In drukke tijden is het lekker om weer op te laden tijdens een weekendje weg. In het rustige Limburg kom je helemaal tot jezelf. Neem het relaxte ritme van de Limburgers met hun zachte Limburgse dialect over. Overnachten doe je in Maastricht (Mestreech) dat net als de rest van Limburg bekend staat om de kunst van lekker eten en drinken en zijn gastvrijheid. Verwen jezelf met dit lange weekend waarin we relaxen combineren met ontdekken.

 

Guillaume Henrotte

Dag 1:

Check in bij het centraal gelegen Hotel Bigarré in Maastricht, helemaal ingericht in de historische stijl die zo goed aansluit bij de sfeer van deze oude stad. De kamers beschikken over gratis wifi, een flat screen tv, koffie/thee faciliteiten en een kluis. Je kan er een ontbijt bestellen dat is samengesteld uit alleen maar verse Limburgse producten of je kunt er de dag beginnen in één van de vele horecagelegenheden. Het hotel ligt aan de oever van de Maas met het Vrijthof, de Markt en het Onze Lieve Vrouweplein op loopafstand. Kom je met de trein naar Maastricht? Ook vanaf het station loop je binnen een paar minuten naar het hotel. Nadat je gesetteld bent in het hotel is het tijd om erop uit te gaan. We gaan ondergronds in de ‘steenkolenmijn’ in Valkenburg om wat cultuur en historie op te snuiven. Onder leiding van een gids krijg je de mooiste verhalen te horen over het zware werk dat vroeger in de Limburgse mijnen heeft plaatsgevonden. Helaas zijn de originele Nederlandse kolenmijnen niet meer te bezoeken. De pompen die het mijnwater voorheen afvoerden zijn stilgelegd en sindsdien staan de mijnen onder water. In deze mergelgrot is er echter een levensechte kopie ontstaan met de originele werktuigen van vroeger. Je krijgt dan ook een goed beeld van het leven en werk van de mijnwerker destijds. De meesten van de gidsen hebben zelf nog ondergronds gewerkt en hebben de mooiste verhalen om met jou te delen

Steenkolenmijn

Dag 2:

Tijd om te onthaasten! Vandaag gaan we ontspannen en genieten van de rust en weldaad in het wellnessresort Thermae 2000. Het ligt verscholen tussen de prachtige natuur met een prachtig uitzicht vanaf de Cauberg. Alle baden zijn voorzien van het thermale water dat getapt wordt uit drie bronnen van de Cauberg. Je hebt met dit ticket 7 uur lang onbeperkte toegang tot de sauna’s, stoombaden, whirlpools en zwembaden. Maak onbeperkt gebruik van scrubzout, douchegel en shampoo. Je kan jouw bezoek uitbreiden met massages, klankschaalsessies, theerituelen, yogalessen, en nog veel meer. Na deze dag ben je klaar om totaal ontspannen en uitgerust te genieten van de avond die voor je ligt. Of je er nu voor kiest om de avond in het gezellige Valkenburg door te brengen of in het historische ‘Mestreech’ maakt niet uit. In beide steden heb je een ruime keuze uit terrassen en restaurants met geweldige menu’s!

Cottonbro

Dag 3:
Op dag drie sluiten we af met het bezoeken van de leukste en mooiste plekken van Maastricht. Hieronder geven we jou wat suggesties.

Maak mooie foto’s bij de Sint Servaasburg
Het valt niet te bewijzen maar volgens velen is de Sint Servaasbrug de oudste brug van Nederland. Deze stenen brug uit de Romeinse tijd verbindt de twee delen van de stad en is open voor fietsers en wandelaars. Sta even stil op de brug en geniet van het uitzicht op de Maas en de stad. Nog even wat mooie foto’s schieten? Daar is dit een hele goede locatie voor.

Historie en winkelen in de gezellige Stokstraat
Op vier minuten lopen van de brug ligt de gezellige Stokstraat in één van de oudste buurten van Maastricht. De straat ligt in het voetgangersgebied en heeft met zijn vele rijksmonumenten een historische uitstraling. Naast de luxe winkels vind je ook verschillende zaken van creatieve ondernemers die unieke, ambachtelijke producten aanbieden. In het Stokstraatkwartier ben je gelijk aan het goede adres voor een heerlijke lunch. Er is een ruim aanbod aan restaurants en cafés.

De bijzondere schatkamer van de Sint Servaas Basiliek
De schatkamer van de Sint Servaas Basiliek bevat onder andere bijzondere relikwieën, kerkelijke objecten, kostbare edelstenen en een grote collectie zeer oude textielfragmenten. Eén van de topstukken is het borstbeeld van Sint Servaas waar de basiliek naar vernoemd is. Volgens de overlevering was Sint Servaas de eerste bisschop van Maastricht en de kerk is gebouwd op zijn graf. Een deel van zijn gebeente wordt bewaard in de Noodkist.

Chrit Masotte, Vestingmuseum Maastricht

Terug in de tijd bij de Helpoort
Iets verder van het centrum ligt de  voormalige stadspoort: de Helpoort. Zodra je eronderdoor loopt waan je je in een andere tijd. De poort is de ingang van een mooie route langs de eerste middeleeuwse stadmuur van Maastricht. Sinds 25 september 2021 is er het Vestingmuseum Maastricht Helpoort gevestigd.  Neem eens een kijkje in de door vrijwilligers ingerichte interessante expositie.

Deze reis maken?

We hebben een reis samengesteld van dit lange weekend weg, met daarin opgenomen het hotel, de excursies en enkele leuke, onmisbare bezienswaardigheden. Je kunt direct boeken, maar ook nog heel gemakkelijk zelf aanpassingen doen om de reis helemaal naar wens te maken. Makkelijker kan bijna niet!

Boek deze reis