen in de winter wordt steeds populairder in Nederland. Waar voorheen het campingseizoen van april tot oktober liep, blijven steeds meer campings nu ook in de winter open voor bezoekers. Moet je er niet aan denken om in de winter in een tent te slapen? Er zijn ook veel ‘luxe’ opties, voor ieder wat wils!

Julian Bialowas

Goede voorbereiding

Kamperen vergt altijd enige voorbereiding, maar voor winterkamperen is dit echt een must. Je grootste vijand is namelijk kou, maar met de juiste kampeerartikelen trotseer jij deze! Ga je met een tent op pad? Kunststof tenten zijn licht en glad en nemen geen vocht op. Katoenen tenten nemen daarentegen wel vocht op, maar hebben minder last van condens aan de binnenkant. Voor een goede isolatie ga je op pad met een model dat een binnentent heeft en die je goed kunt afsluiten. Daarnaast is een grondzeil, een isolerende deken in de tent, de juiste haringen en een hele goede slaapzak geen overbodige luxe. Een luchtbed wordt afgeraden omdat deze niet isoleert. Kies dus eerder voor een dikke isolerende slaapmat. Om je tent goed te verwarmen kun je gebruik maken van een tentkachel, wat een uitvinding! Gebruik alleen een tentkachel in een ruimere tent, en koop er één die elektrisch is of op vloeistof werkt. Het is van groot belang niet alleen je tent warm te houden tijdens winterkamperen, maar ook jezelf! Denk daarom dus goed na over je kledingkeuze, eet calorierijk en drink veel warme vloeistoffen; zoals koffie, thee en soep.

Natuurcampings

Het woord zegt het al: een camping midden in de natuur! Geniet van de rust en ruimte en ontdek of jij een goede winterkampeerder bent. Op bijna alle 21 natuurcampings die in Nederland in de winter geopend zijn, is het mogelijk om zelf een kampvuur te maken. Soms bij je eigen kampeerplek of anders op een daarvoor bestemde kampvuurplek. Wij dromen gelijk weg bij het idee van een knisperend kampvuur, liedjes spelen op een gitaar en het grillen van je eigen vlees of vis. Tip voor een toetje: prik een marshmallow op een stok en roosteren maar! Op deze natuurcampings heb je veelal de keus of je met een tent, caravan of camper wilt komen en of je gebruik wilt maken van stroom of juist niet. Je bent dus niet helemaal aangewezen op de natuur maar wel in de natuur. En hoe romantisch, bij een heldere nacht schijnt de sterrenhemel op veel natuurcampings waanzinnig te zijn! Controleer wel even van tevoren bij de beheerder of alle faciliteiten op de camping beschikbaar zijn in verband met corona.

Adrian Infernus

Campspace, Airbnb voor kampeerders

Campspace.com is een platform waar mensen bijzondere kampeerplekken aanbieden, namelijk op eigen terrein! Ook kleine campings (de zogenaamde micro campings) bieden hier hun kampeerplekken aan. Het platform is dus een soort Airbnb voor kampeerders. Vaak heb je de mogelijkheid om te slapen in bijvoorbeeld een retro caravan, tipi, pipowagen of Mongoolse Yurt. Kleinschalig overnachten, op mooie en/of bijzondere plekken! Campspace gaat helemaal mee in de trend van winterkamperen en op de site zie je veel mogelijkheden. Voor de iets luxere winterkampeerders of beginners is er dus ook genoeg om te ontdekken. Neem vooral een kijkje bij de winterproof accommodaties, deze zijn leuk!

Annie SprattLees ook: Bouw je eigen camperbus met een klein budget