Wanneer je van historie houdt, dan mag een bezoek aan de Hanzesteden zeker niet ontbreken! De Hanzesteden hebben een rijke geschiedenis en zijn een lust voor het oog. Elburg is gelegen aan het Veluwemeer en Kampen aan de IJssel. Bezoek ook Deventer, Doesburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Zutphen en Zwolle.

Niels Bosman

Ergens tussen het jaar 1100 en 1200 hebben vertegenwoordigers van verschillende steden in Nederland zich aangesloten bij het Hanzenetwerk. Dit was een samenwerkingsverband waar je als stad vrijwillig aan kon deelnemen. Deze steden mochten zich vanaf toen Hanzesteden noemen. De Hanzesteden zijn gelegen aan belangrijke wateren die in die tijd dienden als handelsroute voor handelsschepen. Deze schepen namen veel verschillende goederen met zich mee.

Nederland telt vandaag de dag negen grote Hanzesteden: Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle. Waarom Amsterdam en Rotterdam niet in dit rijtje staan? Deze steden waren in de middeleeuwen nog kleine dorpjes en niet zo machtig als de Hanzesteden in het oosten van Nederland. Inmiddels is dit natuurlijk drastisch veranderd. Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en staat op de 10e plaats van de grootste havens ter wereld!

Elburg

De eeuwenoude en compacte binnenstad van Elburg heeft veel te bieden! Deze vissersstad is gelegen aan het Veluwemeer en is onder meer bekend van haar haven met botters (dit zijn unieke vissersboten), de Vischpoort en haar vesting. De Vischpoort is tevens het beeldmerk van dit prachtige stadje. Elk jaar in september staat Elburg drie dagen in het teken van botters, monumenten, vis en ambacht tijdens de Botterdagen. In december kun je teruggaan in de tijd tijdens het beroemde evenement; Winter in de Vesting. In de binnenstad kun je dan genieten van gezellige kramen, vuurkorven en kom je mensen tegen in historische kleding. Om Elburg van heel dichtbij mee te maken is een verblijf in Hotel Elburg zeker aan te raden; dichterbij verblijven kan eigenlijk niet. Proef de sfeer van de vesting en ontdek te voet de prachtige stadswal en delen van de oude stadsmuur. Naast vele restaurants en winkels vind je de St. Nicolaaskerk (ook wel Grote Kerk genoemd), het Nationaal Orgelmuseum, Museum Sjoel Elburg, het Muurhuisje en het Agnietenklooster met haar kloostertuin. In het Agnietenklooster vind je ook Museum Elburg en de VVV. Allemaal een bezoek waard!

Niels Bosman

Kampen

Deze prachtige stad is gelegen aan rivier de IJssel en blijft je telkens weer verrassen! Door de ligging aan het water kent Kampen een geweldige skyline! In de oude binnenstad kom je verschillende monumentale gebouwen tegen. Denk bijvoorbeeld aan torens, kerken en de nog altijd overeind staande stadspoorten. De stad begint pas echt te leven tijdens een bezoek aan het Stedelijk Museum Kampen. Hier kun je alles te weten komen over de relatie tussen Kampen en het water, religie, het Huis van Oranje en de rechtspraak. Wil je overnachten in Kampen? In een monumentaal pand aan de rivier de IJssel is 3-sterren Hotel van Dijk te vinden. Dit hotel heeft uitzicht op de Stadsbrug die is te herkennen aan de vier vergulde gouden katrollen.

Teunard Droog

Wil je nog een Hanzestad bezoeken? Steek dan de eerdergenoemde Stadsbrug over en reis via de kortste treinverbinding van Nederland (Het Kamperlijntje) van Kampen naar Zwolle!

Lees ook: Ontdek de Achterhoek op de fiets