Misschien denk je wel eens: ‘Wat is het hier sprookjesachtig!’. Bij deze sprookjesroute door Duitsland denk je dat keer op keer. Rijd door het prachtige Duitse landschap aan de hand van de sprookjes van de gebroeders Grimm. De route is leuk voor zowel jong als oud want, wie houdt er nou niet van sprookjes?

Luis Navas

Er was eens…

De Duitse sprookjesroute ‘Deutsche Märchenstrasse‘ is een superleuke roadtrip voor het hele gezin. Naast dat de sprookjes hier tot leven komen, zie je onderweg de mooiste landschappen en bezienswaardigheden. Deze 600 kilometer lange route is gebaseerd op de sprookjes van de gebroeders Grimm. Altijd al sprookjeskastelen willen zien? Wil je op de foto met Roodkapje? Of misschien wil je naar Hamelen, waar de rattenvanger door de straten liep te fluiten. Het kan allemaal op de sprookjesroute!

Dag 1 en 2: Bremen

Bruisend Bremen is de grootste stad van de route en staat bekend om het sprookje van de stadsmuzikanten. De Bremer Stadsmuzikanten is een sprookje over vier oude, mishandelde (huis)dieren die van huis weglopen. Tijdens hun tocht naar Bremen weten ze, door samenwerking, een bende rovers uit een huis te jagen, waarna ze daar kunnen blijven wonen als vrienden. Een standbeeld vind je naast het stadhuis, waar je ook het Bremer Loch aantreft; een zingende straatput. Gooi een muntje in de daarvoor bestemde gleuf en hoor de geluiden van de dieren. Er is in Bremen genoeg te beleven, musea, de oude stad, het Burgerpark en nog veel meer! Favoriet bij velen is de wijk Schnoor met zijn athentieke huizen en gezelligheid.

Nicole Pankalla

Dag 3 en 4: Hamelen

Hoewel het sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’ het meest trieste sprookje is dat de gebroeders Grimm schreven, voelt Hamelen aan als één groot betoverend sprookje. Dat merk je zeker in de mooi gerestaureerde oude stad. Grote kans dat je hier de rattenvanger van Hamelen of één van de andere personages tegenkomt, dit zijn natuurlijk acteurs. Vanaf half mei tot half september is er elke zondag een gratis theatershow in de openlucht.

Dag 5 en 6: Kassel

Kassel is de hoofdstad van de sprookjesroute waar je je zeker niet zult vervelen. In het UNESCO Werelderfgoed Bergpark Wilhelsmhöhe, zou je je alleen al twee dagen kunnen vermaken. De toegang is gratis, maar voor de verschillende attracties moet je een kaartje kopen. Je vindt er het prachtige zeventiende-eeuwse Schloss Wilhelmshöhe, het romantische kasteel Löwenburg en de 526 meter hoge Karlsberg, waaruit een waterval naar de tuinen beneden stroomt. Tot rust komen doe je in De Orangerie in de binnenstad met een maaltijd en iets te drinken. Het ligt in het twee kilometer lange park, waar je ook heerlijk kunt wandelen.

Christine Schmidt

Dag 7: Schwalmstadt

Het sprookje ‘Roodkapje’ is ontstaan in Schwalmstadt. De gebroeders Grimm lieten zich inspireren door de rode kapjes die vrijgezelle dames tot 30-jarige leeftijd hier droegen. De kledij is in het museum nog te bewonderen. De dames van het dorp trekken het nog wel eens aan maar, alleen bij speciale gelegenheden en festivals. In Schwalmstadt ligt de populaire golfcourse ‘Oberlau’ maar er zijn hier nog veel meer sporten te beoefenen zoals fietsen, wandelen en skaten.

Dag 8: Marburg

In deze stad studeerden de gebroeders Grimm af aan de universiteit. Ze beginnen hun studie respectievelijk in 1801 en 1802 en studeerden in 1819 af. In 1812 publiceerden zij hun eerste sprookjesboek: Kinder- und Hausmärchen. Met een twee uur durende rit in de Marburgse kasteeltrein (Schlossbahn) rijd je langs de leukste bezienswaardigheden. Je kunt bij elke halte in- of uitstappen en het kaartje is de hele dag geldig. Onderweg krijg je achtergrondinformatie, waarmee Marburg echt tot leven komt. Leuke stops zijn het historische centrum, waar je op je gemak wat kunt drinken op een terrasje, en het kasteel ‘Landgrafenschloss’ met een panoramisch uitzicht over de omgeving. Een aanrader is om vanuit het kasteel het Grimm-Dich-Pfad te volgen naar de binnenstad. Langs het pad kom je allerlei leuke beelden tegen die verwijzen naar sprookjes, zoals bijvoorbeeld Assepoester.

Deutsche Märchenstrasse

Dag 9 en 10: Hanau

Sluit de roadtrip af waar alles ooit begon. Hanau is de geboorteplaats van de gebroeders Grimm. Een standbeeld van de twee broers staat dan ook in het levendige centrum van de stad en is omringd door café’s en winkels. Er worden verschillende Grimm-wandelingen georganiseerd langs de plekken die doen herinneren aan de twee broers. Als je nog geen genoeg hebt van kastelen, is Schloss Philipsruhe een aanrader. Kun je geen kasteel meer zien? Dan nog is het alsnog heerlijk om hier uit te rusten in het grote park. Je kunt ook rondlopen in het beeldenpark en een kijkje nemen bij het amfitheater.

Deze reis maken?

We hebben een voorbeeldreis samengesteld van deze roadtrip met daarin opgenomen hotels, excursies en enkele leuke, onmisbare bezienswaardigheden. Je kunt deze voorbeeldreis direct boeken, maar ook nog heel gemakkelijk zelf aanpassingen doen om de reis helemaal naar wens te maken. Makkelijker kan bijna niet!

Boek deze reis