Droom je al tijden van een roadtrip in jouw zelfgebouwde, hippe camper? Ga ermee aan de slag! Kies voor bijvoorbeeld een uniek voertuig en gebruik de beste, duurzame materialen die je kunt vinden. Heb je de camper inmiddels in gedachten al ingericht met kussens en andere accessoires? Voor welke stijl ga jij?

Vrolijk op reis (Bas en Bianca)

Een camper zelf ombouwen; kun je niet wachten om aan de slag te gaan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn tegenwoordig veel websites die je kunnen inspireren en tips geven. De meest uitgebreide en overzichtelijke tips vind je op de website Vrolijk op Reis van Bas en Bianca. Een zeer makkelijk leesbaar en goed uitgedacht stappenplan leidt jou langs het gehele proces. Of je nu een oude bestelbus, ambulance of brandweerwagen koopt, met de tips van Bas en Bianca moet het je lukken!

Kies voor duurzaam

Zelf een camper bouwen is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook nog eens duurzaam. Je geeft een oud voertuig tenslotte een nieuw leven. Ook bij het inrichten kun je voor duurzaam materiaal kiezen. Zo kun je kiezen voor wol als isolatie, dat niet alleen geweldig isoleert, maar ook nog eens vochtregulerend is. Wil je bij het bouwen van de wanden een duurzame houtsoort gebruiken, kies dan voor berkenmultiplex. Het is stootvast, weegt niet veel en geeft door de houtnerven een gezellige en stoere sfeer. Voor de vloer is kurk een duurzame en vochtbestendige optie, ook nog eens lekker zacht voor de voeten!

Lourenzo Boogert

Maak het eigen

Als de basis staat, kun gaan inrichten! Of je nu gaat voor een Ibiza, glamour of strakke stijl, inrichten is hoe dan ook een leuk onderdeel van het proces! Je bent creatief bezig en drukt jouw persoonlijke stempel op de camper, waardoor het eigen wordt. Je kunt helemaal losgaan op het zoeken naar leuke kleuren verf voor op de kastjes en de wanden en bijpassende stoffen voor de banken en gordijnen. Zoek je nog een budgetvriendelijke optie voor zowel binnen- als buitenverlichting? Een lichtsnoer is functioneel en makkelijk aan te brengen. Wanneer de panelen van de kastjes glad zijn en je hebt een hekel aan verven, kan behang of plakfolie een uitkomst bieden. Of bekleed één wand met riet dat je op rol koopt. Lekker sfeervol en huiselijk! Als je op een wand verfkrijt aanbrengt, kun je tijdens jouw vakantie creatief bezig zijn door er telkens een andere tekening of tekst op te krijten. Het kan als boodschappenlijstje dienstdoen, maar het is ook een goede zoethouder voor kinderen. Tip: gebruik een krijtstift, deze kan net iets beter tegen een stootje dan gewone krijt. Ook mooi en praktisch is een vliegengordijn van bamboe of kralen. Maak het helemaal af met sfeervolle kussens, hammamdoeken, schapenvachten en andere accessoires. Laat je fantasie de vrije loop!

Beth Bapchurch

Voor de echte creabeas

Ben jij een echte knutselaar en wil je echt het ‘thuis’ gevoel creëren in je camper, dan volgt hier nog een aantal ideeën. Koop een schilderdoek of houten plaat en bekleed deze met de leukste foto’s van jezelf, familie en vrienden. Hang aan een mooie grote haak een (kunst)plant in een macramé plantenhanger. Heel makkelijk om zelf te maken! Op YouTube vind je hier goede uitleg over. Een vliegengordijn is ook heel gemakkelijk zelf te maken. Schaf een roede of stok aan, die iets breder is dan de deur, en bevestig er vervolgens een kant-en-klaar gordijn of stuk stof aan. Scheur of knip er repen van en klaar is jouw vliegengordijn! Wanneer je iets meer uitdaging zoekt is een macramé of kralengordijn ook een alternatief.

Ruimtebesparende ideeën

Het indelen van de camper is een avontuur op zich. Je wilt zoveel mogelijk meenemen in de beperkte ruimte die je hebt. Gelukkig zijn er veel ruimtebesparende alternatieven voor op vakantie verkrijgbaar zoals compacte handdoeken, die als bijkomend voordeel hebben dat ze snel drogen. In de avond nog even buiten zitten onder het genot van een drankje? Uitklapbare tafels en stoelen zijn niet alleen ruimtebesparend, maar ook snel op te bergen.

Ingo Doerrie

Heb jij twee linkerhanden, maar wil je toch graag op vakantie gaan met een camper zonder er gelijk één te kopen? Bij Camptoo vind je een uitgebreid assortiment campers en caravans die je kunt huren van een particulier.

Wil je meer inspiratie opdoen via Instagram of Pinterest? Zoek dan op #vanlife en neem een kijkje in de keuken bij mensen die wonen en leven in hun camper. Laat jouw droom eindelijk in vervulling gaan! Stroop je mouwen op en ga aan de slag! Het is een hele klus, maar het geeft echt voldoening om op vakantie te gaan in een camper waar jij je ziel en zaligheid in hebt gestopt.

Lees ook: Huur een camper of caravan van je buurman!