Staycation? Wellicht heb je erover gehoord, maar wat is het eigenlijk? Steeds meer mensen kiezen ervoor om in deze tijd binnenshuis vakantie te vieren. Dit wordt een staycation genoemd. Het ‘vakantiegevoel’ kun je heel gemakkelijk thuis creëren. Doe je mee? Dichterbij op vakantie gaan is gewoon niet mogelijk!

Jimmy Dean

Op vakantie gaan is nu niet mogelijk, maar misschien heb je toch wel behoefte aan een paar dagen vrij. Het woord ‘staycation’ is een combinatie van de Engelse woorden ‘stay’ (verblijf) en ‘vacation’ (vakantie). Tijdens je vakantie thuisblijven klinkt niet heel spannend, maar met de juiste mindset kan dit een heerlijke ervaring zijn. Plan een staycation en kom even helemaal top rust; duurzaam en ook nog een budget!

Het is even omschakelen, maar om je staycation goed te beginnen geven wij een aantal tips. Zet je out-of-office aan zodat je niet stiekem je werkmail gaat lezen. Zet daarnaast de meldingen op je telefoon zoveel mogelijk uit of ga voor een totale offline ervaring en berg je telefoon op. ‘Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd’ zeggen ze wel eens. Dus alle spullen aan de kant en werk de was weg zodat je daar even geen omkijken naar heb of ga een dagje ‘ontspullen’. Bouw een tent in de woonkamer en ga hierin slapen (zeker leuk voor kinderen) of haal je mooiste beddengoed uit de kast voor het hotelgevoel. Klaar voor de staycation!

Koken, bakken, bestellen

Geen snelle hap, maar eindelijk eens de tijd om een bijzonderen maaltijd op tafel te zetten. Of ga gezellig samen een overheerlijke pizza maken! Zoek je inspiratie voor een gerecht? Sla eens dat ene kookboek uit de kast open of neem een kijkje online. Wie fan is van Heel Holland Bakt, kan natuurlijk niet achterblijven. Ga je voor het bakken van brood, de koekjes of voor het spektakelstuk? Bakkers klaar, bakken maar! Toch geen zin om zelf aan de slag te gaan? Bestellen kan natuurlijk ook en hiermee support je gelijk het restaurant bij jou om te hoek.

Jimmy Dean

Wandeling in de buurt

Even de deur uit tijdens je staycation is heerlijk. Ga wandelen in de buurt en ga links waar je normaal rechts gaat, zo ontdek je allemaal nieuwe plekjes. Frisse lucht zal je goed doen en het is ook nog eens een gratis work-out. Misschien kun je ergens een koffie to-go halen en zet je ongemerkt een heleboel stappen.

Thuis wellness

Was de enige wellness afgelopen tijd het afgieten van de pasta? Plan dan een beautymiddag of -avond in en kom tot rust. Trakteer jezelf op een bruisbal of een heerlijke douchegel. Wist je dat je zelf gemakkelijk een haarmasker kunt maken met bijvoorbeeld één à twee eetrijpe avocado’s? Even prakken, insmeren, (aluminium)folie om je haar, dertig minuten laten intrekken en daarna goed uitwassen. Gegarandeerd zacht en minder droog haar! In de tussentijd pak je dat ene boek dat je al zolang wilt lezen, zet je die nieuwe podcast op of luister je naar een ontspannende afspeellijst.

Melissa Walker

Spelletjes spelen

Spellen als 30 seconds, monopoly en scrabble blijven leuk om te spelen met het gezin of je huisgenoten. Maar denk eens anders en haal die sjoelbak van zolder voor een heuse sjoel competitie. Wist je trouwens dat op veel plekken in Nederland openbare jeu de boules banen, schaakborden en tennisbanen zijn? Toch lekker binnenblijven? Online pubquizen zijn nu razend populair en bieden vaak een avondvullend programma aan. Met een biertje en bitterballen erbij is het bijna de bruine kroeg. Er zijn zelfs websites waar je een online escape room kunt spelen met echte acteurs!

Herinneringen ophalen en wegdromen

Het doorbladeren van een fotoboek van je favoriete vakantie is zo leuk, maar het maken ervan kan veel tijd in beslag nemen. Tijdens een staycation heb je daar eindelijk tijd voor. Verzamel al je tips, verhalen en foto’s van die ene vakantie en maak via Travel Diaries een te gek boek van al je herinneringen. Een leuke manier om direct terug te dromen en een paar dagen later ligt er een zelfgemaakt reisdagboek op de deurmat.

Lees ook: Maak gemakkelijk een reisdagboek