Deze drie fietsroutes langs de kust van Zeeland zijn prachtig en indrukwekkend! Stap op de fiets en ontdek de 650 kilometer lange kust en de lokale cultuur vanaf het zadel! Vergeet je niet te stoppen bij een restaurant voor een lekker Zeeuws hapje en drankje? En ga goed voorbereid op pad!

Jan-willem van Braak

De Panoramaroute

De 39 kilometer lange Panoramaroute volgt de kustlijn van West Zeeuws-Vlaanderen. De route loopt afwisselend binnendijks en buitendijks, waarbij je enerzijds uitkijkt over de Westerschelde en Noordzee, en anderzijds over het Zeeuwse binnenland. Geniet van een hapje en drankje in karakteristieke dorpen zoals Breskens en Retranchement. Natuurliefhebbers maken een korte wandeling door de Verdronken Zwarte Polder; land dat sinds een dijkdoorbraak in 1802 weer bij de Waddenzee hoort.

De Zwinroute

In de Middeleeuwen was de zeearm van het Zwin nog diep genoeg om als vaarweg naar Brugge gebruikt te worden. Inmiddels is het Zwin zover verzand, dat er niet meer op gevaren wordt. Inmiddels is het een slufter, die nog steeds in verbinding staat met de zee. De aanwezigheid van zowel zoet als zout water zorgt ervoor dat in dit gebied vele soorten planten en dieren leven. Ontdek wat dit gebied te bieden heeft tijdens de 31 kilometer lange Zwinroute.

De Watersnoodroute

Deze 63 kilometer lange Watersnoodroute neemt je mee op een reisje naar de geschiedenis. Fiets door het landschap en de dorpen die op een stormachtige februarinacht in 1953 werden overspoeld door de zee. Tijdens de watersnoodramp zijn meer dan 1800 mensen en tienduizenden huis- en boerderijdieren verdronken. Bezoek onderweg het Watersnoodmuseum in Ouwekerk om meer te leren over die zwarte dagen in de geschiedenis. Geniet verder van de authentieke dorpskernen van Dreischor, Zonnemaire en Noordgouwe, met trapgevels en oude kerken.

Tim Foster

Op zoek naar meer inspiratie? Neem eens een kijkje op de website van Fiets-Fun! Hier worden accomodaties aangeboden die ideaal zijn voor mensen die gek op fietsen zijn. Niet alleen in Nederland, maar ook verder weg!

Lees ook: Goed voorbereid en veilig fietsen