Luxemburg is met een oppervlakte van iets meer dan 2500 vierkante kilometer het op één na kleinste land in Europa. Toch valt er genoeg te beleven! Maak eens een roadtrip dwars door Luxemburg en bezoek de beste wijnlocaties en prachtige kastelen en ruïnes. Of ga je liever in de natuur wandelen, fietsen of kanoën?

Mike van den Bos

Luxemburg ligt ingesloten tussen België, Frankrijk en Duitsland. De drie voertalen zijn Luxemburgs, Duits en Frans. Het is ongeveer even groot als de provincie Drenthe, maar toch heeft het vele gezichten. Bossen, meren, rivieren en authentieke dorpjes waar de geschiedenis tot leven komt. In de regio Mullerthal is er zelfs een kleine schilderachtige waterval: De Schiessentümpel, omgeven door rotsen die het geheel samen met de stenen brug een sprookjesachtige sfeer geven.

Vallei van de zeven kastelen

Het dal van de rivier de Eisch wordt ook wel de ‘Vallei van de Zeven Kastelen’ genoemd. Maak een roadtrip van Mesch naar Colpach en bezoek de zeven kastelen die dit dal zo beroemd maken. Naast Mersch en Colpach vind je deze kastelen in Schoenfels, Hollenfels, Ansembourg, Septfontaine en Koerich. Sommige zijn nog in originele glorie, anderen zijn slechts nog een ruïne. Neem goede schoenen mee! Sommige van deze kastelen bereik je enkel na een stevige wandeling.

Met de auto door Klein Zwitserland

Wie de autoroute Petit Suisse volgt, rijdt van Larochette naar Echternach. Onderweg doorkruis je het Mullerthal, het dal dat ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd wordt. Larochette ligt in het bos tussen de rotsen. Bezoek één van de kastelen in dit dal, voordat je aan de 52 kilometer lange autoroute begint. Het Mullerthal, een stukje verderop, is een paradijs voor wie van natuur houdt. Het landschap is als het decor voor een legpuzzel. Eindig je roadtrip in Echternach, waar je een biertje drinkt in het gezellige centrum van de stad.

Pit Karges

De wijnroute ‘Route du Vin’

Volg de rivier de Moezel van Schengen naar Wasserbillig en je passeert wijngaarden, wijndorpen en wijnmusea. De Route du Vin is dé route voor iedereen die van wijn houdt. Bij diverse wijngaarden, zoals Cave du Sud en Cep d’Or, kun je tijdens een pauze genieten van een wijnproeverij. Deze 42 kilometer lange route is goed af te leggen binnen één dag.

Waarom Luxemburg?

Zo klein als het land is, zo groot is het in betoveren. Al rijdend door de natuur kan er na elke bocht zomaar een prachtig dorpje opdoemen. Je kunt er je dagen sportief, luierend of ondernemend doorbrengen, maar ook ’s avonds hoef je je niet te vervelen. Er zijn in het hele land genoeg horecagelegenheden om neer te strijken voor een drankje of maaltijd. Voor de nachtbrakers is de trendy wijk Les Rives de Clausen in Luxemburg Stad een aanrader.

Kelsey Chance

Wat heb je er eigenlijk niet? Luxemburg blijft verrassen en staat garant voor een heerlijke vakantie. Om je op weg te helpen vind je hieronder een voorbeeldreis die is gemaakt met de Transavia Reisplanner. Je kunt deze helemaal naar eigen wensen aanpassen, bijvoorbeeld de datum, accommodatie of manier van reizen. Wij wensen je alvast veel plezier in Luxemburg of zoals de Luxemburger zou zeggen: Vill Spaass zu Lërtzebuerg.

Deze reis maken?

We hebben een voorbeeldreis samengesteld van deze roadtrip met daarin opgenomen hotels, excursies en enkele leuke, onmisbare bezienswaardigheden. Je kunt deze voorbeeldreis direct boeken, maar ook nog heel gemakkelijk zelf aanpassingen doen om de reis helemaal naar wens te maken. Makkelijker kan bijna niet!

Boek deze reis