Een motor die ronkt, de zon op je bol en niemand die je lastigvalt met vertrektijden. Met de auto kan je gaan en staan waar je wilt. Nog beter: Europa herbergt een paar van de mooiste autoroutes ter wereld.

Cucombre Libre

1. Eilandhoppen in Noorwegen

De Atlantic Ocean Road in het westen van Noorwegen neemt je via bruggen mee het water over. De weg loopt van eiland naar eiland en bereikt uiteindelijk het vasteland. De uitkijkpunten bieden zicht over de Ruige Atlantische oceaan en zo nu en dan een zeehond of een walvis.

2. De westkust van Ierland

Ga roadtrippen langs de Atlantische Oceaan. De Wild Atlantic Way is een weg van 2500 kilometer, die van het meest noordelijke puntje naar het meest zuidelijke puntje van Ierland gaat. Je wordt omgeven door ruige kliffen, zandstranden en papegaaiduikers. Het eindpunt van de route is het afgelegen eiland Skellig Michael, waar zeshonderd traptreden je naar de top van het eiland brengen.

3. In een ring rond IJsland

De IJslandse Ring Road, die ook bekend staat als route 1, cirkelt rondom het eiland in de vorm van een ring. Je rijdt langs enorme watervallen, kliffen en fjorden. Slenter over de zwarte stranden of laat je zakken in een natuurlijke hottub aan de voet van een besneeuwde bergtop.

Foto: Tim Trad/UnsplashFoto Tim Trad/Unsplash

4. Langs pittoreske Italiaanse dorpjes

De italiaanse Amalfikust staat al meer dan twintig jaar op de werelderfgoedlijst van Unesco, en wordt dus niet voor niets de mooiste kustlijn van Italië genoemd. Het zeewater is helderblauw en de dorpjes die tegen kliffen op gebouwd zijn, lijken verloren in de tijd.

5. De Portugese kust

Verken de Portugese kust via de Estoril Coast Drive, die Lissabon verbindt met het plaatsje Estoril. Je rijdt lands de rivier de Taag en stopt bij talloze stranden, verstopt tussen kliffen. Rijd daarna door naar Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het Europese vasteland, waar je vanuit de vuurtoren uitkijkt over de Atlantische oceaan.

Leek ook: De ultieme roadtrip dichtbij (1000 km)