Een bezoek aan een museum is nu niet mogelijk, maar Amsterdam zit vol met street art (straatkunst). Elke wijk heeft een aantal parels en je zult zien dat het zoeken en vinden van de street art een kick geeft. Stap op de fiets of maak een flinke wandeling en ontdek de meesterwerken op straat.

Jean Carlo Emer

Street art is een kunstvorm gerelateerd aan de graffitibeweging. Onder street art vallen diverse legaal en illegaal aangebrachte kunstuitingen in de openbare ruimte. Het verschil met graffiti is dat achter elk werk vaak een diepere betekenis zit; de kunstenaars willen een boodschap overbrengen. Bij graffiti draait de kunstuitingen vaak om bekendheid van de kunstenaar zelf. Zoals in veel grote steden kun je in Amsterdam dus ook veel street art vinden. Ga eropuit met bijvoorbeeld een OV-fiets om deze werken te ontdekken. Twee vliegen in één klap, lekker in beweging en genieten van Amsterdam en zijn street art! Hier volgen een paar kunstwerken uit verschillende wijken.

Ilse

Amsterdam Nieuw West, Martinus Nijhoffstraat

In 2014 maakte het duo Pez en Danny Recal deze muurschildering op de noordelijke kopgevel van de laagbouwflat aan de Martinus Nijhoffstraat. Het wereldberoemde schilderij van het melkmeisje van Johannes Vermeer springt gelijk is het oog. Het ontblote bovenbeen, de iets donkere gelaatskleur van het meisje en de Zuid-Amerikaanse vogels als omlijsting geven de muurschildering een moderne twist. De muurschildering Glory symboliseert de combinatie van de Nederlandse en de Colombiaanse cultuur.

Ilse

Amsterdam Oud West, Tweede Constantijn Huygensstraat 105

Op de kopgevel van het voormaling Wilhelmina Gasthuis vind je bovenstaande muurschildering genaamd Huygenika. De muurschildering is geïnspireerd op het schilderij Guernica van Picasso en de portretten van Frederik Hendrik van Oranje, Constantijn Huygens, Suzanna van Baerle en Christiaan Huygens. De Spaanse kunstenaars Uriginal en Irene Lopez Leon maakte in 2018 deze schildering in opdracht van Stadsdeel West. Het is een samensmelting van historie en de omgeving. Zo zie je ook een zwaan afgebeeld, die vaak rondzwemt in het nabijgelegen Jacob van Lennepkanaal.

Ilse

Amsterdam Noord, NDSM-Plein

Op het NDSM-Plein vind je de muurschildering Super Nurse van Street artist FAKE. Het is een eerbetoon aan alle professionals in de gezondheidszorg en eerstehulpverleners over de hele wereld. Super Nurse werd in binnen- en buitenland opgepikt door de media en hangt nu in veel ziekenhuizen over de hele wereld. Het werd ook geprojecteerd op de buitenkant van grote ziekenhuizen zoals het NYU Langone in New York en UCLA en Cedar Sinai in Los Angeles. Een uiting van liefde en waardering en het originele werk is dus afgebeeld in de buitenlucht van Amsterdam Noord! De afbeelding Super Nurse is ook gratis te downloaden.

Amsterdam Oost, Platanenweg/Olmenweg

In mei 2019 werden tien muurschilderingen gemaakt op de kopgevels van vijf laagbouw flats aan de Plantanenweg en de Olmenweg genaamd If walls could speak. De opdracht kwam van Stadgenoot, de eigenaar van de flats. Na een renovatie van de flats was er budget over, in samenspraak met de bewoners is besloten de opdracht te geven voor deze 10 muurschilderingen! De muurschilderingen hebben als overkoepeld thema ‘Amsterdam voor iedereen’.

Ilse

Amsterdam Centrum, Nieuwe Doelenstraat/Binnengasthuisstraat

Op een parkeerplaats aan de Nieuwe Doelenstraat vind je deze twee iconen uit de kunstwereld: Rembrandt van Rijn en Herman Brood. Beide kunstenaars hebben veel geschilderd in Amsterdam en worden met deze muurschildering geëerd. De twee iconen zijn gemaakt door het graffiti duo Karski en Beyond. De kunstenaars hopen dat meer mensen zich door de muurschildering gaan verdiepen in van Rijn en Brood.

Heb je geen zin om zelf te zoeken naar street art in Amsterdam? Op deze website kun je verschillende fiets- en looproutes kiezen zoals de Jordaan, Binnenstad of Oost en Noord. Op de website van het Street Art Museum in Amsterdam kun je een route kopen die specifiek gericht is op street art in Nieuw-West.