Voor een wildsafari hoef je niet helemaal naar Afrika af te reizen. In Nederland hebben we namelijk de ‘Big Four’: edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen. De Veluwe en Oostvaardersplassen zijn unieke gebieden om vogels te spotten en de grote grazers van dichtbij te zien. Neem een verrekijker mee!

Federico Di Dio

Vroeg eropuit of lang opblijven

Wilde dieren houden zich overdag diep in de bossen schuil. In de vroege ochtend en late avond, gaan ze op open velden bij bijvoorbeeld de bosrand op zoek naar voedsel. In schemer heb je de meeste kans om wild te spotten. Zorg dat je zo stil mogelijk bent, geen felgekleurde kleding draagt en niet te sterk naar deodorant of parfum ruikt. Blijf altijd op gepaste afstand, want het blijven wilde dieren. Gebruik een verrekijker om de dieren van iets dichterbij te kunnen bekijken.

Moet je er heel vroeg uit of wordt het te laat, omdat je niet in de buurt woont van een gebied waar veel wild te spotten is? Ga in de omgeving overnachten! Een ideale kans om er een nacht of weekend tussenuit te gaan.

Hitsige herten

In september en oktober zijn de hertenmannen (bokken) op zoek naar de hertenvrouwen (reeën) tijdens de zogenaamde ‘bronsttijd’. De bokken laten dan graag zien hoe groot en stoer ze zijn. Daarbij maken ze een brullend geluid, dat burlen genoemd wordt. Een indrukwekkende vertoning, die je zeker eens in je leven meegemaakt moet hebben. Wist je dat er zelfs een Nederlands kampioenschap wordt gehouden op de Hoge Veluwe voor mensen die het burlen heel goed kunnen nabootsen? Tijdens deze wedstrijd wordt er vaak veel gelachen, want het ziet er grappig uit wanneer iemand dit nadoet. Hoor jij het verschil tussen mens en hert?

Kevin Jackson

De beste plekken op de Veluwe

Het kan voorkomen dat je tijdens je wandeling ineens oog in oog staat met een hert of een zwijn! Kijk tijdens de gehele wandeling goed om je heen, want vooral herten blijven heel stil staan als ze geluid horen en met hun schutkleur vallen ze dan helemaal niet meer op. Vanuit speciale wildobservatiehutten maak je meer kans om wild te zien. Ga rustig zitten met een verrekijker en wacht tot de dieren het veld op komen.

Op safari met de boswachter

Wil je liever met een expert op zoek naar wild? Ga dan op excursie met een boswachter van Natuurmonumenten. Onder begeleiding kom je op geheime wildkijkplekken en leer je alles over de wilde dieren en hun leefstijl en sporen.

Oostvaardersplassen

Een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, vijvers, omgeven door bossen; een waar vogelparadijs van internationale waarde. Ruim vijftig jaar geleden creëerde de natuur in Zuid-Flevoland dit uitgestrekte moerasgebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers vonden al snel de Oostvaardersplassen, evenals herten, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders. Sinds 2006 broedt zelfs de Amerikaanse zeearend bij de Oostvaardersplassen en er zijn vaak flamingo’s te spotten. Echt waar!

Vincent van Zalinge

In dit vogelrijke moerasgebied werkt mens en natuur op een bijzondere manier samen. Onderweg kun je heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegenkomen. Met hun beweiding houden ze de graslanden op een natuurlijke manier open en ze vragen op hun beurt ook om zorg en beheer. De Oostvaardersplassen is ideaal voor een korte wandeling.

Lees ook: Ontdek de schoonheid van de Veluwe