Vijf tips voor een avontuurlijke vakantie in de Belgische Ardennen

Op slechts drie uur rijden vanaf Utrecht vind je een paradijs voor natuurliefhebbers: de Ardennen. Je kunt hier natuurlijk mooie wandelingen en fietstochten maken, maar er is meer avontuur te beleven. Wij geven je vijf tips voor avontuurlijke uitjes in de Belgische Ardennen.

1. Mountainbiken
Verspreid door de hele Ardennen zijn mountainbikeroutes uitgezet, wisselend in lengte en moeilijkheidsgraad. Kies je voor een route vol stevige klimmen en technische afdalingen, of doe je het liever wat rustiger aan op routes met minder hoogteverschil? Een goed beeld van de Ardennen krijg je vanaf de 102 kilometer lange Grande Traversée de l’Ardenne route, die van Malmédy naar La Roche-en-Ardenne loopt.

2. Klimmen en abseilen
De gebieden op de oevers van de Ourthe, een zijrivier van de Maas, zijn erg geschikt voor klimmen en abseilen. Er zijn routes voor ervaren klimmers uitgezet en minder ervaren klimmers kunnen een workshop volgen. Klim tegen steile rotswanden omhoog en abseil weer naar beneden. Je kunt je verheugen op een frisse duik als je eenmaal weer met je voeten op de grond staat.

3. Kanoën, kajakken en varen
De (zij)rivieren die door de Ardennen stromen zijn goed te ontdekken vanaf het water. Huur een kajak of kano en volg de slingerende rivieren langs rotswanden en bossen. Volg bijvoorbeeld de tien kilometer lange kajakroute van Durbuy naar Barvaux. Liever iets meer spanning? Bouw je eigen vlot of ga raften op de Ourthe tussen Nisramont en Hamoir.

4. Survivallen
De uitgestrekte bossen van de Ardennen lenen zich goed voor een kampeer- en survivalavontuur. Boek een survivalweekend waarin je leert boogschieten, over een high rope parcours loopt en de grotten ontdekt. Wildkamperen doe je in een bivakzone of op één van de vele campings. Sluit je dag af bij een kampvuur onder de sterrenhemel terwijl je je zelfgevangen visje bakt.

5. Downhill steppen
Ontdek de Ardennen vanaf een step. Laat je door de verhuurder boven op een heuvel afzetten en ga in noodtempo op de step weer naar beneden. Je evenwichtsgevoel en stuurkunsten worden tijdens de afdaling goed getest. Vergeet onderweg niet van het uitzicht te genieten.

Meer tips en inspiratie voor deze zomer?
Download gratis het e-book ‘Op avontuur dichtbij huis’ van Travel Diaries, met inspirerende verhalen en praktische tips over duurzame en verrassende avonturen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.

Boek een hotelhuur een autoGlamping