Wanneer je mooie vakantiemomenten wilt vastleggen, is het niet nodig om met een dure, professionele fotocamera op pad te gaan. Net een andere hoek of mooie lichtinval doet al heel veel. In dit artikel vind je handige tips hoe je gemakkelijk een creatieve wending aan jouw foto’s geeft, zelfs met je smartphone!

Charles Postiaux

Waarom we foto’s maken

Het is leuk voor later! Je creëert een herinnering en daarmee kun je opnieuw dat ene blije, emotionele of grappige gevoel van het vakantiemoment beleven. Daarbij zijn foto’s een makkelijke manier om te laten zien wat je gedaan hebt. Door een fotoboek te maken, worden jouw foto’s een tastbare herinnering. Op die manier kun je belevenissen delen bij de foto’s waar je de top van hoogste berg hebt bereikt, een uniek dier hebt gespot of een prachtig toetje voorgeschoteld hebt gekregen. Vergeet geen foto te maken van de menukaart! Zo kun je gemakkelijk terugvinden hoe dat ene restaurant ook alweer heet. Fotografie is daardoor ook een goede tool om dingen te terug te kunnen halen. Als laatste kijk je beter naar je omgeving met een camera in je hand. Je ziet daardoor ineens de details in de nok van dat oude gebouw of de sierlijke lantaarnpalen in dat verlaten straatje. Doordat foto’s dusdanig waardevol zijn, is het leuk aandacht te besteden aan de creativiteit hiervan.

Rachael Crowe

Tips voor de smartphone en fotocamera

Zorg er altijd voor dat de lens van je camera schoon is, zodat je geen vlekken op je foto ziet. Een andere makkelijke tool is de rasterfunctie. Gebruik deze voor een rechte horizon, op welke plek je ook bent. Met de verticale lijnen kun je ook gebouwen kaarsrecht op de foto zetten, behalve de Toren van Pisa natuurlijk. Door op je scherm te tikken, kun je scherpstellen op het gewenste punt. Bijna iedere smartphone en camera heeft speciale functies, zoals het aanpassen van de witbalans. Ga op onderzoek uit en ontdek welke functies jouw foto’s nog mooiere resultaten bieden.

Bedenk waar je de foto voor wilt gebruiken en bepaal of je de foto horizontaal of verticaal neemt. Soms past het maar op één manier in beeld en dan is keuze snel gemaakt. Heb je de panoramafunctie al eens van onder naar boven, of andersom, gebruikt? Probeer het eens in een bos of tussen hoge gebouwen. Een te gek effect gegarandeerd!

Pixel Parker

Plaatje uit verrassende hoek

Maak je foto vanuit meerdere standpunten en laat je verrassen door de verschillende resultaten. Een stap naar links, naar achteren of meer van boven. Het is daarnaast altijd beter om zelf een stap naar voren te zetten dan te veel in te zoomen, om korreligheid te voorkomen. Houd je camera ook eens laag bij de grond en vergeet niet de details te fotograferen, voor afwisseling in je collectie.

Kies een goed tijdstip

Wil je die ene vuurtoren op de foto zetten, maar lopen er altijd mensen in beeld? Zorg ervoor dat je op een tijdstip gaat waarvan de kans het grootst is dat er niemand loopt. Waarschijnlijk heb je dan ook gelijk een mooie zonsopkomst of –ondergang te pakken!

Lichtpuntje

Het zogeheten ‘gouden uur’ is misschien wel mooiste moment van de dag als het om licht gaat. Dit magische uur is de tijd kort na zonsopkomst en voor zonsondergang. Licht is heel belangrijk bij het maken van foto’s. Bij grijs weer en in de nacht worden je foto’s eenmaal niet zo helder, ook niet met behulp van een flitser. Speel met verschillende lichtinvallen. Laat het licht van achter of de zijkant komen als je ergens binnen staat. Hetzelfde geldt voor buiten, vooral met personen. Maar ontdek ook eens wat voor bijzonder effect je creëert als je tegen de (ondergaande) zon in fotografeert.

Jordan McQueen

Zorg voor diepte

Creëer diepte om een foto interessanter te maken. Een tak op de voorgrond is hiervoor al voldoende. Als de omgeving het toelaat, zet dan een stap opzij om met een gebouw of boom diepte te creëren.

Tijd voor een selfie

Heel leuk, het maken van al die foto’s, maar het is ook leuk als je er zelf een keer op staat. Gebruik hiervoor een statief voor je camera of creëer het ultieme toeristgevoel en gebruik een selfiestick voor je telefoon. Houd hierbij de camera een beetje boven je hoofd. Een foto zonder onderkin bijna gegarandeerd! Het is daarnaast extra leuk als je een gave achtergrond kunt meenemen in het plaatje. Wist je trouwens dat je bij de meeste smartphones een foto kunt maken door op de volumeknop te drukken? Zo kun je ook gemakkelijk een selfie vanuit eigen hand maken.

Andere camera’s

Kun je niet wachten tot je de foto’s daadwerkelijk in handen hebt? De ‘ouderwetse’ instant camera, zoals Polaroid en Fujifilm Instax, is beperkter in functies, maar makkelijk in gebruik voor jong en oud en je hebt gelijk resultaat. Bekijk je dingen liever van grote hoogte? Ga dan de lucht in met een drone! Lees je goed in, want hierbij zijn specifieke regels van toepassing. Als je van avontuur en snelheid houdt, is een ‘action cam’ zoals een GoPro een ideale camera. Zo klein als de palm van je hand en door de waterdichte behuizing zijn de meeste toegankelijk voor een duik tot veertig meter! Onderzoek altijd goed waar jouw camera toe in staat is.

Annie Spratt

Er zijn nog ontelbaar andere functies, trucs en opties om je foto’s mooier en creatiever te maken. Met de tips uit dit artikel kun je alvast eens experimenteren. Dat is dan ook gelijk de belangrijkste tip binnen fotografie: gewoon doen, daar leer je het meest van. En zorg altijd voor een opgeladen batterij, zodat je dat ene speciale moment altijd op de foto te kunnen zetten.

Lees ook: Maak gemakkelijk een reisdagboek