De Achterhoek is door de fietsersbond gekozen tot het beste fietsgebied van Nederland. Over de mooiste fietspaden maak je al fietsend een reis terug in de tijd, terwijl je kennismaakt met oude stadjes en dorpen, bossen, landerijen, kastelen en landgoederen. Wij geven je tips voor fietsen in de Achterhoek.

Een route kiezen

Hoe te starten? Je kunt ouderwets in de VVV een fietsroutekaart kopen, of op de website van de Achterhoek een fietsroute uitzoeken. Veel van de uitgezette fietsroutes volgen fietsknooppunten van het internationale knooppuntennetwerk. Je kunt natuurlijk ook zelf je route uitstippelen via een speciale knooppuntenkaart of –website. Volg de groen-witte genummerde markering van knooppunt naar knooppunt.

Webshop fietsartikelen

Landgoederen en kastelen in de Achterhoek
De kans is groot dat je tijdens je fietsroute één van de vele landgoederen of kastelen van de Achterhoek tegenkomt. Denk aan Huis Landfort uit 1434, het middeleeuwse kasteel Huis Bergh dat omgeven wordt door een gracht en oude vestingwal en Kasteel Vorden uit de 12e eeuw, dat ook nu nog bewoond wordt. In Kasteel Ruurlo vind je een grote kunstcollectie, met werken van onder andere Carel Willink. Als museumbezoeker mag je ook in de kamers van het kasteel komen, die sinds 2013 in oude glorie hersteld zijn.

Achterhoekse steden en dorpen die een bezoek waard zijn
De Hanzesteden Zutphen en Doesburg liggen langs de IJssel. Hier vind je middeleeuwse straten, oude huizen en gezellige terrassen. Ook vind je in de Achterhoek één van de kleinste stadjes ter wereld: Bronckhorst, met slechts 150 inwoners. Bezoek ook eens een dorp in de regio. Vaak zie je hier nog monumentale huizen en boerderijen. Wil je weten hoe het leven daar vroeger was? Breng een bezoekje aan Erve Kots, een openluchtmuseum waar je een kijkje krijgt in het vroegere boerenleven in de Achterhoek.

Fiets-FunAndere regio's