Stamppotten zijn niet alleen in Nederland populair, maar ook over de grens! De bekendste stamppotten zijn erg lekker, maar kijk eens op internet naar overheerlijke alternatieve stamppotrecepten! Ga eens naar de lokale boer in plaats van naar de supermarkt en ontdek wat er bij jou in de buurt te verkrijgen is!

Le Creuset

Bijna iedere Nederlander weet wel dat een stamppot een gerecht is en uit welke ingrediënten ze bestaan, namelijk: aardappelen en groenten. In de winter begint het al snel te kriebelen: ‘is het al tijd voor stamppot’? Niet alleen in Nederland is stamppot een populair gerecht, maar ook in Vlaanderen lusten ze er pap van. In Vlaanderen kennen ze deze gerechten alleen niet als stamppot, maar als ‘stoemp’. Ook in Duitsland is stamppot bekend, al vinden andere bewoners van de wereld het maar wat vreemd dat ‘wij Nederlanders’ ons eten prakken. Zo beginnen Amerikanen bijvoorbeeld al te gillen als ze horen over ‘hutchpot’. Hoe kunnen we ons eten toch zo verpesten.

Bekende stamppotten

Het basisingrediënt van stamppot is de aardappel, een product dat je veel tegenkomt in de Nederlandse grond. Mocht je niet tegen ‘normale’ aardappelen kunnen of vind je het gewoon niet lekker, dan kun je de zoete aardappel als alternatief gebruiken. De bekendste stampotten die we in Nederland kennen zijn (rauwe) andijviestamppot, boerenkoolstamppot en zuurkoolstamppot. ‘Hete bliksem’ en ‘hutspot’ horen ook nog in dit rijtje thuis. Hutspot wordt bereid met aardappelen, wortelen en uien, maar hete bliksem is toch wel het buitenbeentje. Dit gerecht wordt namelijk bereid met appel; een heerlijke frisse toevoeging!

Adolfo Felix

Met vlees of zonder

Vroeger zouden de meeste Nederlanders zeggen: ‘bij een goede avondmaaltijd hoort een groot stuk vlees’, maar tegenwoordig wordt er veel vegetarisch of veganistisch gegeten. (Rauwe) andijviestamppot wordt vaak gecombineerd met gebakken spekjes en boerenkool- en zuurkoolstamppot vaak met worst. Zuurkoolstamppot (of alleen zuurkool) en (braad)worst wordt meestal in oktober al gegeten tijdens het Duitse ‘Oktoberfest’.

Natuurlijk zijn er door de jaren heel veel verschillende varianten ontstaan. Durf ook creatief te zijn en stel jouw ideale stamppot samen. Houd je naast aardappelen en groenten van vlees? Of eet je liever vegetarisch of veganistisch? Ga eens op onderzoek uit, het internet staat vol met overheerlijke alternatieve recepten. Denk bijvoorbeeld aan: spruitjesstamppot of pastinaakstamppot. Het toevoegen van toppings kan ook een verschil maken. Voeg eens walnoten, pijnboompitten, feta of hütenkäse toe.

Verser dan vers

Het is heel gemakkelijk om naar de dichtstbijzijnde supermarkt te gaan voor jouw stamppot, maar maak er eens een ander uitje van! Ga bijvoorbeeld naar een lokale boer, in het kader van ‘ondersteun de lokale bedrijven’. Wist je dat je in bijvoorbeeld de Flevopolder heel veel boeren kunt vinden die aan de weg verkopen door middel van een ‘verkoophuisje’? Maak er een leuke roadtrip van met het gezin, want bij elke boer in dezelfde regio zijn weer andere producten te verkrijgen. Direct van het land, verser dan vers! Het is een duurzame manier van consumeren en daardoor ook goed voor het milieu. Veel producten halen namelijk de supermarkt niet omdat ze niet aan het ‘schoonheidsplaatje’ voldoen, maar deze kun je dan alsnog bij de boeren kopen. Weggooien is zonde! Vaak worden deze producten voor een klein bedrag verkocht en dat is natuurlijk fijn voor de portemonnee. Stamppotten zijn hierdoor een prima budget gerecht.

Jeshoots

Sta je al te trappelen? Ga er snel op uit en stampen maar!

Lees ook: Maak een roadtrip over de bodem van de Zuiderzee