De Rotterdammer staat bekend om hard werken, nuchterheid en de rechtdoorzee-mentaliteit. Dat heeft Rotterdam gemaakt tot wat het nu is. Een moderne havenstad met prachtige, moderne architectuur, maar ook gezellige oude wijken, geschiedenis en cultuur ontbreken hier niet. Ontdek wat de stad te bieden heeft!

Amy Dekker

Moderne architectuur op de Blaak

In de tientallen meters brede straat de Blaak is veel te doen! Te beginnen met de Markthal waar het vooral om eten en drinken draait. Het moderne, boogvormige gebouw heeft een prachtig plafond waar op een oppervlakte van 11.000 m² groenten, vruchten, granen, vissen, bloemen en insecten zijn afgebeeld. Zelfs de grootste globetrotter kan de camera hier niet in de zak houden. Daarnaast vind je er vele eetstalletjes en restaurants waar je gerechten vanuit de hele wereld kunt proeven.

Wanneer je in de Markthal bent, zie je hem door de grote glazen wanden al prominent staan: de Blaaktoren, een iets meer dan zestig meter hoge woontoren. Rotterdammers geven hun gebouwen en bruggen graag een bijnaam en vanwege de markante vormgeving met puntvormig dak noemden zij de Blaaktoren al snel ‘Het Potlood’. Net als de Blaaktoren zijn ook de beroemde gele kubuswoningen van de hand van de Amsterdamse architect: Piet Blom.

Eén van de kubuswoningen is te bezichtigen en geeft een goed beeld van hoe het is het is om tussen de schuine wanden te leven. Steek je vanaf de kubuswoningen de weg over, dan kom je in de gezellige oude haven waar je zittend op het terras van één van de restaurants uitzicht hebt op een mooi gebouw: Het Witte Huis. Dit rijksmonument heeft als één van de weinige gebouwen in het centrum het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Richard Ciraulo

Historisch Delfshaven

De pittoreske wijk Delfshaven is gelukkig ook gespaard gebleven in de Tweede Wereldoorlog; hier snuif je nog de gezellige, ouderwetse Rotterdamse sfeer op. Loop langs de historische grachtenpanden, snuffel in de antiek- en snuisterijenwinkels, bewonder de kunstateliers of drink een glas jenever of bier in één van de vele gezellige cafés of eetgelegenheden. Wanneer het weer mogelijk is, kun je het lokale Pelgrim-bier proeven tijdens een rondleiding in Stadsbrouwerij de Pelgrim. De brouwerij ligt naast de Pelgrimsvaderkerk; een herinnering aan de Pelgrims die in 1620 vanuit Delfshaven vertrokken om in Amerika een nieuw leven op te bouwen.

Micheile Henderson

Het Oude Noorden bruist weer

Ooit was het Oude Noorden vooral slecht in het nieuws vanwege een slechte leefbaarheid en hoge criminaliteitscijfers. In de laatste jaren is er veel aan stadsvernieuwing gedaan en tegenwoordig is het Oude Noorden een hippe wijk waar ‘het gebeurt’! Je vindt hier veel leuke winkels die gericht zijn op mode, design, kunst en antiek. In een hippe wijk als deze, kan een barbier echt niet ontbreken! Sinds 2015 kun je terecht bij de oldskool barbier Barbers Rotterdam, voor een strakke coupe en een kop koffie. In deze gezellige wijk worden veel evenementen georganiseerd zoals de Oogstmarkt, het Waterfestival, het Bluegrass Festival en Muziek op de Rotte. Check wel eerst op de website van het Oude Noorden wat er wel en niet doorgaat.

Wanneer je met de auto komt, kun je het beste het centrum vermijden en parkeren bij één van de vele P+R locaties (Parkeren + Reizen) waar je, bij gebruik van het openbaar vervoer, gratis of voor een klein bedrag kunt parkeren. Het openbaar vervoer in Rotterdam is goed geregeld. Vanuit de verschillende P+R-locaties zit je snel midden in de stad. 

Geschiedenis, sport en natuur in Vlaardingen

Rotterdam is ontstaan uit de middeleeuwse nederzetting Rotta, gelegen aan de rivier Rotte. Op de plek waar nu de Markthal staat zijn verschillende boerderijen uit die tijd opgegraven. In 2019 is aan de hand hiervan het Rottahuis gebouwd. Je kunt het bezichtigen in Masaduma: een educatief archeologisch erf. Daar kun je ook een bezoek brengen aan een reconstructie van een boerderij uit circa 3000 voor Christus en een boerderij uit Spijkenisse van rond 1018. De geschiedenis komt hier tot leven! Masaduma bevindt zich in de Vlaardingse Broekenpolder; een prachtig, groot, groen natuur- en recreatiegebied van 400 hectare. Je kunt hier volop wandelen, fietsen, mountainbiken, skaten, spelen en sporten. Kortom, je kunt je hier een dag goed vermaken.  

Micheile Henderson

Rotterdam is veelzijdig en heeft zoveel meer te bieden dan hier beschreven kan worden. Denk aan de Euromast, Diergaarde Blijdorp, de Koopgoot, de Coolsingel, het prachtige oude stadhuis, de watertaxi, hotel New York en wat al niet meer. Vind je het moeilijk een keuze te maken uit deze brij van mogelijkheden, overweeg dan eens om op stap te gaan met een lokale gids. Via GetYourGuide kan een gids je meenemen naar de leukste bezienswaardigheden en maakt jouw bezoek aan ‘Rotjeknor’ een onvergetelijke ervaring! 

Lees ook: Nederland zit vol verborgen plekken middenin de natuur