Maak een roadtrip over de bodem van de Zuiderzee
20 March 2020Flevoland is de kleinste en jongste provincie van Nederland, maar bezit toch historische plekken! Rijd de Zeebodemroute en ontdek oude vissersdorpen, voormalige eilanden, kleurrijke tulpenvelden, moderne architectuur in de nieuwste stadswijken en geniet van de prachtige vergezichten over het IJsselmeer.

De Zeebodemroute
Als je in een korte tijd al het moois wat Flevoland te bieden heeft wilt zien, dan is de Zeebodemroute een aanrader! De ANWB heeft deze prachtige route uitgezet om je in 168 kilometer rond te leiden over de bodem van de zee. Zo rijd je door de Noordoostpolder en de Flevopolder.
Flevoland is de jongste provincie van Nederland, omdat deze is ontstaan door de drooglegging van de voormalige Zuiderzee. Het is bijna niet te geloven dat Flevoland nog niet héél lang geleden alleen maar water was met daarnaast en paar kleine eilanden. Op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de twaalfde provincie van Nederland. Inmiddels kent Flevoland zes gemeentes: Almere, Dronten, Lelystad, Zeewolde, Urk en Noordoostpolder.
Schokland
Hoewel Flevoland een relatief nieuw stuk Nederland is, is het al wel in het bezit van een stukje werelderfgoed. Midden in de Noordoostpolder ligt namelijk een voormalig eiland: Schokland. Al in de prehistorie woonden er mensen op dit eiland in de Zuiderzee. Archeologen hebben in de bodem resten gevonden van de jagers en verzamelaars die hier woonden. In de afgelopen 12.000 jaar hebben hier altijd mensen gewoond, totdat ze de strijd tegen de ruige Zuiderzee verloren.
Urk
Ook Urk is een voormalig eiland en inmiddels een pittoresk vissersdorp aan het IJsselmeer. In het centrum staan monumentale huizen aan smalle klinkerstraten. Ga met een gids op Ginkiestocht om door de mooiste stegen van dit dorp te wandelen. Bezoek de vuurtoren voor een uitzicht over Urk en het IJsselmeer. Eindig je bezoek met verse vis op een terras in de vissershaven. Urk kent ook een aantal goede Bed & Breakfast adressen voor wanneer je wilt overnachten.

Nieuwe ontdekkingen
Leuk om te weten is dat maritiem archeoloog Yftinus van Popta vanuit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) al jarenlang onderzoek doet naar de Noordoostpolder. Zoals hierboven omschreven, waren Urk en Schokland voorheen eilanden. In akkers werden bijvoorbeeld scherven, bakstenen en botten gevonden. Naast Urk en Schokland zijn er nog vier andere plekken waar veel soortgelijke archeologische vondsten gedaan zijn. Er is altijd vanuit gegaan dat het om afval ging dat van schepen was gegooid, maar het bleek te gaan om dorpen die in de late middeleeuwen ‘verdronken’ zijn: Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II. Nu, na vijf jaar onderzoek, is bekend wat de precieze locaties zijn van deze vier dorpen in de Zuiderzee. Zie hieronder het kaartje waarop de locaties zijn aangegeven. Schokland kun je herkennen aan de kleur rood, Urk aan blauw, Fenehuysen I aan geel en Fenehuysen II aan groen.

Roggebodzand
Ben je een natuurliefhebber? Stop dan even bij Roggebodzand. Vroeger strandden veel schepen op deze voormalige zandbank in de monding van de IJssel, tegenwoordig genieten wandelaars en fietsers hier van het oudste bos van Flevoland. Door de vruchtbare bodem lijkt dit bos veel ouder dan zestig jaar! Poldergrond bestaat vooral uit klei afgezet door de zee.
Bollenvelden
De route is extra mooi wanneer je deze in het voorjaar rijdt. Dan zie je namelijk overal de tulpenvelden in bloei staan. Een uniek en kleurrijk gezicht. Ga eens langs bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen! Hier kun je voor een fijne prijs zelf een bos tulpen plukken!

Oosterwold
Zolang Flevoland bestaat, zijn er pioniers geweest die hiernaartoe trokken om een nieuw bestaan op te bouwen, en dat gebeurt nog steeds. Tussen Almere en Zeewolde ligt de nieuwe wijk Oosterwold. In deze wijk kun je niet alleen je eigen huis bouwen, maar je regelt ook zelf samen met de buren de aanleg en het beheer van wegen, paden, groen, water en openbare ruimte. De ultieme vorm van doe-het-zelf gebiedsontwikkeling. En dat leidt tot een unieke stadswijk met een enorme verscheidenheid aan huizen. Het is zeker de moeite waard om hier een stop te maken tijdens de roadtrip door Flevoland.
Wrakken
Tijdens de route zie je regelmatig oranje markeringspalen staan. Dit is om aan te geven dat hier een scheeps- of vliegtuigwrak (veelal bommenwerpers uit WOII) gevonden is. Sommige wrakken liggen nog steeds begraven in de bodem van de voormalige Zuiderzee. Op www.emmeloord.info kun je verhalen achter deze scheeps- en vliegtuigwrakken lezen en zie je waar je ze kunt vinden.
